Hlavní obsah

První volání po legalizaci prodeje lidských orgánů

Dva američtí doktoři se domnívají, že prodej orgánů by měl být legalizován, aby se pokryla vzrůstající poptávka. Říkají, že pokusy zvýšit počet dárcovských řad neuspěly a černý trh s lidskými orgány zažívá nebývalý rozmach.

Článek

Tito doktoři tvrdí, že přestože je toto téma považováno za tabu, legalizace by se měla zvážit. Experti ve Velké Británii, kde je prodej orgánů ilegální, říkají, že podobný krok by vykořisťoval ty nejchudší části společnosti.

Ledvina za milión

Ve Velké Británii zemře okolo 400 lidí ročně, když se nedočkají životně důležitého dárce. A to i přestože je tam 13 miliónů lidí zapsáno v dárcovské databázi. To znamená, že dávají souhlas k darování svých orgánů v případě své smrti. Často však prý orgány darovány nejsou, jelikož příbuzní dárců vůbec netuší, že k tomu během život dali lidé souhlas.

Doktoři navrhují určit ceny orgánů globálně. Ideální cenu za ledvinu by vídeli okolo miliónu korun. Sestavila by se navíc komise, která by na cenu orgánů dohlížela. Dle velkého množství lékařů by však něco podobného bylo zcela neetické.

Reklama

Související články

Umělé srdce zachraňuje životy

V pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) mají čtyři jednotky umělého srdce a za dva roky, co je používají, už tak zachránili život...

Výběr článků

Načítám