Hlavní obsah

Téměř 10 procent Čechů trápí astma

Novinky, zun

Až 800 000 lidí v České republice trpí průduškovým astmatem. V lékařských ordinacích je ale registrováno jen asi půl miliónu lidí. Řada nemocných trpících lehčími formami nevyhledala zatím lékařskou péči a nemá tedy stanovenou diagnózu. Lékaři-specialisté z celého světa vzkazují všem, které toto nepříjemné chronické onemocnění sužuje: „I vaše astma může být pod kontrolou!“ A tato výzva může být mottem Světového dne astmatu, který letos připadl na úterý 7. května.

Foto: Profimedia.cz

Astmatem trpí v Česku až 800 000 lidí.

Článek

Počet pacientů trpících touto chorobou zatím stále roste. Astma se může poprvé projevit v kterémkoliv věku. U dětí a dospívajících se výskyt pohybuje kolem 10 %.

Akutní záchvat dušnosti může bez včasné lékařské pomoci skončit i smrtí.

Přes všechny moderní léčebné postupy ročně v Česku zemře na akutní těžké astma asi 95 nemocných.

Zvýšené riziko vzniku astmatu hrozí v rodinách, v nichž už se astma a jiná alergická onemocnění vyskytly dříve, například ve formě alergické rýmy nebo ekzému. „Jedním z významných faktorů pro vznik a zhoršování astmatu je kontakt s cigaretovým kouřem. Ten dokáže dokonce měnit některé dědičné informace, které

se předávají dalším generacím,“ vysvětlil profesor Petr Pohunek, ředitel České iniciativy pro astma (ČIPA).

Počet astmatiků každoročně roste

Cílem odborníků doma i ve světě je snížit v příštích pěti letech počet případů, kdy musí být astmatik hospitalizován, nejméně o 50 %.

„V tuzemsku se situace rok od roku zlepšuje. Zatímco v roce 2000 muselo kvůli astmatu do nemocnice přes 8 000 lidí, v roce 2009 to bylo necelých 5,5 tisíce,“ řekl profesor Pohunek. Důvodem je lepší diagnostika a především moderní léky, které umožňují nemocným žít plnohodnotný život.

„I tak počet astmatiků každoročně roste, tento fakt přičítáme celkovému vzestupu výskytu alergie, vlivům prostředí i celkovému životnímu stylu. Přesto se nám daří udržet české astmatiky ve velmi dobrém zdravotním stavu, s plnou pracovní výkonností, schopností pohybu i sportu a s normální kvalitou života. Díky moderní léčbě předcházíme i mnohým akutním těžkým záchvatům dušnosti, které mohou nemocné ohrozit na životě,“ dodal Pohunek.

Varovné příznaky astmatu
Dechové potíže při tělesné zátěži nebo v klidu, provázené ztíženým průtokem vzduchu do plic.
Náhlá dušnost a kašel. Suchý, dráždivý kašel astmatika se často zhoršuje během noci a narušuje jeho klidný spánek.
Neustálý suchý kašel, který může být doprovázen i následnou dušností. Dušnost se pozná podle ztíženého výdechu a námahy, kterou činí snaha se znovu nadechnout. Výdech je provázen charakteristickými sípavými či pískavými zvuky.
Nepříjemný tlak nebo pocit sevření hrudníku.

Reklama

Související články

Nástrahy jara pro těhotné alergičky

Sice pomalu, ale snad už přece přichází jaro. Pozitivní tato informace není pro alergiky, konkrétně pro lidi trpící alergickou rýmou. Když jsou to ještě ke...

Výběr článků

Načítám