Hlavní obsah

Proč je dobré spát každou noc v ponožkách

Spací úbor je pro mnohé lidi nepostradatelnou součástí pohodového nočního odpočinku. Někdo ke košilce či klasickému pyžamu dokonce přidává i teplé ponožky. Ty nohy nejen zahřejí, ale rovněž i podpoří kvalitní spánek, tvrdí dětská lékařka Jessica Andradeová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Když přijde řeč na spaní v ponožkách, dělí se lidé na několik skupin. Na ty, kteří na ně nedají dopustit a oblékají je za všech okolností, a také na ty, kterým je to tak nějak jedno. A pak je tu skupina odpůrců, především z řad zadaných mužů, kteří považují ponožky v posteli za naprosto asexuální gesto, které ničí jakoukoli romantiku.

Ať už se kloníte ke komukoli, možná vás zaujme fakt, že ponožky kromě tepelného komfortu mohou i vylepšit spánek. Alespoň to tvrdí ve svém videu lékařka Jessica Andradeová, která sdílí krátká videa se zdravotními radami na sociální síti TikTok, a na ponožky v posteli nedá dopustit.

Jak na problémy se spánkem a usínáním

Zdraví

Jak tvrdí, lidé, kteří uléhají s ponožkami, mají tendenci usnout mnohem rychleji než ti, kteří spí naboso. Díky teplu dochází k rozšíření kožních cév, protéká jimi víc krve, teplo se uvolňuje kůží a tělo se ochlazuje.

Pokles tělesné teploty je pak signál pro mozek, že je čas odpočívat. Rovněž tělo začne produkovat melatonin, spánkový hormon, díky kterému se budete cítit uvolněně a přirozeně ospale, cituje lékařku server Daily Mail.

Kvalitní spánek může snížit riziko vzniku demence

Zdraví

Doktorka Alex Agostiniová z University of South Australia to ale nevidí tak jednoduše.

„Pokud jste člověk, který ponožky na nohou při spaní nemá z jakéhokoli důvodu v oblibě, pak vám to logicky příliš nepomůže a budete se spíše cítit nepohodlně,“ uvedla pro ABC Radio.

Podle ní je lepší přizpůsobit spánkovou rutinu tomu, co vyhovuje vám, než se spoléhat na nějaké rady z TikToku.

Kolik hlubokého a lehkého spánku je potřeba pro svěží rána plná energie

Zdraví

I přes některé pochyby z řad sledujících příspěvky lékařky však vědecká zjištění podobnou teorii zcela nezavrhují. Již studie z roku 2006 publikovaná v časopise Physical Behavior Journal zjistila, že u dospělých lidí se „nástup spánku urychlil díky nošení teplých neutrálních ponožek v souvislosti se zvýšením teploty chodidel“.

Přední australská odbornice na spánek Olivia Arezzolová rovněž souhlasí s tvrzením, že cokoli, co dokáže snížit tělesnou teplotu, tedy například sprcha nebo koupel nohou, pravděpodobně povedou k hlubšímu nočnímu spánku.

„Akademické důkazy konstatují, že sprcha může pomoci zkrátit dobu, po kterou usínáte, zvýšit efektivitu a subjektivní kvalitu spánku,“ uvedla.

Anketa

Chodíte spát v ponožkách?
Ano, pravidelně
32,2 %
Ano, ale jen když je velká zima
41,1 %
Ne, nikdy
26,7 %
Celkem hlasovalo 20838 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám