Hlavní obsah

Případů černého kašle každý rok přibývá

Novinky, bok

Černý kašel je vážné a vysoce infekční onemocnění, o kterém se dlouhou dobu mínilo, že je ve vyspělých zemích téměř vymýcené. Bohužel není tomu tak. V poslední době se naopak zvyšuje počet pacientů, kteří tímto onemocněním trpí, a to i v České republice.

Foto: Profimedia.cz

Nejvíce nemocných a hospitalizovaných s černým kašlem je registrováno u dětí.

Článek

Černý kašel - dávivý kašel, pertuse - je vysoce infekční onemocnění, které může postihnout každého. V roce 2012 bylo v Česku evidováno 738 případů, což představovalo dvojnásobek nemocných oproti roku 2011. Podle dosavadních záznamů bude letos údaj z minulého roku pravděpodobně překročen, uvedla Kateřina Fabiánová z Oddělení epidemiologie infekčních nemocí (CEM, Státní zdravotní ústav).

Nejvíce nemocných a hospitalizovaných je dlouhodobě registrováno u dětí a dospívajících do dvaceti let věku. Počet nemocných černým kašlem však narůstá i u populace produktivního věku a u seniorů. Onemocnění se tak nevyhýbá ani těm nejstarším z nás: v roce 2010 byl nejstarším potvrzeným případem 99letý pacient.

Účinnou prevencí je očkování, které se provádí u malých dětí v několika fázích. Ani to ale není celoživotní, proto je u dětí nutné ještě přeočkování. Aby byla účinnost a obrana proti černému kašli co největší (u většiny lidí působí účinné látky zhruba jen tři až pět let), doporučuje se minimálně ještě jedno přeočkování v dospělosti.

Zákeřnost černého kašle 

Jelikož jde o bakteriální onemocnění, mohou se užívat antibiotika, léčba ale není tak jednoduchá. Stanovení diagnózy černého kašle totiž nemusí být na první pohled jednoduché, v počáteční fázi může vypadat jako běžná virová infekce.

Když už se rozpozná, bývá na léčbu antibiotiky pozdě. Ve stádiu, kdy už pacient trpí dusivým kašlem, ho sice antibiotika zbaví nebezpečné bakterie, záchvaty ale mohou přetrvávat, a to i několik měsíců.

Při závažnější formě onemocnění navíc mohou nastat četné zdravotní komplikace, které přímo ohrožují i život pacienta. Při častějším zvracení může nastat například porucha metabolismu, ve vážnějších případech porucha funkce plic, plicní záněty nebo dokonce krvácení do mozku, uvedla MUDr. Hana Roháčová z Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce.

Reklama

Související témata:

Související články

Téměř 10 procent Čechů trápí astma

Až 800 000 lidí v České republice trpí průduškovým astmatem. V lékařských ordinacích je ale registrováno jen asi půl miliónu lidí. Řada nemocných trpících...

Jak na obtíže se zažíváním

Podle výzkumu z roku 2010 trpí zažívacími obtížemi 80 % žen, což je dvakrát více než u mužů. Muži ovšem v důsledku zažívacích problémů více trpí. Obtíže při...

Výběr článků

Načítám