Hlavní obsah

Saunování přináší tělu celou řadu blahodárných účinků

Novinky, das

Hledáte účinnou prevenci proti nachlazení, chřipce a dalším infekcím horních cest dýchacích? Pak vsaďte na saunování. Kromě posílení imunity a detoxikace organismu totiž také zapracujete na stimulaci vegetativního nervového systému, který působí relaxačně, tudíž si pomůžete i od stresu a zkvalitníte si spánek.

Foto: Profimedia.cz

Saunu je dobré navštěvovat alespoň jednou týdně.

Článek

„Saunu je dobré navštěvovat alespoň jednou týdně, a to nejlépe klasickou finskou saunu s 90 stupni, kde je minimální vlhkost, tato sauna nejlépe ovlivňuje imunitní systém. Například pára, kde je 45 stupňů a 100% vlhkost už takové účinky na imunitu nemá. Její předností je, že pomáhá uvolňovat a posilovat horní cesty dýchací,” vysvětluje masér Martin Hák z pražských lázní U Hastrmana v Panském Dvoře.

V klasické sauně je poté ideální zůstat deset až patnáct minut. Ale záleží na konkrétním člověku. Jakmile vám pobyt v ní začne být nepříjemný, odejděte. Fáze zchlazování v bazénku se studenou vodou nebo pod sprchou by měla být pozvolná. Pod sprchou si na sebe řada lidí pustí teplou nebo vlažnou vodu a pomalu přidávají chladnou. Také do chladicího bazénku je nesmyslné skočit.

Rozehřátý organismus se musí stihnout trochu adaptovat a ochlazení pro něj nemá být takovým nárazem. Ne náhodou tak podle prof. MUDr. Miroslava Kučery, DrSc. z Kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství FN Motol v Praze ve Finsku platí nařízení, podle kterého musí být sauna vzdálená 50 metrů od chladicího bazénu nebo od jezera.

V sauně se totiž roztáhnou jemné cévy, kapiláry, při ochlazení se prudce stáhnou. Logicky při tom vylétne vysoko krevní tlak. Proto bychom náraz ochlazení měli trochu zmírnit, aby výkyv krevního tlaku nebyl tak dramatický.

Zásady pro saunování z hlediska hygieny

„Hlavní zásadou je, aby se host při příchodu do wellness osprchoval. Tiché chování, které nikoho nenarušuje při relaxaci, je samozřejmostí,” upozorňuje Martin Hák.

Do sauny by se jinak mělo chodit zásadně bez plavek, proto je dnes i na každé recepci k dispozici osuška a prostěradlo. Prostěradlo by si měl každý rozprostřít pod sebe, aby pot nekapal na dřevěné lavice.

Před vstupem do ochlazovacího bazénku je z hlediska hygieny také velmi důležité jít nejdřív do sprchy, aby se z těla smyl pot.

Kdy se saunování nedoporučuje

  • pokud lidi trápí vysoký krevní tlak a nemoci oběhového systému a srdce
  • u lidí s nemocemi jater a ledvin, aby nedošlo k poškození cév
  • při chřipce, horečce a vůbec při zánětech
  • při kožních chorobách, na nichž se zánět podílí
  • v těhotenství a při menstruaci
  • po flámu

Vždy je také lepší se poradit s lékařem.

Další výhody saunování
Podpora vyplavování škodlivin z těla. Společně s potem je vylučováno olovo, kadmium, nikl.
Je prevencí vysychání pokožky.
Zpomaluje se biologický proces stárnutí.
Po jakémkoli sportovním výkonu sauna pomáhá s regenerací. Zejména v zimě ji ocení lyžaři a snowboardisté, kdy po vymrznutí na sjezdovce tělo dokonale prohřejí.
Dokáže odbourat svalovou horečku, pokud jsme přecenili své síly.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Podzimní splíny se nevyplácí podceňovat

S končícím létem, markantním ochlazením a viditelným zkracováním dne kolem sebe stále častěji slýcháme větu typu „Mám nějakou podzimní depku.“ Ve skutečnosti...

Výběr článků

Načítám