Hlavní obsah

Pro ženy je složitější přestat s kouřením

Právo, Petr Veselý

Zbavit se závislosti na cigaretách je pro ženy těžší než pro muže. Častěji při odvykací léčbě selhávají, proto by měly vyhledat nejlepší odborníky a využít těch nejefektivnějších metod i léků.

Článek

Ale nejen to. Než zamáčknou poslední cigaretu a řeknou si dost, měly by na novou situaci být připravené důkladněji než muži. Musí totiž zvládnout hned několik handicapů.

Jedním z nich je obava, že ztloustnou, jakmile kouřit přestanou. To se skutečně může stát, pokud si místo cigaret začnou strkat do úst jídlo a zvlášť jídlo kaloricky vydatné.

„Když se obloží zeleninou a dostatečně pijí neslazené tekutiny, vůbec přibrat nemusí,“ říká MUDr. Eva Králíková, CSc., odbornice na odvykání kouření z Centra léčby závislosti na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK v Praze. „Zvlášť když vypijí tři litry vody denně a třikrát týdně si zacvičí nebo zasportují tak, aby se zpotily.“

Kolik přiberou

Obavy žen z tloušťky bývají přehnané. Podle výzkumu jim přibudou na váze během prvního roku života bez cigarety průměrně čtyři kila, v dalších letech už nic. Pokud nezmění svou životosprávu. Deset kilo navíc hrozí jen každé desáté.

Je pravda, že na mírné zvýšení váhy může mít vliv i absence nikotinu.

Nikotin totiž:
zpomaluje vyprazdňování žaludku, takže nemáme tak rychle hlad,
urychluje pohyb střev a průchod potravy trávicím systémem, tím mírně snižuje množství vstřebaných živin,
často, ale ne u každého, zvyšuje bazální metabolismus, tedy množství kalorií, které spálíme, i když jsme v klidu.

Zvýšení je ale velice individuální, pohybuje se od 0 do 800 kJ za den. Pro ilustraci, průměrná žena spálí zhruba 8000 kJ za den. Díky kouření může spálit navíc až desetinu svého denního příjmu energie.

Problémy vyvolané nedostatkem nikotinu se ale dají vyřešit, nebo aspoň hodně zmírnit náhradní nikotinovou léčbou (náplasti, žvýkačky, mikrotablety, pastilky, inhalátor). Odborníci ji doporučují především pro zmírnění abstinenčních příznaků. Ještě účinnější jsou léky na recept.

Hůř zvládají abstinenční příznaky

Odvykací terapie založená na náhradě nikotinu jinou látkou však u žen funguje o něco méně efektivně než u mužů. Uvádí to zpráva Německého centra pro výzkum rakoviny (NCVR).

Na ženy také víc doléhají abstinenční příznaky: nervozita, nutkání kouřit, nespavost, zvýšená chuť k jídlu a zvyšování hmotnosti, neschopnost se soustředit nebo odpočívat, špatná nálada.

Ženy méně věří v úspěch léčby a očekávají při ní víc komplikací než muži. A jako by to nestačilo, mívají častěji hlubší deprese, když se jim nedaří přestat s kouřením. U svých partnerů se setkávají s menší podporou, než tomu bývá naopak.

Podle doktorky Králíkové ženy víc vnímají své okolí a jsou emotivnější. „Kouření u nich také bývá víc spojeno s určitými rituály, náladami a pocity,“ říká tato odbornice. „A to je důvod, proč snáz začnou znovu kouřit. Ať už v okamžicích napětí nebo pohody, anebo jen tehdy, když vidí někoho jiného s cigaretou.“

Vědci z Lékařské fakulty v Kalifornii zjistili, že muži si zapalují cigaretu daleko častěji, když mají zlost nebo jsou rozčilení a chtějí se uklidnit. Ženy po ní častěji sahají ve chvílích, kdy se cítí příjemně, třeba nad kávou, nad kterou si v klidu a s chutí popovídají s kamarádkou.

Spojení cigarety s příjemnými pocity a zážitky u nich prohlubuje psychickou závislost na kouření a dělá léčbu složitější.

Úspěch ovlivňuje i fáze měsíčků

Snaha přestat s kouřením může zkrachovat i na fázi menstruačního cyklu. Odborníci si všimli, že je pro ženy o něco snazší přestat s kouřením v první polovině menstruačního cyklu. Čím víc se blíží menzes, tím víc je žena psychicky labilnější, impulzivnější a má větší sklon k rizikovému chování. A tím pravděpodobnější bývá i neúspěch.

Podle vědců mohou hormony hrát roli také v tom, jakou rychlostí se nikotin vytrácí z krevního oběhu.

A tak bychom mohli pokračovat. Ale jen z tohoto výčtu je jasné, proč by ženy měly navštívit některé z 27 center specializovaných na léčbu závislosti na tabáku. To jsou špičková pracoviště, která soustřeďují nejlepší odborníky.

Ti s nimi vyplní testy, které zjistí míru jejich závislosti na nikotinu, udělají dechové testy a další vyšetření. Teprve potom jim navrhnou léčbu.

Pro ženy je důležité, že její přirozenou součástí není jen náhrada nikotinu (Nicorette nebo Niquitin) a léky, které pomáhají překonat abstinenční příznaky (Champix a Zyban), ale také psychoterapie. Ta jim pomáhá zvládat emoce a nejrůznější situace, ve kterých jim hrozí zvýšené riziko, že to nevydrží a zapálí si.

Přibývá kuřaček

První cigaretu si v Praze děti zapalují průměrně v 9,5 letech. V České republice kouří 39 % dívek a 38 procent chlapců ve věku 15 až 19 let. Ve věkové skupině do 15 let však dívky jasně vedou: 23,5 % proti 10 % hochů.

Není to alarmující jen kvůli tomu, že se ženy hůř zbavují závislosti na nikotinu, ale i proto, že u nich můžeme logicky očekávat nárůst rakoviny plic, kardiovaskulárních nemocí a dalších chorob.

Navíc i u nikotinu platí jasné pravidlo: čím dřív člověk do závislosti upadne, tím obtížněji se jí pak zbavuje.

Kontakty na centra

Víc se o možnostech léčby ve specializovaných Centrech pro léčbu závislosti na tabáku dozvíte na www.SLZT.cz. Tady jsou také kontakty na ně. V republice působí i lékaři vyškolení těmito centry. Kontakt na ně by vám mohli dát v nejbližším centru.

Lidé, kteří by rádi přestali kouřit a chtějí se poradit, co by bylo nejlepší udělat nebo se zeptat na cokoliv, co souvisí s odvykáním kouření, mohou navštívit web www.odvykanikoureni.cz nebo zavolat na 844 600 500 (po-pá od 12 do 20 hod.). Lze telefonovat z celé republiky a stojí to stejně, jako kdybychom volali jen po svém městě, tedy za cenu místního hovorného.

Reklama

Související články

Ne každý, kdo přestane kouřit, ztloustne

Celá řada kuřáků nechce přestat kouřit díky obavám, že hned poté ztloustnou. Přestože skutečně nějaký kilogram přiberou čtyři z pěti exkuřáků, odborníci tvrdí,...

Kouření je mnohem nebezpečnější pro ženy

Kouření je pro ženy škodlivější než pro muže. U kuřaček dochází k srdečnímu selhání ve stejném věku jako u mužů, což je o čtrnáct let dříve než už žen, které...

Výběr článků

Načítám