Hlavní obsah

Proč dává pylová sezona poslední roky alergikům tolik zabrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvázli jste opět v začarovaném kruhu kašlání, smrkání, štípání a svědění? Pak vězte, že v tom nejste sami. Poslední roky dávají jarní pyly lidem opravdu zabrat. Čím to je? A jak z toho ven?

Foto: Profimedia.cz

Alergická sezona je v plném proudu.

Článek

„Rok co rok zjišťujeme, že hlavním faktorem ovlivňujícím pylové alergie je změna klimatu,“ vysvětluje pro Huffington Post Kenneth Mendez, generální ředitel a prezident Americké nadace pro astma a alergie.

Rostoucí teplota i koncentrace CO2 v atmosféře činí pylová období náročnější a delší. Alergická sezona je v současnosti o 10 dní delší než v roce 1990 a stromy, tráva a plevel produkují o 21 % více pylu. To znamená více výtoků z nosu, slzení očí a zduření sliznice v krku.

„Bohužel čísla mluví jasně. Více pylu je způsobeno globálním oteplováním a nárůstem CO2,“ říká alergoložka a imunoložka Payel Guptaová.

Prokletí alergie aneb Když život ovládnou omezení nebo zdravotní potíže

Styl

Svoji roli ale hraje také dřívější nástup jara v posledních letech a s ním spojené dřívější květenství stromů.

Na vině může být i pandemie

Existuje ale také další teorie, která by mohla umět vysvětlit, proč letos tolik alergiků zažívá daleko horší symptomy než v minulých letech. Důvodem může být koronavirová pandemie.

Nošení roušek a respirátorů pomohlo lidem sice lépe filtrovat vzduch, a tedy nevdechovat tolik alergenů, ale zároveň se zřejmě snižuje i tolerance vůči nim. K ověření této teorie je ale potřeba více důkazů.

Jak zmírnit příznaky alergie

Odborníci doporučují nošení klobouku a slunečních brýlí, které zabraňují usazování pylu na kůži a sliznicích. Pomoci mohou také pravidelné proplachy dutin pomocí nosní konvičky.

Teplo probouzí stromy, alergici začínají trpět

Domácí

„K prevenci proti alergiím by také mělo patřit umytí si rukou a obličeje po příchodu domů z venku,“ říká dětská alergoložka a imunoložka Stephanie Leedsová.

Pokud jste obzvláště náchylní k alergiím, omezte svůj čas venku pouze na dny s dobrou kvalitou ovzduší. Pomoci může také výměna kontaktních čoček za brýle. Pyl totiž může ulpívat na čočkách a dráždit tak oči. Zvažte také čištění nosu pomocí solného roztoku.

Pyl se může snadno dostat také do vašeho domova. Nenechávejte proto otevřená okna. Často vysávejte, abyste se zbavili pylu na kobercích, ideální je také mít doma čističku vzduchu. V akutních případech může pomoci také respirátor, který slouží jako bariéra proti pylu. Čím kvalitnější, tím lepší ochrana. Jedná se ale pouze o nárazové řešení.

V případě, že u vás budou alergické příznaky pokračovat, navštivte svého alergologa, který vám stanoví patřičnou diagnózu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám