Hlavní obsah

Rybí tuk pomáhá zdraví i kráse

Nenasycené mastné kyseliny omega 3, které jsou obsaženy především v rybím tuku, snižují riziko srdečních a cévních onemocnění i úmrtí na infarkt, mají protizánětlivé účinky, ovlivňují proces srážení krve a také zlepšují kvalitu vlasů a nehtů. Pokud se podávají ve správných dávkách, mohou prodloužit lidský život. Konzumaci rybího tuku doporučují odborné lékařské společnosti a v některých zemích je rybí tuk na lékařský předpis.

Článek

Rybí tuk může působit také proti srdečním arytmiím. Ty se sice léčí speciálními léky, které však mají nežádoucí účinky.  Daniel Pella z Lékařské fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafaříka v Košicích uvedl, že rozsáhlé zahraniční studie potvrdily pozitivní působení mastných kyselin omega 3 na pokles úmrtnosti na choroby srdce i na pokles celkové úmrtnosti.

Lidské tělo si neumí kyseliny omega 3 vyrobit a musí je získávat z potravy. Na tyto kyseliny jsou bohaté mořské ryby, především makrely, lososi a čerství tuňáci. Konzervovaný tuňák má však jen desetinu dávky obsažené v čerstvém mase. Treska obsahuje sedmkrát méně kyselin omega 3 než makrela a jejich obsah v kaprovi je pouze minimální.

O Eskymácích, jejichž strava je bohatá na ryby, se ví, že jen málokterý z nich podlehne ischemické chorobě srdeční. Nemoci srdce jsou méně časté i ve středomořských zemích, uvedl Pella.

Kyseliny omega 3 je též v rostlinách a potravinovích doplňcích

Kyseliny omega 3 byť v menší míře jsou také v rostlinném tuku, vlašských ořeších a různých semínkách.

Výtažek z rybího tuku očištěný od toxických látek, které mohu být v rybách, je obsažen i v potravních doplňcích. Podle lékaře Josefe Mainze je na českém trhu také přípravek doplněný o kyselinu listovou a vitamín B 12, které zlepšují vstřebávání mastných kyselin a mimo jiné také v krvi snižují rizikový homocystein, jenž přispívá k ukládání tukových platů v cévách.

Reklama

Související témata:

Související články

Olivy a ryby nemají konkurenci

Olivy jsou prastarým darem přírody, nezřídka považovaným za všelék, který člověku pomáhá od kolébky po celý život. Důvod je jasný - vysoký obsah vitamínu...

Ryby většinou ano, někdy ne

Správně lékaři vyčítají našemu národu, že konzumuje málo ryb. Jsou totiž nedostižným zdrojem živočišných bílkovin i vitamínů A, D a B12. Jako sůl je potřebují...

Výběr článků

Načítám