Hlavní obsah

Rodiče vidí své děti štíhlejší, než jsou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MELBOURNE

Většina rodičů je přesvědčena, že jejich děti nejsou tlusté, ačkoliv tělesné parametry potomků jednoznačně vypovídají o obezitě. Vůbec nejhorší v odhadu proporcí svých ratolestí jsou ti rodiče, kteří sami trpí nadváhou. Průzkum provedený na 1200 rodinách z Melbourne prokázal, že 90 procent otců a matek nesprávně posuzuje optimální hmotnost svých dětí ve věku mezi pátým až šestým rokem.

Článek

"Výsledky výzkumu jsou poměrně tristní a nasvědčují tomu, že dosavadní kampaně zaměřené na zdravou výživu se těchto rodin téměř vůbec nedotkly," uvedl Crawford, vedoucí Centra pro tělesné aktivity a nutriční výzkum. "Vliv rodičů je přitom jedním z ústředních článků jak trend narůstající obezity u dětí zastavit," zdůraznil.

Crawford však současně připustil, že s rychlejším globálním vývojem a růstem populace lze jen obtížně najít odpovídající měřítko. "Nadváhou trpí v průměru téměř každý druhý člověk..., takže je to spíš obvyklé než naopak," dodal. Řada rodičů se podle něho navíc domnívá, že děti se v určité fázi vývoje "vytáhnou" a tukové zásoby zmizí.

Největší problém mají ti opatrovníci, kteří sami zápolí s přebytečnými kilogramy. Na druhou stranu výzkum ovšem prokázal, že ačkoliv rodiče mnohdy nedokážou přesně odhadnout míru nadměrné hmotnosti u svých dětí, podporují zařazení většího množství ovoce a zeleniny do jídelníčku, zvýšení sportovních aktivit a omezení konzumace vysoce energetických nápojů či doby strávené u televizní obrazovky nebo u počítače.

Počet lidí s obezitou přesáhl počet hladovějících

Nedostatek pohybu a příjem nevhodných potravin je obecně příčinou stále většího výskytu dětské obezity. V Česku má nadměrnou váhu pětina dětí a podle České obezitologické společnosti se jejich počet každoročně zvyšuje zhruba o dvě procenta. Polovina dospělých Čechů má nadměrnou hmotnost, 17 procent dokonce trpí obezitou. S obezitou stoupá i počet nemocí, které s ní souvisejí, například jsou to diabetes nebo kardiovaskulární choroby.

Američtí vědci z univerzity v Severní Karolíně přišli loni se závěrem, že s problémem nadbytečného tuku se nedokázaly vypořádat nejen bohaté, ale ani chudé země. Počet lidí s nadváhou, jichž je údajně ve světě kolem jedné miliardy, tak přesáhl počet hladovějících (800 milionů).

Reklama

Související témata:

Související články

Proč přibývá obézních dětí

Kdyby infekční choroby přibývaly na světě tak rychle jako obezita, byli by lidé zděšení. Nadbytečná kila je však tolik nezneklidňují. Lékaři marně alarmují...

Školákům chybí dostatek pohybu

Pravidelně se věnuje nějaké pohybové aktivitě asi jen polovina českých školáků, desetina školou povinných dítek patří mezi registrované sportovce. Přitom...

Výběr článků

Načítám