Hlavní obsah

Sedm přírodních bojovníků proti alergii

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alergie jsou doslova znakem naší doby. Dokonce už každý čtvrtý člověk má nějaké příznaky související s tímto civilizačním onemocněním. V zápase s nimi mohou pomoci byliny a výtažky z pupenů rostlin, které navíc dodávají tělu především vitamíny, hormony, enzymy a stopové prvky. Tím posilují i imunitní systém.

Foto: Profimedia.cz

Pupen černého rybízu má obdobné účinky jako kortizon.

Článek

Nastoupené cestě je důležité důvěřovat, a hlavně vytrvat, protože se zpravidla jedná o dlouhodobou léčbu. Trvá řádově dva až tři roky, i když už po třech měsících se může projevit zmírnění příznaků tohoto vleklého a dost často celoživotního onemocnění.

Projevy alergie

Spektrum přímých i nepřímých projevů alergických reakcí je velmi široké. Podle druhu alergenu a napadeného místa v těle pak dochází k různým druhotným nemocem, jako jsou rýma, astma, kopřivka, otoky, ekzém, vyrážka, kýchání, kašel, škrábání v krku, svědění kůže na různých částech těla, slzení, pocit ucpaného nosu, oteklé rty a jazyk, ztráta čichu, hvízdavé dýchání apod.

Pokud se některý z příznaků ještě opakuje podle určitých období v roce, potom patříte k té velké množině lidí, která na alergii trpí. Podceňovat příznaky se nevyplácí, protože může dojít až k anafylaktickému šoku, který je provázený poruchami dýchání a krevního oběhu. Ale i ke ztrátě vědomí a ohrožení na životě.

1. Černý rybíz, pomocník číslo jedna

Pupen černého rybízu má obdobné účinky jako kortizon. Výtažek z pupenů značně stimuluje právě vyměšování hormonů z kůry nadledvinek. Je tudíž výborným protizánětlivým přípravkem. A nemá vedlejší účinky jako kortikoidy. Na druhou stranu ale neúčinkuje tak rychle.

„Účinky černého rybízu budou ještě vyšší u všech typů alergií, když se použijí i tzv.

protihistaminové pupeny. Takhle označujeme pupeny buku lesního a břízy pýřité, které podpoří ledvinnou a jaterní drenáž. To jsou základní pupeny pro všechny druhy alergií, tyto účinné látky nezpůsobují ospalost a malátnost, nemají negativní vliv na metabolismus či krevní tlak. V případě, že vzniká alergie právě na břízu, nahrazuje se dubem, který má velmi pozitivní účinky na všechny sliznice v těle,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná.

2. Bříza pýřitá

Stimuluje jaterní funkce i činnost slinivky, detoxikuje organismus. Podporuje zdravý stav močové soustavy i kostí. Pro svou čisticí schopnost se považuje za přípravný prostředek k užívání dalších účinných látek.

3. Buk lesní

Pomáhá udržovat cévy čisté, posiluje činnost ledvin a jater. Podporuje zdravý stav a funkci kloubů. Rozpouští močový písek, je vhodný jako drenážní prostředek – obdobně jako bříza.

4. Měsíček lékařský účinkuje zevně i vnitřně

Tinktura z měsíčku pročišťuje játra, stejně jako výluh, který si můžeme připravit obdobně jako čaj a popíjet ho během dne. Ostatně pitný režim je při kožních projevech velmi důležitý. Výborná je i měsíčková mast, která snižuje kožní projevy a kůži zklidňuje.

5. Kalina tušalaj

Pomáhá organismu překonávat působení nepříznivých vnějších podnětů vyvolávajících u citlivých osob dušnost, sennou rýmu, lišejovité změny na kůži, zklidňuje plicní systém i křeče průdušinek při senné rýmě.

6. Penízovka odplísní organismus

Alergie projevující se na kůži je spojená se znečištěním jater, žlučníku, tlustého střeva. S kožními projevy pomáhá penízovka, která zlepšuje činnost slinivky, čistí pokožku a má silné antibakteriální působení.

7. Grep

Výrazně pomáhá v boji proti výskytu bakterií i virů, je vhodný pro dýchací trakt při nastuzení i při kloubních potížích, působí proti nežádoucím bakteriálním procesům v těle.

Jíl pročistí střeva

Při alergiích je důležitá i vnitřní očista, tedy pročištění střev, která zlepší kondici pokožky. K tomu nejlépe poslouží zelený jíl. Jeho účinky ještě můžeme podpořit i potíráním kůže lopuchovým olejem nebo čtyřkvětovou mastí s bezem.

Rady Jarmily Podhorné na dušnost a sennou rýmu
Současně užívat penízovku a grep ve formě tinktury. Po využití grepu vzít místo něj černý rybíz a pokračovat s užíváním s penízovkou. Po využití černého rybízu vzít na konec kalinu a doužívat vše do konce. Nutně se musí počítat s delší dobou, než byliny zapůsobí. Je také nutné dodržovat správný pitný režim a dodávat tělu dostatek vitamínů. Vůbec je potřeba v průběhu léčby vylepšit životní styl – stravování, pitný režim, pohyb, relaxaci, spánek.

Reklama

Související témata:

Související články

Atopický ekzém dokáže potrápit

Svědění zarudlé kůže, neustálé škrábání a probdělé noci. I tak by se dalo charakterizovat jedno z nejnepříjemnějších onemocnění, které mnohé jedince provází od...

Výběr článků

Načítám