Hlavní obsah

Pozor na culík, často je příčinou bolesti hlavy

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Culík si zamilovaly ženy po celém světě pro jeho jednoduchost a praktičnost. Víte ale, že tento klasický účes může být příčinou nejen vypadávání vlasů, ale také bolesti hlavy?

Foto: Profimedia.cz

Upnutý culík může vést k bolesti hlavy.

Článek

„Ponytail headache“ neboli bolest hlavy zapříčiněná nošením culíku je ve skutečnosti zavedený lékařský termín, který je dokonce uveden v mezinárodní příručce o bolestech hlavy.

„Důvodem bolesti nejsou vlasy, ale nervy umístěné na pokožce naší hlavy, které jsou citlivé na bolest. Zpočátku bolest nemusíme vnímat, ale působením dlouhodobého tlaku se nervy stávají citlivějšími,“ říká docent z univerzity v americkém Michiganu Wade Cooper.

Přemýšlíte nad vším až moc? Víme, jaký to má dopad na vaše tělo

Zdraví

Při častém stahování vlasů do culíku může dojít i k takzvané allodynii. „Allodynie je lékařský termín pro bolestivý vjem vyvolaný podnětem, který normálně bolest nevyvolává, jako je například pohlazení vlasů či jejich česání,“ říká neurolog Kiran Rajneesh.

Ačkoliv se bolest hlavy z nošení culíku nemusí zdaleka týkat všech, nejedná se o ojedinělou záležitost. Otevřeně o ní mluví například i zpěvačka Ariana Grande, pro kterou je její vysoko vyčesaný hustý culík součástí image.

„Kromě zpěvaček s problémem často zápasí gymnastky, roztleskávačky či baletky, u kterých je culík nezbytností k vykonávání profese,“ říká Rajneesh a dodává, že bolest hlavy může způsobovat i nošení těsné čepice, jako je tomu například u plavců či lyžařů.

Sedm potravin pro krásu vlasů

Zdraví

Jak se bolesti vyhnout?

Pokud se s touto a jinou bolestí hlavy potýkáte často, je zapotřebí to řešit. Nejsnazší je se nošení culíku zcela vyhnout nebo alespoň střídat jeho umístění a měnit tak linii vlasů, která je nejvíce namáhaná.

Lékaři také upozorňují na to, že culík nemusí být prvotním spouštěčem bolesti. Některé studie spojují zvýšenou citlivost hlavy se spánkovou deprivací, menstruačním cyklem či jinými hormonálními změnami.

Reklama

Související články

Sedm potravin pro krásu vlasů

Poradíme vám, co jíst, aby váš vzhled korunovala bohatá, lesklá hříva. Bez dobré kosmetiky se to samozřejmě neobejde, ale správná výživa tvoří významnou...

Výběr článků

Načítám