Hlavní obsah

Proč je dobré psát si osobní deník i v dospělosti

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spousta z nás si psala deník v dětství. Své opodstatnění má ale tato aktivita i v dospělosti, a to zejména v případě, že si právě procházíte psychicky náročným obdobím. Podle odborníků totiž působí jako nástroj, který pomáhá zvládat úzkost i depresi.

Foto: Profimedia.cz

Deník si s sebou můžete vzít kamkoliv.

Článek

Odborníci v oblasti duševního zdraví již dlouho upozorňují na výhody psaní deníku. Kromě toho, že tato aktivita může zmírnit stres, úzkosti i depresi, je také skvělým nástrojem, pokud chcete nad svým životem převzít kontrolu.

„Psaní deníku je skvělý způsob, jak uvolnit stres, neutralizovat úzkost a vyčistit si hlavu od myšlenek, které vám v ní neustále kolují,“ říká odbornice Meera Lee Patelová pro Huffington Post a dodává, že díky sepisování myšlenek je naše mysl jasnější, klidnější a lépe se vypořádává s řešením problémů.

Recept na zdraví - poslouchejte své tělo a občas si udělejte inventuru vlastní mysli

Zdraví

Mnozí z nás mají navíc problém ventilovat své emoce a spíše mají tendence je potlačovat před svým okolím. I v tomto případě podle psychoterapeutky Kathleen Dahlen de Vosové deník přináší úlevu.

Levnější než psycholog

Další výhodou psaní deníku je nepochybně to, že nestojí skoro nic. Bohatě vám totiž postačí jen obyčejný sešit a něco na psaní. Někteří lidé sice upřednostňují elektronický deník, ale odborníci doporučují spíše klasickou formu.

„Místo chození na terapii používám deník, díky kterému si zaznamenávám své duševní zdraví a dávám si věci do větších kontextů. Začínám s psaním každé ráno a díky tomu dostane každý můj den strukturu a řád,“ říká Lauren Donelsonová, spisovatelka a terapeutka, která psaní deníku doporučuje každému ze svých klientů.

Reklama

Související témata:

Související články

Těžký život přecitlivělých jedinců

Žijí jako na houpačce. Dokážou naplno vnímat věci, které ostatní lidé nevidí, neslyší nebo necítí tak intenzívně, případně je nezaznamenávají vůbec. Tyto...

Výběr článků

Načítám