Hlavní obsah

Sedm jídel na obranu těla proti chřipce

Jak se bránit proti nachlazení a chřipce? Mýt si ruce a brát vitamín C by měl i ten, kdo je očkovaný. Pomáhá i echinacea čili třapatka nachová v kapkách. A odolat nákaze mohou pomoci i některé potraviny. Doktorka Lynn Griegerová doporučuje proti chřipce a nachlazení konzumovat pravidelně zejména následující sedmero.

Sedm jídel na obranu těla proti chřipce

1. Slepičí polévka

Na tento přírodní penicilin věřily už naše prababičky. Léčivé vlastnosti slepičí polévky nejsou ale jen pověrou. Pomůže odblokovat zacpaný nos a krk, je mírná na žaludek, ale přesto dodá spoustu energie. Její léčivé vlastnosti jen zesílí přidáním zeleniny, a to včetně cibule a česneku.

2. Ostrá kořeněná jídla

Na ucpaný nos a bolavé dutiny pomáhá česnek, křen, chilli papričky a ostré omáčky. Stačí je přidávat do jídla bohatěji než obvykle a výsledek se brzy ukáže. Jen je nutné dodat, že pokud už chřipku máte a bolí vás žaludek, měli byste si naopak na pikantní jídla dát spíš pozor.

3. Česnek

Za typickou chuť česneku může látka aliin, která prokazatelně uvolňuje zahlenění krku. A česnečku či toast s česnekem zvládne připravit opravdu každý.

4. Čaj

Je třeba mít pořád dostatečný přísun tekutin. Místo kávy nebo slazených nápojů s bublinkami je lepší pít vodu nebo nepřislazované ovocné džusy. Ještě lepší jsou ale teplé nápoje. Zvlášť dobře se v boji proti chřipce či nachlazení osvědčuje čaj z heřmánku či máty peprné, ale ani horká voda s citrónem vám rozhodně neublíží.

5. Citrusové plody

Jsou důležité, protože obsahují hodně přírodního vitamínu C. Nejlépe je začít hned ráno a dát si sklenku pomerančové šťávy k snídani a oběd doplnit třeba mandarinkou. Zvýšený příjem vitamínu C je zvlášť důležitý pro kuřáky, protože kouření jednak oslabuje imunitu, jednak i zvyšuje potřebu tohoto vitamínu.

6. Zdroje vitamínu C

 Citrusové plody nejsou jediným přírodním zdrojem vitamínu C. Tento základní "protichřipkový" vitamín se nachází i v bramborách, zelené paprice, jahodách, kiwi či ananasu.

7. Zázvor

Mnoho lidí věří, že skvělým spojencem v boji proti kašli a teplotě je zázvor. Je možné ho jíst čerstvý, nastrouhaný v jídle, nebo třeba kandovaný. Starý recept velí z něj při nachlazení připravit čaj. Je to jednoduché. Do šálku dejte 2 polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného kořene zázvoru a přelijte vařící vodou. Nechejte odstát 5 až 10 minut a podle chuti přislaďte medem

Co naopak chřipce nahrává:

Každodenní konzumace tučných či sladkých jídel, vynechaná jídla a velké množství kofeinu. To vše oslabuje organismus a zvyšuje riziko, že se člověk nakazí. Imunitní systém udržují v dobré kondici celozrnné výrobky, ovoce, zelenina a proteiny s nízkým obsahem tuku. Do správné výzbroje v boji proti chřipce a nachlazení tedy patří nejen výše zmiňovaná jídla, ale i celkově rozumné stravovací návyky.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků