Hlavní obsah

Rakytník obsahuje až pětadvacetkrát více vitamínu C než pomeranč

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O rakytníku řešetlákovém mluví odborníci jako o rostlině budoucnosti nebo také jako o keři třetího tisíciletí. Třeba proto, že jeho plody mohou mít až pětadvacetkrát více vitamínu C než třeba pomeranč.

Foto: Profimedia.cz

Plody, šťáva a olej z rakytníku jsou užitečným přírodním zdrojem vitamínů a dalších cenných látek pro vystresovaný nebo vyčerpaný organismus.

Článek

Při šetrném zpracování plodů se tento vitamín velmi dobře uchovává ve šťávě, v sirupu a v oleji, ale částečně také v kompotu, džemu nebo marmeládě.

Nejvíc je ho pochopitelně v produktech zpracovávaných za studena. Například ve šťávě vyrobené na šnekovém odšťavňovači, případně vylisované z plodů pomocí mlýnku na maso se speciálním nástavcem.

Protože rakytník obsahuje také zdraví vysoce prospěšné oleje, vytvoří se na šťávě, kterou nalijeme do láhve nebo do sklenice, jakýsi tuhý tukový povlak, případně špunt, který výrazně zpomaluje její zkažení.

Strategická rostlina

Vedle céčka obsahují plody rakytníku:
- provitamín A, stejně jako vitamíny B, E, K a PP
- železo, draslík, mangan a dalších 12 minerálů i stopových prvků;
- karoteny, lykopen, zeaxantin a další látky s antioxidačními účinky
- flavonoidy, například kvercetin, kemferol a rutin, které jsou užitečnou prevencí proti vzniku nádorů, ale také mají velmi příznivý vliv na stav cév;
- betain, který zlepšuje látkovou výměnu v buňkách
- přírodní oleje, které z 90 procent obsahují velmi ceněné nenasycené mastné kyseliny, označované jako zdravé tuky;
- serotonin, hormon dobré nálady, a rostlinný hormon beta sistosterin, považovaný za efektivní prostředek proti ateroskleróze.

A tak bychom mohli ještě chvíli pokračovat. Je zjevné, že rakytník je bomba plná látek velice cenných pro naše zdraví. Není náhodou, že v někdejším Sovětském svazu o něm uvažovali jako o strategické rostlině v případě válečného konfliktu. Ostatně ruští lékaři ho s úspěchem využívali při léčení ran a kožních defektů nebo pro povzbuzení vyčerpaného organismu i během druhé světové války.

Z Asie do celého světa

Cenné látky obsahují jak plody, tak i semena, listy, kůra, květy, větvičky nebo kořeny této rostliny. A to bude zřejmě důvod, proč se tento trnitý keř začal z Asie a Sibiře rozšiřovat do světa. Kromě jiného na sever Evropy nebo do Itálie, Francie a konečně i k nám. Je navíc nenáročný, houževnatý a přizpůsobivý.

Ne všude ho pěstovali kvůli jeho plodům. V řadě případů ho využívali také ke zpevnění strání, půdy na břehu řek nebo na mořském pobřeží. Má totiž pevný systém kořenů.

U nás se objevil nejprve jako okrasná rostlina v zahradách. Dnes už ovšem existuje i v ČR několik plantáží, na kterých ho družstva a soukromníci pěstují právě kvůli vysokému obsahu látek příznivě působících na lidské zdraví.

Laici by měli vědět, že existuje spousta druhů rakytníku. Od vzrostlých dvoumetrových keřů až po formu, která roste nízko při zemi. Jednotlivé druhy se od sebe neliší jen vzrůstem a barvou plodů (žluté, červené nebo i černé). Liší se hlavně obsahem cenných látek. Například vitamínu C mohou mít 150 mg, ale také 850 mg.

Při fyzické i psychické zátěži

Náš přední odborník na rostliny prof. ing. Pavel Valíček, DrSc., uvádí, že plody, šťáva a olej z rakytníku jsou užitečným přírodním zdrojem vitamínů a dalších cenných látek pro vystresovaný nebo vyčerpaný organismus. Tedy při fyzické i psychické zátěži. Ale také jako prevence před chřipkou nebo dalšími infekcemi horních cest dýchacích, případně po nich. Anebo jako součást rekonvalescence po operaci.

Schopnost rakytníku zvýšit odolnost organismu a jeho výkonnost včetně duševních schopností (paměť, soustředění nebo koordinaci) může ocenit celá plejáda lidí. Počínaje maminkami malých dětí, které často trápí infekce dýchacích cest. Přes seniory, jejichž organismus zatěžuje řada zdravotních neduhů. Až po manažery a lidi těžce fyzicky pracující, případně sportovce nebo profesionální řidiče (ti často bojují s únavou za volantem, nejednou zhoršovanou mizernou životosprávou).

Na žaludek i na kůži

Zmíněné produkty z rakytníku však nejsou jen životabudičem, ale také zajímavým přírodním prostředkem při potížích se žaludkem (např. u žaludečních vředů) a s trávicím traktem. Profesor Valíček upozorňuje v jedné ze svých publikací, že klinické výzkumy z posledních let potvrdily příznivý vliv plodů, šťávy nebo oleje z rakytníku na funkci žaludku, sleziny a dvanáctníku, podobně jako na tvorbu krve.

Podporují sekreci žaludečních šťáv a pomáhají při zklidnění, regeneraci i hojení postižených míst. Navíc obsahuje látky, které významně brzdí aktivitu baktérií, kvasinek, plísní, zkrátka mikrobů, případně je likvidují.

Rakytníkový olej můžeme zároveň vyzkoušet jako přírodní prostředek na nejrůznější akutní i chronické kožní nemoci (dermatózy, akné aj.). Stejně tak ho lze použít na popáleniny, proleženiny a bércové vředy.

Pomocník při drsné onkologické léčbě

O využití přípravků s extrakty z rakytníku se v poslední době často psalo v souvislosti s rakovinou. Je třeba zdůraznit, že nejde o lék na zhoubné nádory. Bylo by hezké, kdyby tak fungovaly, ale nefungují. To ovšem neznamená, že by jejich aplikace byla nesmyslná. Naopak.

Řadě lidí s rakovinou kůže, jícnu, lymfatických uzlin, prsu, žaludku, konečníku, dělohy a prostaty pomohl při ozařování. Polykali dvakrát denně polévkovou lžíci oleje. A také si tímto olejem natírali ozářená místa. Snáze zvládali zátěž léčby a ozářená místa se jim lépe hojila.

Další informace

Spoustu důležitých údajů, které se týkají příznivého působení produktů z rakytníku na naše zdraví, najdete v knize Rakytník řešetlákový, rostlina budoucnosti. Spolu s profesorem Valíčkem ji napsal Emil V. Havelka. Je v ní i výčet zdravotních potíží, u kterých mohou pomoci.

Naleznete v ní však také řadu rad pro pěstování rostliny na zahradě. Obsahuje i recepty, jak plody a další části tohoto keře efektivně zpravovat na nejrůznější produkty, případně kulinářské pochoutky.

Užívání rakytníkových produktů při drsné onkologické léčbě bývá přínosné i proto, že organismu, vyčerpávanému chemoterapií a ozařováním, dodává spoustu velice důležitých látek v přirozené a lehce vstřebatelné formě. Nemocní ji pak lépe snášejí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám