Hlavní obsah

Proč někdo chytne chřipku, i když je očkovaný

Novinky, das

Chřipka se často jeví jako banální onemocnění, se kterým si organismus snadno poradí. Statistiky ale hovoří o něčem jiném. Jen v loňském roce u nás bylo s chřipkou hospitalizováno v nemocnici 1760 osob, které zde průměrně zůstaly 6 dnů, přičemž 66 z nich na následky chřipky zemřelo. Přesto většina Čechů na očkování neslyší. Mnozí z nich i z důvodu, že znají případy, kdy byli jedinci očkováni, přesto chřipkou onemocněli. Vysvětlíme vám, proč se tak pravděpodobně stalo.

Foto: Profimedia.cz

Plná ochrana proti chřipce se vyvine až za 2-3 týdny.

Článek

Každý rok se vyrábí vakcína šitá na tělo aktuálně zmutovaným virům chřipky. V našich končinách se vyskytují čtyři kmeny chřipky. Kromě kmenů A – Michigan a Singapure to jsou i kmeny B – Colorado a Phuket.

„Některé očkovací vakcíny proti chřipce však chrání pouze proti kmenům A, a to i přesto, že u nás převažují kmeny B, jiné vakcíny chrání proti kmenům A a jednomu kmenu B. Lidé, kteří se takovými vakcínami nechají naočkovat, mohou tedy chřipkou onemocnět. Je tedy dobré se zajímat o to, jakou vakcínu nabízí právě váš ošetřující lékař. Od loňského roku jsou totiž k dispozici i vakcíny, které vás chrání proti všem čtyřem kmenům chřipky,” upozorňuje praktická lékařka Vlasta Plachá z pražské Polikliniky na Národní.

Další problém nastává v okamžiku pozdní aplikace vakcíny

Plná ochrana proti chřipce se vyvine až za 2-3 týdny, je tedy nutné počítat s jakousi časovou prodlevou. První případy chřipky se mohou vyskytnout již počátkem října, proto je nejlepší dobou pro očkování říjen až listopad. Není pozdě ani v prosinci, ale čím dříve, tím lépe.

„V pozdních podzimních měsících již bývají čekárny přeplněny nemocnými pacienty, kde opět hrozí riziko nákazy, a to velmi rychle. Doporučuji proto vyhledat takové pracoviště, kde se můžete objednat na přesný čas, případně využít zdravotnické zařízení, kde nejsou žádné čekací doby. Důvod je jednoduchý – je velmi nutné, aby byl naočkován pouze zdravý jedinec. Ve chvíli, kdy organismus zachytí jakýkoli vir, byť i nechřipkový, je očkování kontraindikováno. V případě, že se člověk nachází jen v inkubační době chřipky, může samotné očkování ještě zhoršit průběh chřipky,“ vysvětluje lékařka.

Hrazené vakcíny z veřejného pojištění

Která konkrétní vakcína je, a která není plně hrazená, se může měnit. Vychází to totiž z rozdílu aktuálních cen jednotlivých vakcín a výše jejich úhrad pojišťovnou, což určuje Státní ústav pro kontrolu léčiv. V sezóně 2018–2019 jsou k dispozici tří- i čtyřvalentní vakcíny, přičemž plně hrazené (částkou do 250 Kč) jsou všechny aktuálně dostupné vakcíny.

„Zákonem o veřejném zdravotním pojištění jsou stanovené skupiny pojištěnců, kterým zdravotní pojišťovny očkování proti chřipce hradí. První jsou všichni pojištěnci nad 65 let věku. Další pak pacienti po odstranění sleziny nebo po transplantaci krvetvorných buněk. Třetí skupinou jsou pacienti, kteří trpí závažným chronickým, farmakologicky řešeným onemocněním srdce a cév, dýchacích cest, ledvin nebo diabetem. Nikoli tedy např. každý diabetik, ale jen ti se závažným onemocněním, kteří mají nasazené léky. Čtvrtou skupinou jsou osoby umístěné ve zdravotnických zařízeních dlouhodobé lůžkové péče nebo v domovech pro seniory, v domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem,” vysvětluje tiskový mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Ostatní zájemci, kteří nepatří do vyjmenovaných rizikových skupin, si očkování proti chřipce musí zaplatit. Mohou na něj ale získat příspěvek od své zdravotní pojišťovny.

Reklama

Související témata:

Související články

Za stonání dětí mohou i emoce

Příčinou toho, že děti marodí, nemusí být jenom snížená imunita. Mohou to být i nezvládnuté emoce. Zvlášť když se ocitnou v těžké situaci. Nástup do školy je...

Výběr článků

Načítám