Hlavní obsah

Recept na jarní chléb s kopřivami

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S příchodem jara se venku začalo vše zelenat a bylo by škoda toho nevyužít i při pečení chleba. Stačí do těsta na chléb pokrájet kopřivy a rázem budete mít pokrm nejen zdravější, ale také zajímavější. Vyzkoušejte s námi recept z úžasné kuchařky plné receptů na nejrůznější pečivo s názvem Upečeno s láskou od Ivy Trhoňové a Ludmily Gottwaldové.

Foto: Profimedia.cz

Recept na jarní chléb s kopřivami

Článek
Foto: z kuchařky Upečeno s láskou

Jarní chléb s kopřivami

INGREDIENCE:

Na rozkvas

  • 60 g žitného kvásku
  • 350 g vody
  • 140 g žitné celozrnné mouky
  • 200 g žitné chlebové mouky

Na chléb

  • 190-210 g vody
  • 1 lžičku chlebového koření nebo kmínu
  • 2 velké hrsti mladých kopřiv
  • 200 g pšeničné chlebové mouky
  • 310 g hladké mouky
  • 3 lžičky soli

POSTUP:

  • Suroviny na rozkvas zamícháme a v teple necháme asi 12-14 hodin kvasit.
  • K hotovému rozkvasu přidáme všechny ostatní suroviny a uhněteme těsto.
  • Ke konci hnětení přidáme opláchnuté a drobně pokrájené kopřivy.
  • Těsto v míse zakryjeme proti osychání a necháme v teple 1-2 hodiny vykynout.
  • Nakynuté těsto stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl, zformujeme bochník a v pomoučené ošatce ho necháme vykynout, opět 1-2 hodiny.
  • Ošatku s kynoucím těstem můžeme vsunout do velikého igelitového sáčku, který pomáhá udržet vlhké a teplé prostředí.
  • Vykynutý bochník vykulíme z ošatky na plech s pečicím papírem nebo fólií, důkladně orosíme vodou a pečeme v dobře vyhřáté troubě na 220-230 °C cca 45-50 minut.

Reklama

Související témata:

Související články

Tři recepty na výtečnou domácí pizzu

Pizza patří mezi nejoblíbenější tradiční italské pokrmy. Pokud je vyráběna tradičním způsobem, může se jednat o velmi zdravou záležitost spadající do...

Výběr článků

Načítám