Hlavní obsah

Proč migréna u žen není pouhou výmluvou

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolí mě hlava... Často používaná věta, již si většinou vyslechnou muži od svých partnerek. Kdy je bolest hlavy výmluvou a kdy opravdovou migrénou, vědí především samotné ženy a také lékaři. Proč migréna trápí více ženy než muže, vysvětluje doktorka Marie Wysocká.

Foto: Profimedia.cz

Migréna dle odborníků častěji postihuje ženy, důvody mohou být v častých hormonálních změnách, které je v životě potkávají.

Článek

Podle Wysocké se opravdu častěji vyskytují bolesti hlavy u žen než u mužů. Říká, že existuje více hypotéz, proč tomu tak je. Kupříkladu v předškolním věku migrénami trpí častěji chlapci než dívky, ale v období puberty dospívající dívky v procentu opakovaných bolestí hlavy hochy dohánějí. A v produktivním věku se úporné bolesti hlavy hlásí častěji u žen než u mužů.

Migrénu zapříčiňují i geny

„Důvodem může být to, že probuzení se ženských hormonů má vliv na vznik migrény. Také je prokázáno, že sklony k migréně mohou být dědičné. Když například jeden z rodičů trpěl na migrény, riziko, že se tato nemoc objeví u potomka, je padesát procent. Pokud ale úpornými bolestmi hlavy trpěli oba rodiče, migréna se u potomků objeví s pravděpodobností 70 procent,“ připomněla zjištěné poznatky z lékařské praxe lékařka MUDr. Marie Wysocká z institutu Enel Med. Své poznatky publikovala v polském deníku Rzeczpospolita.

Alkohol, kofein a některé léky

Mezi takzvané spouštěče migrény patří určitě alkohol. Nejčastějším typem alkoholického nápoje, jenž způsobuje úpornou bolest hlavy, je červené víno. Mezi nepřítele bezbolestných stavů patří také kofein. Několik šálků kávy či černého čaje denně může být důvodem bolestí hlavy.

Rovněž hormonální antikoncepce či léky na vysoký tlak způsobují migrénu. Tyto léky a produkty častěji užívají ženy, což může být dalším z důvodů, proč jsou ohroženější skupinou, již migréna ohrožuje intenzivněji a častěji.

Hormonální změny, těhotenství a menopauza

Mezi hormonální změny, kterými žena během svého života prochází, patří období puberty, dále těhotenství a menopauza.

„Opravdu se stává, že v těchto životních etapách se mohou u dívek a žen migrény objevovat častěji. V pubertálním období dívky často trápí migréna, stejně jako v předmenstruačním období a během měsíčků,“ potvrdila Wysocká tezi o vlivu hormonů na migrénu. Dodala, že migréna již tolik neobtěžuje těhotné a kojící maminky.

V období takzvaného přechodu se migréna neobjevuje tak často, většinou se jedná o bolesti spojené s vysokým tlakem či běžné krátkodobé bolesti.

„Pokud dívky začnou užívat hormonální antikoncepci a častěji je trápí migréna, nemusí léky okamžitě vysadit. Bolesti zpravidla po několika měsících, až si organismus na hormonální antikoncepci zvykne, vymizí. Vždy je ale dobré každé změny v organismu konzultovat s gynekologem či ošetřujícím lékařem,“ uklidnila dívky a ženy Wysocká.

Kdy se jedná o migrénu

Podle Wysocké migréna trvá čtyři až 72 hodin. Zpočátku hlava bolí na jedné straně, později na obou. Bolest se stupňuje a pulzuje. K bolesti se často přidávají další nepříjemné průvodní jevy jako zvracení, přecitlivělost na světlo, hluk a vůně.

„Rozdíly mezi bolestivými stavy mezi ženami a muži je ten, že u mužů jsou ataky kratší, ale intenzivnější. Ovšem muži se méně často k migrénám přiznají a zřídka také s těmito obtížemi navštíví lékaře,“ zamyslela se nad důvodem, proč se v populaci vyskytuje migréna častěji u žen, Wysocká.

Dodala ovšem, že migrénu nelze bagatelizovat, neboť se u pacientů jedná o dlouhotrvající bolestivé ataky, které polovinu nemocných „totálně vyřadí z běžného života“.

Typy bolestí hlavy

Bolest hlavy navozená léky

Nadužívání některých léků, zejména analgetik nebo ergotaminu, může navozovat bolesti hlavy.

Migréna

Bolest na jedné straně hlavy (obyčejně v okolí oka), někdy s vizuálními poruchami. Bolest je pulzující, často přechází i na druhou polovinu hlavy. Záchvat bolesti hlavy při migréně trvá obvykle 4-72 hodin, může být doprovázen zvracením.  

Tenzní bolest hlavy

Tupá bolest jako pás kolem hlavy zahrnující temeno a krk, trvá 30 minut až 7 dní.

Nakupení bolestí hlavy (cluster headache) Nakupení záchvatů bolesti hlavy, většinou velmi krutá či trhavá bolest, intenzivní bolest za jedním okem, spojená se slzením a zarudnutím spojivek, trvá většinou 15-180 minut.  Zdroj: www.bolestihlavy.cz

Reklama

Související články

Vědci prý našli rizikový gen migrény

Migréna a nebo také bolesti hlavy trápí stále více mužů i žen. Proto vědci analyzovali 50 000 lidí s migrénou a objevili u nich rizikový gen, jež prý za toto...

Výběr článků

Načítám