Hlavní obsah

Proč účinky dovolené trvají tak krátce

Každý z nás se těší na letní dovolenou zejména z důvodu, že si odpočine od každodenního stresu a stereotypu a nabere nové síly, se kterými si vystačí alespoň do Vánoc. Jenže sotva se vrátíme zpět do zaměstnání, je čerstvě získaná energie ta tam. Blahodárné psychické a fyzické přínosy v klidu a pohodě prožitých dvou týdnů volna se postupně vyčerpávají a náš mozek znovu přežvykuje problémy a je plný stresu.

Foto: Profimedia.cz

Jestliže máme komplikovaný vztah k práci, dovolená to nevyléčí.

Článek

Podle psychiatra Michela Lejoyeuxe se tak děje proto, že jsme od letní dovolené příliš mnoho očekávali.

„Často pohlížíme na dovolenou jako na léčbu pilulkami, jejichž účinky porazí únavu a přetížení, a především budou trvat věčně. Dovolená znamená radost a odpočinek, nikoli však změnu života,“ upozorňuje Lejoyeux.

Důvodem podobných nároků je společnost, která od nás očekává stále více. Musíme obstát lépe v roli rodičů, pěstovat společenský život a být profesionálně úspěšní. Proto je zásadní obnovit o dovolené síly. Chceme být novou bytostí, která myslí a žije jinak, kterou dovolená radikálně změnila. Jenže právě v tom tkví chyba.

Co se děje s tělem, když vás práce nenaplňuje a musíte se do ní nutit

Zdraví

„Jestliže máme komplikovaný vztah k práci, dovolená to nevyléčí,“ dodává Lejoyeux.

Rychlé tempo a nahromaděná práce

Podle psychologa Sébastiena Hofa hrají nezanedbatelnou roli při rychlém návratu únavy konkrétní pracovní podmínky a organizace práce.

„Intenzifikace práce je reálnou věcí. Za naší nepřítomnosti se práce nahromadila a po návratu tak začínáme v zuřivém rytmu,“ vysvětluje.

Dalším problémem je, že práce v našem každodenním životě zaujímá stále významnější místo. To se negativně odráží na dovolené, zvláště v jejích začátcích, a když se začínáme konečně rekreovat, je čas k návratu.

„Někteří se také snaží o dovolené dělat to, na co neměli přes rok čas, a tak ani skutečně neodpočívají,“ upozorňuje Hofa.

Dlouhé pracovní dny velmi významně zvyšují riziko infarktu a mozkové mrtvice

Zdraví

Odborníci proto doporučují se po návratu z dovolené dostatečně hýbat a zachovat si chvíle pro sebe. Je důležité se i nadále aktivně věnovat rodinným aktivitám, milostným a přátelským vztahům, zajít si občas do přírody. Nenechávat tedy všechny tyto věci jen na dovolenou!

„Nezapomínejme, že zelená a modrá jsou přirozenými antidepresivy a že nezmizí, jakmile nastoupíme do zaměstnání,“ upozorňuje Michel Lejoyeux.

Proto si vezměte tužku a papír a sepište si, v čem reálně tkví vaše každodenní úkoly. Jde o to si poskládat priority. Určit si, jaké postavení má zaměstnání ve vašem každodenním životě, jaké další povinnosti máte a zároveň i to, ve kterých oblastech se cítíte dobře.

Následně si vyčleňte čas na to, abyste si získali od práce odstup a vrátili se ve svých životech k tomu, co je pro vás podstatné.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Jak snížit únavu v kanceláři

Celodenní sezení v kanceláři může přinášet celou řadu zdravotních problémů, od bolestí hlavy a zad po chronickou únavu. Jedná se o ochranné signály těla, které...

Výběr článků

Načítám