Hlavní obsah

Poruchám paměti se dá předejít pravidelným tréninkem

Novinky, DaS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Občasné problémy s pamětí mají téměř všichni, včetně školáků. Proto odborníci lidem doporučují nelenit a paměť co nejvíce procvičovat. Jako výborný trénink považují vyplňování křížovek, sudoku, osmisměrky, ale také hry jako jsou pexeso, bludiště, pasiáns či bridž. Velmi populární začíná být takzvaný mozkový jogging.

Článek

Vědci zjistili, že mozek má schopnost učit se do devadesátky a pracuje stejně zdatně jako mozky mladší. Ani paměť nutně neupadá s věkem. Jen jak člověk stárne, má toho více k pamatování i zapomínání, které lze označit za úklid a zbavování se zbytečných informací. Přesto zhoršením paměti trpí po padesátce polovina lidí, po sedmdesátce už tři čtvrtiny.

Poruchy paměti se projevují nejčastěji zapomínáním slov a horším vybavováním správného výrazu. S věkem se zhoršuje schopnost pamatovat si čísla, je narušena schopnost soustředění nebo se zpomaluje myšlení.

"Velmi příznivě na paměť působí, pokud člověk pracuje s lidmi. Komunikace s lidmi je tedy tím nejpřirozenějším tréninkem paměti. Proto taky povolání jako jsou zdravotní a sociální pracovníci, politici či novináři chrání před rozvojem demence," řekla primářka pražského Gerontocentra Iva Holmerová.

V posledních letech je čím dál více populární mozkový jogging

Už od třiceti let by si měl člověk začít vědomě trénovat paměť. V podstatě stačí málo: deset až patnáct minut denně. K procvičování paměti jsou vhodné nejrůznější hry jako jsou křížovky, sudoku, osmisměrky atd.  

Další možností je tzv. Mozkový jogging  - dynamický program mentálního tréninku, který umožňuje rozvíjet poznávací schopnosti, zvyšovat kapacitu paměti, posilovat funkce vnímání, koncentrace, schopnosti postřehu, asociačního i logického myšlení, fantazie a tvořivosti. Lidé si zážitkovou formou osvojí techniky, které jim umožní pamatovat si lépe a více.   

"O trénování paměti mají zájem hlavně senioři. Do kurzů ale přicházejí i studenti nebo maminky na mateřské dovolené před návratem do zaměstnání. Procvičit paměť si chtějí i lidé po padesátce, kteří cítí, že už vše nefunguje, jak by mělo. Chtějí stačit mladším kolegům a zvládnout nové věci," říká členka výboru České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging Jana Vejsadová.  

Další důležitou prevencí je také dostatek spánku, pravidelný pohyb či zdravá středomořská kuchyně a tolik oblíbené červené víno.

Reklama

Související témata:

Související články

Aromaterapie podporuje dobrou paměť

Vědci z Německa zjistili, že vdechování různých esencí během učení a následně při spánku může výrazně zvýšit kapacitu paměti a usnadnit ukládání i vybavování...

Kofein prý může ochránit paměť starších žen

Ženy po šedesátém pátém roce života, které pijí nejméně tři šálky kávy nebo šest šálků čaje denně, mohou prý mít lepší paměť než ženy, které pijí jen jeden...

Výběr článků

Načítám