Hlavní obsah
I na Orlí skálu vede leváda Foto: Vratislav Konečný

Pravidelné pití kávy snižuje riziko rakoviny jater

Pravidelné pití kávy snižuje až o polovinu riziko rakoviny jater. K tomuto závěru dospěli japonští vědci, kteří tento jev zkoumali na 90 000 lidech. Svoje poznatky uveřejnili v americkém časopise Journal of the National Cancer Institute. Protirakovinné vlastnosti kofeinu vypozorovali nejprve na laboratorních zvířatech.

I na Orlí skálu vede leváda Foto: Vratislav Konečný
Pravidelné pití kávy snižuje riziko rakoviny jater

Analyzovali potom zprávu o stavu zdraví za období deseti let a sledovali spotřebu kávy u velké skupiny lidí, z nichž polovina měla rakovinu jater.

Zjistili, že ti, kdo vůbec nebo téměř vůbec nepili kávu, byli častěji postiženi rakovinou jater (574,2 případů na 100 000 osob) než lidé, kteří pili denně tři až čtyři šálky kávy (214,6 případů na 100 000). Ve zkoumané skupině bylo 90 452 Japonců (z toho 43 1209 mužů) ve věku nad 40 let.

Kromě spotřeby kávy brali vědci v úvahu i další faktory, jako je infekce virem hepatitidy, pohlaví, věk nebo stravovací návyky.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků