Hlavní obsah

Proč lidé slepě následují dietní rady známých osobností

Novinky, bok

Hubnutí či přibírání na váze je problémem obyčejných lidí i celebrit. Zatímco se ale obyčejní smrtelníci mnohdy marně honí za nějakou zaručenou radou, jak dosáhnout vysněné váhy, u celebrit to vypadá, že má snad každá druhá osobnost spolehlivou radu, jak toho docílit. Není se pak čemu divit, že obyčejní lidé po několika neúspěších slepě kopírují někdy až drastické diety slavných. Proč tomu tak je?

Foto: Profimedia.cz

Převážně ženy jsou v honbě za dokonalou postavou někdy schopny dodržovat i velmi podivné, a často i nebezpečné diety.

Článek

Každému, i jen občasnému uživateli internetu či čtenáři módních časopisů, se jistě alespoň jednou dostala do rukou nějaká „zaručená“ zpráva, jak podle konkrétní slavné osobnosti docílit své vysněné váhy. A takových rad koluje celá řada. Někdo sází na striktní výběr složení konzumovaných potravin, někdo jiný na proteiny, bezmasou dietu, hubnutí podle krevní skupiny, nebo dokonce i podle znamení zvěrokruhu, stačí si vybrat.

Jak je možné, že se řada obyčejných lidí i přes zjevnou rizikovost některých hubnoucích procedur nechá bezhlavě zlákat k tomu něco takového zkusit, místo toho, aby raději zašli za dietologem?

Kanadské odborníky to zaujalo natolik, že tomu chtěli přijít na kloub. Pátrání nebylo nijak náročné ani zdlouhavé, uvedl server Daily Mail. Zjistili totiž, že v tomto případě se jedná o davový efekt, kde hraje důležitou roli lidský instinkt následovat většinu a nevyčnívat.

Následování rad známých osobností a užívání stejných prostředků na hubnutí prý zároveň dodává mnoha lidem určitý společenský status, zkrátka si myslí, že budou ve svém okolí váženější.

Je hubená, tak to musí fungovat

Odborníci takové chování srovnávají s tzv. „haló efektem“. Jde o sociální chování, kdy lidé chybně na základě prvního dojmu či zapůsobení hodnotí celkový dojem z určitého člověka. (Například, když na nás někdo na první pohled kladně zapůsobí, bereme všechny jeho další vlastnosti vesměs kladně, to samé platí i v záporné verzi.)

Přesně tak se mnozí lidé staví i k reakci na rady celebrit, jak zaručeně zhubnout. Navíc lidé často vysvětlují, že ona daná celebrita je opravdu hubená, a tak její návod, jak hubnout, fungovat prostě musí.

Lékaři a nutriční odborníci v tom ale vidí velký problém. Tím, že ze svých jídelníčků striktně vyřazují určité skupiny potravin (lepek, pšenici, mléčné výrobky, cukry, atd.), vlastně lidi veřejně navádějí k velmi nezdravému a nebezpečnému stylu životosprávy, neskrývá své rozhořčení dietoložka Catherine Collinsová z londýnské nemocnice St. George’s.

Odborníci tak lidi nabádají, aby si více vážili svého zdraví, a před začátkem jakékoli diety zjistili, co všechno obnáší, a to i možná rizika. Pokud někdo neví, jak redukovat svou váhu, nejlepší řešení je zajít za odborníkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Tajemství štíhlých těl celebrit odhaleno

Při pohledu na fotky, kde pózují v upnutých šatech, se musíme ptát, čím to může být, že slavné tváře mají postavu jako ze žurnálu. Jejich tajemství jsou ale...

Výběr článků

Načítám