Hlavní obsah

Prevence bolesti zad - posilování hlubokého stabilizačního systému páteře

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pevný střed těla je důležitý nejen při cvičení, ale také v běžném životě při každodenních aktivitách. Přesto se na něj často zapomíná, a to zejména na jednu jeho část - hluboký stabilizační systém páteře. Pokud jsou povrchové svaly výrazně silnější než vnitřní svaly, velmi často dochází ke svalové nerovnováze, kterou provázejí bolesti zad, ramen, nohou, kyčlí, kolen apod.

Jak na posilování hlubokého stabilizačního systému páteře Video: Novinky

 
Článek

Svaly hlubokého stabilizačního systému páteře jsou velmi malé, schované pod povrchovými svaly spodní části trupu (břicha a dolní části zad), tím pádem nejsou na první pohled okem patrné.

Patří sem například příčný sval břišní, který tvoří nejhlubší vrstvu břišních svalů, a kromě jiného funguje i jako pomocný dýchací sval. Součástí je i bránice, která kromě dýchání taktéž podporuje stabilizaci páteře. Proto je tak důležité v této souvislosti naučit se dýchat do břicha.

Dále sem patří i velmi krátké svaly, které vyplňují prostor mezi výběžky obratlů tzv. multifidus. Potřebujeme je, abychom se mohli předklánět a uklánět. Zapomenout nesmíme ani na svaly pánevního dna, které podpírají orgány jako močový měchýř či střeva, zároveň umožňují vylučování, jsou důležité v období těhotenství a velmi pozitivně u žen ovlivňují jejich sexualitu.

Pokud je hluboký stabilizační systému páteře ochablý, pak velmi často může docházet k syndromu dolního zkřížení, a tedy k bolestem v oblasti beder a bederní páteře. Na to se mohou navalit ale i další potíže.

Proto je důležité naučit se hluboký stabilizační systém páteře správně aktivovat. Jak na to, vám ukáže v přiloženém videu osobní trenér a výživový specialista Radek Pajič z Bomton Power Concept.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám