Hlavní obsah

Potraviny, které zlepšují pracovní výkon

Novinky, Dana Sokolová

Nejčastěji zaměstnaní lidé sahají po sladkém krátce po obědě, kdy na ně dopadá největší únava a oni v touze po dobití energie nevidí jiné východisko. Sacharidy ale obecně spíše produktivitu snižují. Podívejte se s námi na top potraviny, které vám pomohou k překonání únavy a váš mozek opět nastartují.

Foto: Profimedia.cz

K překonání únavy po obědě pomůže káva, ale i další potraviny.

Článek

Borůvky

Lze je považovat za superpotraviny a to zejména kvůli jejich vysokému množství polyfenolů - antioxidačních a protizánětlivých sloučenin, jež mají pozitivní vliv na nervový systém a funkci mozku. Pomáhají v boji nejen proti ztrátě paměti, ale také zlepšují náladu.

Dýňová semínka

Dýňová semínka jsou plná živin, které prospívají mozku. Kromě bílkovin obsahují i další aminokyseliny, minerály, vlákninu, vitamíny a komplexní sacharidy. Pokud sníte hrst dýňových semínek denně, dostanete do organismu doporučené množství zinku, jenž má zásadní význam pro zvyšování inteligenčního potencionálu a posílení paměti.

Rajčata

Rajčata mají dlouhodobě pozitivní účinek na mozek. Obsahují antioxidant lykopen, který brání mozkové buňky před působením volných radikálů a chrání je tak před poškozením. Zároveň posiluje paměť a dovednosti potřebné k řešení problémů.

Špenát

Také obsahuje antioxidanty, které bojují proti volným radikálům. Velké množství draslíku zase zvyšuje rychlost signálů mezi neurony, v důsledku čehož i mozek reaguje mnohem rychleji. Zlepšuje se tak paměť i učení.

Zelený čaj 

Zelený čaj obsahuje méně kofeinu než káva, ale i tak někdy lépe působí jako stimulant. Pravděpodobně i vzhledem k obsaženým antioxidantům a flavonoidům. Zároveň brzdí rozvoj cévních nádorů a pomáhá kompenzovat dopady alkoholu.

Vlašské ořechy

Ořechy obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, polyfenolů a antioxidantů. Odborníci mají za to, že velmi výrazně zlepšují deduktivní myšlení.

Cizrna

Cizrna obsahuje velké množství hořčíku, jenž zrychluje přenos zpráv mezi mozkovými buňkami, uvolňuje cévní stěny a pomáhá tak zvýšit průtok krve a kyslíku do mozku.

Vejce

Obsahují zázračnou molekulu fenylalanin, která zvyšuje hladinu endorfinů a enkefalinů v centrálním nervovém systému a řadí se mezi esenciální aminokyseliny. Vejce tak pomáhají při psychických problémech, zlepšují stav chronických bolestí, podporují mentální aktivity a snižují chuť k jídlu.

Goji kustevnice čínská

Tyto bobule jsou velmi výživné - jsou velkým zdrojem esenciálních mastných kyselin, antioxidantů, stopových prvků, vitaminu B a dalších osmnácti aminokyselin.

Brukvovitá zelenina

Brokolice a květák jsou dobrým zdrojem cholinu, který patří mezi vitaminy skupiny B a je základním stavebním kamenem acetylcholinu, který patří mezi základní neurotransmitery a je nezbytný pro komunikaci mezi nervovými zakončeními. Zároveň pomáhá zpracovávat uložené informace a zlepšovat paměť.

Česnek

Česnek obsahuje jód, který je důležitý pro tvorbu hormonů štítné žlázy, jež jsou nezbytné pro fungování a vývoj mozku. Kromě toho jód přispívá ke správné funkci nervové tkáně.

Červená řepa

Je plná přírodních dusičnanů, které pomáhají zvyšovat průtok krve do mozku, což pomáhá k jeho lepšímu výkonu.

Lněné semínko

Obsahuje alfa kyselinu linolovou, jež zlepšuje funkci mozkové kůry, což je oblast v mozku spjatá s motorikou a prostorovým vnímáním.

Mandle

Mandle obsahují esenciální mastné kyseliny, které jsou potřebné pro snižování zánětu v kloubech a zlepšení nálady. Tělo pak pracuje efektivněji.

Kofein

Často je démonizován jako návyková droga. Ve skutečnosti může zvyšovat výkon a být i přínosem pro naše zdraví. Podle výzkumů zlepšuje fyzickou i mentální výkonnost a snižuje riziko Alzheimerovy nemoci a diabetu. Káva po obědě tak může opravdu pomoci opět nastartovat mysl.

Granátové jablko

Ovoce, které dodá vitaminy C, A a E, stejně jako vlákninu a další antioxidanty, jako jsou taniny (třísloviny).

Sardinky

Jsou bohaté na vitamin D, jenž pomáhá vyživovat mozkové buňky a podílí se na zpracování informací a paměti.

Hovězí

Výpadky paměti mohou být jedním z příznaků nedostatku vitaminu B12. Živočišné bílkoviny jsou přitom nejbohatším zdrojem tohoto vitaminu.

Hořká čokoláda

Obsahuje hořčík, který uvolňuje endorfiny a serotonin a zlepšuje tedy náladu. Zároveň obsahuje menší množství kofeinu, který zvyšuje v krátkodobém horizontu pozornost. Zapomeňte ale na mléčné čokolády, ty vás naopak unaví.

Jogurt

Výzkum prokázal, že ti jedinci, kteří jedí probiotické jogurty, mají silnější nervové spojení mezi šedou kůrou mozkovou (reaguje na bolest a emoce) a prefrontální kůrou (část mozku zodpovědná za rozhodování). Bakterie ve střevech tak mohou výrazně ovlivnit i funkce mozku.

Lilek

V lilku je obsažen nasunin, který mu dává fialovou barvu. Lidský organismus jej využívá pro ochranu tuku v buněčných membránách mozku, což má velmi zásadní význam pro zdravou funkci mozku.

Reklama

Související články

Sklenice vody zbystří myšlení při práci

Přemýšlení v parném dni může být skutečně velmi namáhavé. Ale nejen v horkém pracovním prostředí může být řešením na líné uvažování sklenice vody. Podle...

Výběr článků

Načítám