Hlavní obsah
Jídelníček pro lidi respektující přírodu Foto: Profimedia.cz

Recepty, na kterých si pochutnají flexitariáni

Co je flexitariánství? Jde o životní trend respektující přírodu. Ve stravování ho charakterizuje částečné vegetariánství s převahou rostlinné stravy, která povoluje občasnou konzumaci masa.

Jídelníček pro lidi respektující přírodu Foto: Profimedia.cz
Recepty, na kterých si pochutnají flexitariáni

Vichyssoise polévka

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE
  • 1 cibule
  • 600 g pórku – pouze bílá část
  • 300 g brambor
  • 100 g kokosu (strouhaný nebo mladý kokos)
  • 150 ml kokosového mléka
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 2 broskve
  • 20 ml olivového oleje
  • sůl

POSTUP:

  • Nasekejte cibuli a pórek najemno.
  • Oloupejte a nakrájejte brambory.
  • Cibuli orestujte a přidejte zbytek ingrediencí, kromě kokosového mléka a jedné broskve.
  • Vařte 30 minut doměkka. Přilijte kokosové mléko, rozmixujte, přepasírujte přes jemný cedník a nechte vychladit.
  • Polévku, která se podává studená, ozdobte plátky čerstvé broskve.

Pikantní sečuánské udon nudle

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE
  • 600 g udon nudlí (čerstvé)
  • 200 g mrkve
  • 200 g pórku
  • 300 g pak choi
  • 150 g uzeného tempehu
  • 30 g hub enoki
  • 30 g kešu
  • 20 g modré řepy
  • 100 g červené cibule
  • 50 g zázvoru
  • 40 ml sójové omáčky Tamari
  • 30 g česneku
  • 1 g sečuánského pepře
  • 30 g rajčatového protlaku
  • 10 g koriandru (čerstvá nať)
  • 20 ml mirinu
  • 20 ml rýžového sirupu
  • 10 ml rýžového octa
  • 10 g feferonek
  • 30 ml sezamového oleje
  • 20 g sezamových semínek
  • 20 g bramborového škrobu

POSTUP:

  • Nasekejte oloupaný zázvor a česnek, osmahněte na sezamovém oleji, přidejte mrkev a pórek nakrájené na julienne (velmi tenké hranolky) a červenou cibuli na půlkolečka. Vše krátce orestujte.
  • Přidejte sečuánský pepř, protlak, sójovou omáčku, mirin, rýžový ocet a sirup.
  • Dále přidejte povařené udon nudle a společně krátce povařte.
  • Těsně před servírováním přidejte pak choi, kešu ořechy, čerstvý koriandr, modrou řepu a enoki houby.
  • Tempeh nakrájejte na trojúhelníky a obalte ve směsi vody a škrobu.
  • Poté obalte v sezamových semínkách a usmažte v oleji.

Rybí koláčky

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE
  • 200 g filetů z tresky obecné
  • 200 g filetů z lososa sockeye
  • divoké koření
  • 700 g brambor
  • 20 g křenu (čerstvý)
  • sůl, pepř
  • 200 g panko strouhanky
  • 2 ks vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 0,5 l slunečnicového oleje
  • 10 g hladkolisté petržele
  • 15 g kopru (čerstvý)
  • 200 ml smetany
  • 10 g bazalky (čerstvá)
  • 30 g kaparů
  • 100 g rajčat
  • 50 ml bílého vína
  • 80 g šalotky

POSTUP:

  • Uvařte oloupané brambory doměkka, důkladně je rozmačkejte a nechte zchladit.
  • Ryby uvařte společně s divokým kořením a také je nechte zchladit.
  • Smíchejte uvařené ryby, bramborové pyré, nasekanou petrželku, křen, sůl a pepř.
  • Vytvarujte z těsta válečky a nakrájejte na jednotlivé porce. Koláčky obalte v trojobalu s panko strouhankou a usmažte v oleji.
  • Koláčky servírujte se smetanovou omáčkou, kterou si připravíte takto: na oleji orestujte najemno nasekanou šalotku, zalijte bílým vínem a nechte zredukovat. Přilijte smetanu a krátce povařte.
  • Do hotové omáčky vložte nasekané bylinky, kapary a na kostičky nakrájené rajče bez semínek.

Sushi Bowls

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE
  • 200 g sushi rýže
  • 400 g bio kuřecích prsou
  • 40 g rýžového sirupu
  • 30 ml rýžového octa
  • 300 ml ananasového džusu
  • 50 ml mirinu
  • 80 ml sójové omáčky Tamari
  • 60 g zázvoru
  • 10 g sezamu
  • 200 g mrkve
  • 150 g ředkviček
  • 10 g koriandru (čerstvá nať)
  • 5 g wasabi prášku
  • 30 ml sezamového oleje
  • 100 g hrášku (cukrový, ploché lusky)
  • 200 g avokáda
  • 1 červený salát salanova
  • 100 g čínského zelí
  • 50 g nakládaného zázvoru
  • 1 ks nori řasy

 POSTUP:

  • Na sezamovém oleji orestujte nasekaný zázvor, přidejte ananasový džus, sójovou omáčku, mirin, půlku rýžového octa a sirupu. Zredukujte na polovinu.
  • Kuřecí maso vložte společně s omáčkou do vakuovacího pytlíku. Vařte na 65 °C cca 1,5 hodiny dle velikosti prsou. Maso před servírováním zprudka opečte.
  • Sushi rýži propláchněte a uvařte ve 400 ml vody.
  • Připravte rozvar z octa, sirupu a soli. Dochuťte jím rýži. Vytvarujte z rýže kuličky.
  • Servírujte s nakrájenou zeleninou a zbytkem ingrediencí. Posypte sezamovým semínkem a prachem z nori řasy. Ten uděláte jednoduše rozmixováním v mixéru.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků