Hlavní obsah

Potraviny, které pomohou zklidnit pálení žáhy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vaječný likér, svařák, cukroví, smažené pochutiny nebo třeba bramborový salát. Také patříte k těm, kteří si Vánoce bez těchto pochutin nedokážou představit? Pak možná z vlastní zkušenosti víte, že přemíra konzumace těchto vydatných potravin si často žádá svoji daň v podobě pálení žáhy nebo refluxní choroby jícnu. Jakými potravinami vyvážit svůj jídelníček, abyste zabránili těmto problémům?

Foto: Profimedia.cz

Sváteční dobroty dávají našemu žaludku pěkně zabrat.

Článek

Mnozí z nás vnímají pálení žáhy jako vedlejší účinek adventu. Odborníci se ale shodují, že tomu tak být nemusí. Stačí dodržovat pár zásad.

„Vyzkoušejte jíst více menších porcí než tři velká jídla denně,“ říká registrovaná dietoložka Amy Shapirová pro Huffingtonpost.

„Když jíme velká jídla, vyvíjí to tlak na náš jícen, což způsobuje pálení žáhy. Velká jídla navíc způsobují to, že naše tělo produkuje více žaludečních kyselin, což opět vede k pálení žáhy.“

Pomoci může také pomalé stravování. „To vám umožní dlouhé žvýkání jídla, díky čemuž ho lépe strávíte a zabráníte přejídání, protože váš mozek bude mít čas si uvědomit, že jste sytí, než toho sníte až příliš mnoho," řekl Shapirová.

Pomocníci při trávení, kteří pomohou předejít případným potížím

Vánoce

Další osvědčenou radou je vyvarovat se pozdních večeří. „Zkuste se naučit nejíst tři hodiny před spaním. V opačném případě totiž jídlo v žaludku tlačí na jícnový svěrač a tím může dojít k nepříjemným pocitům.“

Pokud všechny tyto zásady dodržujete, ale stále se potýkáte s pálením žáhy, pomoci mohou i následující potraviny.

Ovesné vločky

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou ovesné vločky dokážou dělat doslova zázraky. „Ovesné vločky, hnědá rýže a zelenina, plus potraviny s nižší kyselostí, jako jsou banány, květák a ořechy, jsou účinné na naturalizaci silné žaludeční kyseliny," říká Maggie Michalczyková, registrovaná dietoložka.

Shapirová navíc dodává, že jsou vločky snadno stravitelné a nevytvářejí v těle kyseliny. „Snadno se připravují, jsou zdravé a také nezatěžují trávicí trakt.“

Snídaňové kaše poskytují celou řadu benefitů

Styl

Vodní meloun

„Potraviny s vysokým obsahem vody pomáhají snižovat žaludeční kyseliny,“ poznamenala Michalczyková. V případě, že vám meloun nechutná nebo ho nelze sehnat, podobně působí na naše tělo i okurky či hlávkový salát.

Nízkotučný jogurt

Zatímco mnozí lidé v dnešní době upřednostňují plnotučné mléčné výrobky, pravdou je, že pokud se dlouhodobě potýkáte s pálením žáhy, je lepší zůstat u nízkotučného jogurtu nebo mléka.

„Nízkotučný jogurt a nízkotučné mléko mohou pomoci zmírnit příznaky pálení žáhy. Je důležité, aby byly nízkotučné, protože tuk může dále zhoršit reflux jícnu,“ říká Michalczyková.

Domácí práce jako klíč k vitálnímu stáří

Zdraví

Zázvor

Kořen zázvoru je doslova zlatým grálem na nevolnost. I proto se doporučuje těhotným ženám v případě, že trpí nevolností či nechutenstvím. Kromě toho je ale zázvor také ideálním pomocníkem na pálení žáhy, protože podporuje trávení. Uvařte si z něj čaj nebo ho přidejte do smoothie.

Fenykl

„Fenykl je vynikající zásadité jídlo, které pomáhá zmírnit zvýšenou hladinu kyselin. Díky svému složení může pomoci vyrovnat vysoké pH ostatních složek pokrmu a neutralizovat tak vysokou hladinu žaludeční kyseliny,“ říká Michalczyková.

Heřmánkový čaj

Čaj z heřmánku zklidňuje organismus a přináší útěchu podrážděnému žaludku. Jeho vůně a bylinné účinky pomáhají zmírnit překyselené prostředí žaludku a díky tomu tlumí i pálení žáhy,“ říká dietoložka Tracy Lockwood Beckermanová.

Reklama

Související články

Co pomáhá při pálení žáhy

Po letním grilování, při kterém se s chutí ládujeme tučným masem a pijeme i víc alkoholu, nás často pálí žáha. Ale nejen po něm. V zemích, jako je ČR, kde se...

Výběr článků

Načítám