Hlavní obsah

Sedm jídel na obranu těla proti chřipce

Jak se bránit proti nachlazení a chřipce? Mýt si ruce a brát vitamín C by měl i ten, kdo je očkovaný. Pomáhá i echinacea čili třapatka nachová v kapkách. A odolat nákaze mohou pomoci i některé potraviny. Doktorka Lynn Griegerová doporučuje proti chřipce a nachlazení konzumovat pravidelně zejména následující sedmero.

Článek

1. Slepičí polévka

Na tento přírodní penicilin věřily už naše prababičky. Léčivé vlastnosti slepičí polévky nejsou ale jen pověrou. Pomůže odblokovat zacpaný nos a krk, je mírná na žaludek, ale přesto dodá spoustu energie. Její léčivé vlastnosti jen zesílí přidáním zeleniny, a to včetně cibule a česneku.

2. Ostrá kořeněná jídla

Na ucpaný nos a bolavé dutiny pomáhá česnek, křen, chilli papričky a ostré omáčky. Stačí je přidávat do jídla bohatěji než obvykle a výsledek se brzy ukáže. Jen je nutné dodat, že pokud už chřipku máte a bolí vás žaludek, měli byste si naopak na pikantní jídla dát spíš pozor.

3. Česnek

Za typickou chuť česneku může látka aliin, která prokazatelně uvolňuje zahlenění krku. A česnečku či toast s česnekem zvládne připravit opravdu každý.

4. Čaj

Je třeba mít pořád dostatečný přísun tekutin. Místo kávy nebo slazených nápojů s bublinkami je lepší pít vodu nebo nepřislazované ovocné džusy. Ještě lepší jsou ale teplé nápoje. Zvlášť dobře se v boji proti chřipce či nachlazení osvědčuje čaj z heřmánku či máty peprné, ale ani horká voda s citrónem vám rozhodně neublíží.

5. Citrusové plody

Jsou důležité, protože obsahují hodně přírodního vitamínu C. Nejlépe je začít hned ráno a dát si sklenku pomerančové šťávy k snídani a oběd doplnit třeba mandarinkou. Zvýšený příjem vitamínu C je zvlášť důležitý pro kuřáky, protože kouření jednak oslabuje imunitu, jednak i zvyšuje potřebu tohoto vitamínu.

6. Zdroje vitamínu C

 Citrusové plody nejsou jediným přírodním zdrojem vitamínu C. Tento základní "protichřipkový" vitamín se nachází i v bramborách, zelené paprice, jahodách, kiwi či ananasu.

7. Zázvor

Mnoho lidí věří, že skvělým spojencem v boji proti kašli a teplotě je zázvor. Je možné ho jíst čerstvý, nastrouhaný v jídle, nebo třeba kandovaný. Starý recept velí z něj při nachlazení připravit čaj. Je to jednoduché. Do šálku dejte 2 polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného kořene zázvoru a přelijte vařící vodou. Nechejte odstát 5 až 10 minut a podle chuti přislaďte medem

Co naopak chřipce nahrává:

Každodenní konzumace tučných či sladkých jídel, vynechaná jídla a velké množství kofeinu. To vše oslabuje organismus a zvyšuje riziko, že se člověk nakazí. Imunitní systém udržují v dobré kondici celozrnné výrobky, ovoce, zelenina a proteiny s nízkým obsahem tuku. Do správné výzbroje v boji proti chřipce a nachlazení tedy patří nejen výše zmiňovaná jídla, ale i celkově rozumné stravovací návyky.

Reklama

Související témata:

Související články

Chřipka může vyhladit až 62 miliónů lidí

Virus chřipky neustále mutuje. Pandemie chřipky, která se očekává každým rokem, může usmrtit až 62 miliónů lidí. V roce 1918 pandemii podlehlo 50 miliónů...

Výběr článků

Načítám