Hlavní obsah

Premenstruační syndrom dokáže potrápit nejen ženu, ale i muže v okolí

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nálada ženy je velmi často určována hormony a menstruačním cyklem. Dalo by se říci, že polovinu měsíce se žena cítí fajn, ale druhou může na své okolí působit jak odjištěná mina. Jelikož je velmi náladová a výbušná. Dokáže ji rozpálit nebo rozbrečet i naprostá malichernost. Mohou za to hormony a takzvané premenstruační tenze.

Foto: Profimedia.cz

Premenstruační syndrom se projevuje podle toho, jaký hormon převažuje. Jde-li o estrogen, ženy bývají spíše nervózní, podrážděné či úzkostné. Převažuje-li progesteron bývají ženy více unavené a depresivní.

Článek

S hormonální nerovnováhou se setká v životě každá žena, ovšem ne každou provázejí stejné problémy. Většině žen postačí teplá sprcha či masáž, popřípadě lehká analgetika.

Ovšem až deset procent žen může premenstruační syndrom prožívat skutečně silně a to tak, že v tomto období nejsou schopny téměř fungovat. Opakují-li se tyto stavy rok, lékaři to diagnostikují jako nemoc.

"Je to hrozné, ale každý měsíc zažívám doslova peklo. Asi deset dní před začátkem menstruace začnu být velmi nervózní, úzkost střídá napětí a začne mne bolet celý člověk a to tak, že nejsem schopna vůbec ničeho. Nejhorší je, že díky tomu netrpím sama, ale i můj muž a v podstatě všichni lidé v okolí," svěřuje se třicetiletá Alena.

Záhadné hormony

Menstruační cyklus má čtyři fáze. V průběhu prvních dvou fází bývá hladina hormonů stabilní. Ve třetí fázi, tedy v období ovulace se začínají shromažďovat a vzájemně spolupracovat ženské hormony estrogen a progesteron, které významně ovlivňují menstruační cyklus i centrální nervovou soustavu.

Pokud nastane nerovnováha jednoho z hormonů, nastává problém v podobě premenstruačního syndromu nebo-li PMS. Děje se tak především u žen, kterým se aktivně uvolňují vajíčka a dochází u nich k ovulaci. Pokud žena užívá hormonální antikoncepci a tedy neovuluje, k hormonální nerovnováze většinou nedochází.

Premenstruační syndrom se projevuje podle toho, jaký hormon převažuje. Jde-li o estrogen, ženy bývají spíše nervózní, podrážděné či úzkostné. Převažuje-li progesteron bývají ženy více unavené a depresivní.

Někdy v tomto období u žen dochází i k zadržování tekutin v těle, které způsobují otoky, ale i pocit nafouklosti. Podle odborníků není výjimkou, že žena má těsně před krvácením i o dva kilogramy více, než je její běžná váha.

Neexistuje žádná stoprocentně účinná léčba

Na premenstruační syndrom neexistuje žádná léčba, která by zabírala u všech žen. Existuje jen několik rad, které projevy PMS dokáží minimalizovat.

Podle odborníků je dobré začít u změny jídelníčku. Z výzkumů vyplynulo, že na zmírnění premenstruačních symptomů jednoznačně zabírá vápník, hořčík a pak vitamin B6 a E. Pokud žena zvýší dávky vápníku na1200 mg denně, má velké naděje, že se její stav výrazně zlepší.

Ženy by se naopak měly vyvarovat potravin obsahujícím vysoké dávky sodíku a tedy i soli, jelikož právě sodík zadržuje v těle vodu, což vede k nadýmání, k otokům a zároveň k přibírání na váze, což může u žen ještě víc podpořit depresivní náladu.

To samé platí o alkoholu a kofeinu. Obojí působí diureticky a hlavně omezuje spánek, který ženám po ovulaci velmi prospívá.

V neposlední řadě by se žena měla naučit i aktivně odpočívat. Pravidelné cvičení totiž působí velmi podobně jako analgetika, ale i antidepresiva a to především díky hormonům dobré nálady endofrinům, které se právě při cvičení vlévají do krve.

V nejhorších případech lékaři volí léčbu antidepresivy, která je v tomto ohledu také velmi účinná.

Příznaky PMS

- nesoustředěnost, únava

- tlak v podbřišku a křeče

- úzkost, přecitlivělost a návaly pláče

-lehká deprese, psychické vypětí

- podrážděnost, náladovost, zlost a vztek

- žaludeční potíže a zácpa

- změna sexuální touhy

- bolesti hlavy a kloubů, svalové křeče

- zvětšení a zvýšená citlivost prsou, bolestivé bradavky

- zvýšená chuť k jídlu, především chuť na sladké, nadměrná žízeň

- otoky kotníků a prstů

- neustálá ospalost

Pokud žena upřednostňuje přírodní léčbu, pak může vyzkoušet bylinné čaje a to například z třezalky tečkované, pupalky dvouleté, řebříčku, šalvěje, anděliky či meduňky. Vhodné je také zařadit do jídelníčku dostatek rostlinných olejů, které jsou bohaté na vápník a hořčík.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženy před menstruací mají často hororové sny

Ženy si ve srovnání s muži v noci vychutnají mnohem méně sladkých snů a jejich noční můry jsou mnohem ošklivější. Za všechno podle britských odborníků mohou...

Škodlivost menstruačních tampónů je mýtus

Používání menstruačních tampónů nemá u nás příliš dlouhou tradici. Přesto kolem jejich používání vzniklo mnoho mýtů a to především ve spojitosti rizik...

Výběr článků

Načítám