Hlavní obsah

Šance na vyléčení rakoviny prsu se zdvojnásobila

Právo, ČTK, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na dvojnásobek stoupla za posledních 15 let šance českých žen na vyléčení rakoviny prsu, podobně narostly i počty těch, které se vyléčily z rakoviny hrdla a těla děložního. Z údajů statistiků vyplývá, že zhoubných onemocnění u českých žen sice přibývá, úmrtnost však klesá a prodlužuje se i doba přežití po léčbě.

Článek

Na dvojnásobek stoupla za posledních 15 let šance českých žen na vyléčení rakoviny prsu, podobně narostly i počty těch, které se vyléčily z rakoviny hrdla a těla děložního. Z údajů statistiků vyplývá, že zhoubných onemocnění u českých žen sice přibývá, úmrtnost však klesá a prodlužuje se i doba přežití po léčbě.   "Je to dáno lepšími diagnostickými a léčebnými postupy," řekl Právu v pondělí předseda Ligy proti rakovině profesor Zdeněk Dienstbier. Dodal, že ženy o rakovině prsu sice už vědí hodně, ale přesto jen třetina z nich chodí na pravidelné mamografické vyšetření prsu. "Ženy od 45 do 69 let ho mají zdarma, bohužel ho nevyužívají," uvedl. Ostatní ženy mimo uvedené věkové rozpětí si ho hradí samy a stojí asi 500 Kč.   Ročně onemocní v ČR rakovinou prsu více než 5500 žen a přes dva tisíce jich zemře.

Liga v pondělí zahájila Týden proti rakovině. Je zaměřen na zhoubné nádory u žen a měl by upozornit na možnosti prevence a včasné léčby rakoviny. V žebříčku 196 zemí, který zveřejnil Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), drží české ženy prvenství ve výskytu rakoviny ledvin a úmrtí na ni. Srovnání vychází z dat z roku 2002. Čtvrtou příčku v počtu onemocnění obsadily české ženy s rakovinou těla děložního, vaječníků a slinivky. Úmrtí na tyto tři nádory však je méně: Češky jsou na 17. místě v počtu úmrtí na rakovinu těla děložního, na 9. na rakovinu vaječníků a na 7. na rakovinu slinivky.

Reklama

Související články

Rakovina prsu stoupá, ale je léčitelná

Rakovina prsu u žen v České republice rok od roku mírně stoupá. Přesto, pokud se na ni přijde včas, je do značné míry vyléčitelná. Právu to ve středu řekla...

Diagnóza rakovina

Žádná jiná diagnóza nevzbuzuje takový strach jako rakovina. Strach je u mnohých lidí natolik velký, že se obávají jít k lékaři. Včasné odhalení nemoci přitom...

Výběr článků

Načítám