Hlavní obsah

Rychlé tipy, jak si ulevit od stresu během několika málo minut

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stres je v poslední době nedílnou součástí našich životů. Má tu nepříjemnou vlastnost, že se dokáže pomalu blížit, aniž bychom ho hned zpozorovali. A když už si ho uvědomíme, bývá těžké se ho zbavit. Odborníci ale radí nevěšet hlavu a zaměřit se na několik jednoduchých tipů, které dokážou se stresem zatočit během krátké chvíle.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Blížící se termín uzávěrky, odevzdání úkolu, příliš mnoho práce, starost o rodinu, děti... To je jen slabý výčet situací, které nás dokážou řádně a mnohdy i opakovaně stresovat.

Vzhledem k tomu, že stres se v našich životech drží stále vehementněji, mají již mnozí lidé své osvědčené „recepty”, jak se s ním vypořádat. Někdo sází na běh, někdo na poklidnou delší meditaci, někomu pomůže horká vana. Ne vždy ale bývá dostatek času na to se řádně zrelaxovat.

Vzdejte se těchto čtyř věcí a váš život bude pohodovější a kvalitnější

Vztahy a sex

Pokud vám stres přerůstá přes hlavu, panikaříte, nevíte si rady, vyzkoušejte některé z následujících tipů od odborníků, které dokážou ulevit stejně dobře jako výše uvedené, ale často již během několika málo minut, uvádí server Yourtango.

Smích 

Ne, to není žádný vtip. Možná si zpočátku budete připadat trochu jako blázen, když se budete snažit vyvolat falešný smích či úsměv, ale i tak to pomůže.

I potutelné nebo strojené chichotání a úsměv stimulují krevní oběh a uvolňují napětí. Rovněž tak nastartují a povzbuzují mozek, aby snížil hladinu stresu a místo stresových hormonů uvolňoval pozitivní endorfiny.

Renée Zellwegerová: Ke štěstí mi dopomohl smích

Styl

Dýchání 

Hluboké dýchání funguje jako určitý stimulátor pro náš mozek. Pokud máte rozdivočelou mysl a bojujete se stresem a starostmi, je načase zpomalit tempo i dech a soustředit své myšlenky.

Naučte se správně dýchat. Budete šťastnější, ale i zdravější

Styl

I pouhé třicetisekundové soustředěné pomalé dýchání, nádech nosem a výdech ústy, dokáže významně regulovat mozkovou činnost.

Průchod pocitů 

Máte spoustu potíží, něco vás trápí? Nebojte se svůj problém „ventilovat” a s někým se o něj podělit. Z vědeckého hlediska je to jednoznačné přínosné pro vaše emoční zdraví.

Nedostatek spánku výrazně zhoršuje emoční stres

Zdraví

Pokud nikoho nemáte po ruce, nebo se nechcete svěřovat, může podle odborníků pomoci i to, když si své negativní myšlenky a problémy sepíšete na papír.

Aromaterapie 

Příroda je mocná čarodějka. Někdy si stačí jen přivonět si k nějaké omamně vonící rostlině či bylince, a hned je nám lépe. I proto se jejich vůně hojně využívají například v kosmetice či léčitelství. Mnozí lidé nedají dopustit na aromaterapii a využívají vůně levandule, pelargonie nebo citrusů, když potřebují zklidnit svou mysl.

Trpělivost je základ aneb Jak se vyrovnat se stresovými situacemi

Zdraví

Žvýkání

Pro někoho představuje žvýkání oblíbenou činnost, pro jiné nevzhledně vyhlížející zlozvyk. Spíše první zmíněná skupina pak jistě ocení i vědecké zjištění, podle kterého žvýkání redukuje hladinu stresového hormonu kortizolu, a to i při větší míře stresu.

Křik

Stres má nepříjemnou vlastnost se kumulovat. Když je ho nadbytek, trápí nás navíc mnohdy i nepříjemná úzkost a někdy i panika. V takovém okamžiku je nejlepší si pořádně a od plic zakřičet.

Naučte se zorganizovat si čas. Lépe se pak vymaníte ze stresu, že nestíháte

Zdraví

Najděte si nějaké klidné místo, kde nikoho moc nevyděsíte, nebo si vezměte k ruce polštář nebo třeba šátek jako tlumič, a pořádně si „ulevte”.

Protažení těla

I když zrovna nemáte dostatek času si zajít na hodinu jógy, nebo třeba zaběhat, určitě si najdete pár minut na to protáhnout napjaté svaly a zklidnit mysl.

Domácí mazlíček

Pro milovníky a majitele domácích mazlíčků všeho druhu to nebude žádná novina - společnost psa, kočky či jiného zvířecího parťáka je velmi účinným pomocníkem v boji se stresem.

Pes jako lék a podpora

Styl

Zpěv

K uvolnění napětí pomáhá dokonce i obyčejný zpěv. Nevadí, že nemáte zrovna hudební sluch a nepamatujete si všechna slova vaší oblíbené písně, zkuste si i tak ve vypjaté chvilce zazpívat. Uvidíte, že se vám aspoň trochu uleví.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak relaxovat po práci

Pro někoho práce nepředstavuje pouze přísun peněz, ale také kolektiv dobrých přátel, způsob, jak si dodat sebevědomí a naplňující místo profesního růstu. Naše...

Kvůli stresu přibíráme. Jak se tomu vyhnout

Stále více výzkumů dochází ke stejným výsledkům. Jakýkoli druh stresu, ať už chronický, nebo akutní, ovlivňuje stav naší váhy. Nová studie Americké...

Výběr článků

Načítám