Hlavní obsah

Rozruch kolem žloutenky typu A

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Média bijí na poplach a mluví o epidemii žloutenky typu A. Pojďme se podívat trochu střízlivěji na to, co se děje.

Článek

Hygienici loni v ČR zaznamenali 128 případů, letos v září to bylo už 440 nakažených. Z nich je ale 328 z Prahy a Středočeského kraje (263 + 65). Současné potíže se žloutenkou typu A se tedy soustřeďují do Prahy a jejího okolí. Ve zbytku republiky je relativní klid a nárůst proti loňsku zatím jen malý nebo minimální.

K poslední větší vlně infekcí došlo u nás v roce 1999. Nemocí se nakazila asi tisícovka lidí. Ale i to byla selanka proti roku 1977. Kvůli mražené jahodové dřeni z dovozu, která proklouzla kontrolou, onemocnělo 30 000 lidí. Současných 440 infikovaných tedy nic neznamená? V žádném případě. Je to signál, že si máme po toaletě a před jídlem daleko pečlivěji mít ruce. Případně se nechat očkovat.

Jak je to s vakcínami

Odborníci předpokládají, že letošní růst počtu případů bude vrcholit v říjnu a v listopadu, tak jako v minulých letech. Pak by se měl začít snižovat. Jestli to tak ale opravdu bude, nedokáže nikdo dopředu přesně říct.

Řada médií upozorňovala, že není dostatek vakcín proti žloutence. I to je trochu jinak. Úřad hlavního hygienika má dost vakcín určených na likvidaci případných ohnisek nákaz. Chybějí vakcíny určené na preventivní očkování.

Shánějí je především rodiče malých dětí. Těch se ovšem letošní nárůst hepatitidy A dotkl zatím jen minimálně nebo vůbec. Naprostá většina infikovaných je ve věku 25 až 45 let, což je proti jiným rokům netypické, většinou se nakazí mladší lidé.

Protože výroba vakcín trvá delší dobu, řeší výrobci jejich nedostatek v ČR stahováním zásob z USA, Kanady a z dalších zemí. „Lékárny by začátkem října měly mít k dispozici 15 000 dávek,“ říká hlavní hygienik ČR MUDr. Michael Vít.

Začali to narkomani

Je typické, že současnou vlnu infekce odstartovali narkomani a od nich se šířila přes bezdomovce a nezaměstnané dál do společnosti. Hepatitida A je nemocí špatné hygieny, zejména špinavých rukou, proto její nárůst často začíná u narkomanů a bezdomovců. Stačí se napít ze stejné láhve jako infikovaný člověk nebo si dát šluka z jointa, který koluje mezi lidmi, z nichž jeden je nakažen. A s velkou pravděpodobností se nakazíme také.

Naopak dost nepravděpodobný je způsob popisovaný bulvárem: prostřednictvím držadla v tramvaji. „Muselo by jít o skutečně masivní dávku virů,“ vysvětluje doktor Vít. „Infikované místo by muselo být ještě vlhké a my bychom si kontaminovanou rukou museli dávat něco do úst. Není to moc pravděpodobný způsob nákazy. Lidé, kteří z něj přesto mají obavy, se mu mohou snadno bránit: nejíst nic v tramvaji a umýt si ruce, hned jak přijdou do práce nebo domů.“

Lék zatím neexistuje

Na žloutenku typu A zatím neexistuje lék. Pacienti jsou v karanténě, mají předepsaný klid a dietu, která se snaží ulehčit játrům.

Lékaři mohou mírnit jejich obtíže (teploty, bolesti hlavy, zvracení), dát jim léky, které chrání jaterní buňky, a vitamíny.

Nekomplikovaná hepatitida trvá 2-4 týdny, rekonvalescence pak několik týdnů. U dětí probíhá nemoc obvykle lehčím způsobem než u dospělých. K selhání jater a ke smrti dochází opravdu výjimečně.

„Pokud pacient dodržuje pokyny lékařů, tedy dietu a hlavně zákaz pití alkoholu, který je pro postižená játra velmi toxický i v rekonvalescenci, nehrozí mu žádné trvalé následky,“ říká doktor Vít.

Lidé, kteří tento typ žloutenky prodělali, mají menší riziko, že se jí znovu nakazí, protože jejich organismus si na nemoc vytvořil protilátky. Efektivní obranou proti ní bývá dodržování hygieny, zejména mytí rukou, speciálně po toaletě. Nejmasivnější infekce hrozí totiž prostřednictvím stolice. Nejúčinnější prevencí je pak očkování.

Nejčastější rizika nákazy
- z rukou, které si neumyjeme před jídlem a hlavně po toaletě (virus se koncentruje ve stolici),
- napijeme se ze stejné sklenice nebo láhve jako infikovaný, dáme si šluka z cigarety případně vodní dýmky, která koluje apod.
- kontaktem s člověkem, který je infikovaný a neví o tom, nejrizikovější jsou sociální skupiny s nízkou hygienou.

Nejúčinnější ochranou je mytí rukou a očkování. Víc se o žloutence typu A dozvíte na www.virova-hepatitida.cz nebo www.mzcr.cz v kapitole Veřejné zdraví. Chrání nás až 10 let

Nejúčinnější ochranou je mytí rukou a očkování. Víc se o žloutence typu A dozvíte na www.virova-hepatitida.cz nebo www.mzcr.cz v kapitole Veřejné zdraví. Chrání nás až 10 let

Vakcíny lékaři očkují ve dvou dávkách. Na první dávku si organismus vytvoří protilátky, tedy ochranu proti infekci, za 10 až 14 dní. Efekt této dávky vydrží obvykle 2 roky. Pokud si dáme píchnout druhou dávku, prodlouží se naše ochrana proti hepatitidě typu A na 5 až 10 let. Cena za dávku se pohybuje od 700 do 800 Kč. Některé zdravotní pojišťovny na ni přispívají. Kolik, na to je třeba se informovat.

Hygienici doporučují očkování proti této chorobě lidem, kteří cestují do zemí se zvýšeným rizikem žloutenky, dělníkům, kteří přicházejí do styku s fekáliemi, osobám s chronickým onemocněním jater, narkomanům a bezdomovcům (těm ho nabízejí zdarma).

Ohrožené profese:

  • vojáci, policisté, celníci, pracovníci soudů a vězeňské služby, ale i průvodčí vlaků;
  • zdravotníci, ale také učitelé a vychovatelé;
  • řidiči dálkové dopravy a letecký personál;
  • průvodci cestovních kanceláří;
  • pracovníci s odpady.

Žloutenka typu A se projevuje podobně jako řada jiných viróz:

- únavou, teplotami, případně bolestmi hlavy;

- nevolností, zvracením nebo i průjmem;

- bolestmi břicha, zad a svalů;

- později i zežloutnutím kůže nebo bělma očí, svěděním pokožky, ztmavnutím moči a zesvětlením stolice.

Tyto příznaky se u různých lidí mohou objevit v různé intenzitě a kombinaci. „V některých případech, zvlášť u dětí, se nemusí objevit vůbec,“ upozorňuje doktor Vít. „V tom je hepatitida A záludná.“ Tím spíš je třeba jít s těmito příznaky za lékařem co nejdřív a nechat si zkontrolovat i to, jestli nemáme zvětšené uzliny nebo játra.

U některých dětí nebo i dospělých proběhne infekce mírně, vlastně nepozorovaně. Jakmile ji tělo zvládne, mají proti nemoci protilátky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám