Hlavní obsah

Proti jarní únavě lze účinně bojovat

PRAHA

Obyvatele České republiky v současnosti oslabuje chřipková epidemie, nedostává se jim slunečního světla, nepříznivě na ně mohou zapůsobit také určité teplotní výkyvy. To vše přispívá k následné jarní únavě. Do teplejšího ročního období je sice daleko, již nyní však mohou lidé proti obávané jarní únavě bojovat.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

Každý by měl využít možnosti pobytu v přírodě. Ideální jsou výlety do hor, rodiče mohou například využít jarních prázdnin a odjet se svými dětmi lyžovat. Pohyb na čerstvém vzduchu totiž podle lékařky Heleny Marečkové udělá dobře každému.

K posílení organismu rovněž pomůže jeho očista. "Nepřecedíme krev přes síto, ale změníme stravovací návyky," poznamenala lékařka, která doporučila přechod z tradiční těžké české kuchyně na lehčí jídla.

Při potížích pomohou bylinky

Zároveň však může orientace na ovocné a zeleninové saláty pro někoho znamenat šok, který způsobí průjem či naopak zácpu. Mnozí se proto raději vracejí ke knedlíkům a omáčkám.

I v takových případech však může pomoci příroda v podobě bylinek. Smetanka zlepší trávení, řešetlák odstraní zácpu, jetel luční zabírá na průjem. Česnek jako přírodní antibiotikum příznivě ovlivní střevní flóru, lopuch má močopudné účinky a ostropeřec pročistí játra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám