Hlavní obsah

Podceňovat chřipku se nevyplácí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chřipková epidemie začíná v Česku každoročně v lednu. Děti se vracejí z vánočních prázdnin do školních lavic a stačí jedno nakažené dítě a rázem mohou onemocnět všechny. "Chřipka rozhodně není banální onemocnění, i když si to myslíme. Dokáže být nepříjemná, ba dokonce smrtelná," říká doktorka Martina Havlíčková ze Státního zdravotního ústavu v Praze. "Je to nebezpečné infekční onemocnění. Ročně postihne zhruba 10 % populace a během pandemie, tedy epidemie celosvětového rozsahu, dokonce 40-50 % populace. Nejlepší ochranou vůči ní je očkování."

Článek

O tom, co dokáže chřipka a jak zákeřná může být, se přesvědčil i pan Jan Beneš z pražských Modřan. Celý život neměl žádné problémy. Sportoval, aktivně lyžoval a vydržel na sjezdovce jezdit celý den. Loni v únoru ale dostal chřipku. Přechodil ji. Řekl si, že to nic není, a chodil dál do práce. "Netušil jsem, jak se mi to vymstí," vzpomíná pan Beneš.

Neuplynul ani měsíc od první chřipky a dostal druhou. Měl potíže, ale nechtěl si je přiznat, protože po nějaké době se zase cítil dobře. Trochu ho ale vyděsilo, že se začíná zadýchávat. Koncem dubna pak dostal jakoby třetí chřipku. Šel k lékaři a doma se léčil superpyrinem. Po několika dnech se mu přitížilo. Manželka ho odvezla do nemocnice, tam mu natočili EKG a rázem šlo všechno úplně jinou cestou, a hlavně bleskově.

Po chřipce transplantace srdce

"Lékař mi řekl, že v důsledku chřipky jsem zřejmě přechodil infarkt, že mám hlavní cévu v srdíčku ucpanou. Několik dní jsem strávil na koronární jednotce, pak na normálním lůžku a už to vypadalo, že půjdu domů. Jenže 1. května jsem při mytí omdlel a skácel se k zemi," říká pan Beneš.

Probudil se za pět dní. Profesor Jan Pirk v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny ho operoval. Úspěšně. Ale po 24 hodinách se opakovala komorová arytmie, kterou pan Beneš už měl předtím. Srdíčko stále víc vynechávalo, musel dostávat několikrát za den elektrický šok.

Pak přišlo rozhodnutí: transplantace srdce. Ale to od biologického dárce nebylo hned. Tým profesora Pirka ho napojil na umělé srdce. Strávil na něm 73 dní. Pak dostal biologické srdce a po několika týdnech od transplantace šel domů.

"Dneska už se cítím výborně, opět sportuji, chodím na pravidelné kontroly k lékaři a dávám si na své zdraví velký pozor. Chřipka je opravdu nebezpečné onemocnění," tvrdí pan Beneš.

Pandemie nehrozí

Loni v České republice chřipková epidemie nebyla, po dlouhých letech. Lékaři ale tvrdí, že letos přijít může. Pandemie však nehrozí, ani ptačí chřipka. "Přesto jsme na ni připraveni a máme velké zásoby antivirotik. Zajištěna je i vakcína proti ptačí chřipce," vysvětluje Michael Vít, hlavní hygienik republiky.

Alkohol ani antibiotika při chřipce nepomáhají. Většinou stačí obyčejný paralen nebo acylpyrin, teplý čaj a klid na lůžku. Antibiotiní ka nasazují lékaři u lidí, kde by mohlo dojít, vzhledem k ostatním nemocím, které pacient má, ke komplikacím, hlavně zápalu plic.

Svařené víno ani slivovice chřipku nevyléčí. Zdravotní stav pacienta se po alkoholu může zhoršit.

Kapénková nákaza

Virus chřipky se šíří smrkáním a kýcháním. Je to kapénková nákaza, a proto jeden nakažený člověk může ohrozit desítky až stovky lidí. Lékaři doporučují při chřipce zůstat doma, zvlhčovat vzduch a nemít v ložnici více než 20 stupňů. Musíme hodně pít a jíst lehkou stravu, která by neměla být bohatá na tuky.

Doktorka Marie Opltová doporučuje užívat při chřipce paralen, v jednotlivé dávce 500-1000 mg, tj. jedna až dvě tablety. Tato dávka se může brát 4x denně po 6 hodinách. Předávkování nehrozí, protože k tomu bychom potřebovali pěti až desetinásobné překročení doporučené dávky.

Chřipka, nebo nachlazení
* horečka přichází u nachlazení vzácně, pro chřipku je typická, vysoká (39-40) a trvá 2 až 4 dny
* bolesti hlavy provázejí nachlazení málokdy, u chřipky jsou markantní
* celkové bolesti (svalové) jsou u nachlazení slabé, u chřipky často silné a zcela obvyklé
* únavu pociťujete u nachlazeni jen mírnou, u chřipky nás může provázet dokonce 2 až 3 týdny
* pocit vyčerpanosti se při nachlazení nedostavuje, u chřipky je zjevný, hned od začátku
* ucpaný nos máme, jsme-li nachlazeni, při chřipce jenom někdy a stejné je to s kýcháním či bolením v krku
* potíže na prsou nejsou při nachlazení silné, kašel je mírný a suchý. U chřipky jsou zmíněné potíže běžné
Komplikace nastávají: při nachlazení bolí v uchu, případně jsou ucpány dutiny lebeční u chřipky bývá zánět průdušek a zápal plic

Antibiotika ne, klid na lůžku ano

* Virus chřipky se šíří smrkáním, kýcháním. Jde o kapénkovou nákazu, a proto člověk, který chřipku má, musí být izolován od svého okolí.

* Antibiotika nejsou léky proti chřipce ani jiné virové nákaze. Mají smysl teprve při komplikacích, které způsobují bakterie.

* Léky vhodné k léčbě jsou paralen nebo acylpyrin a klid na lůžku.

* Lékaři doporučují při chřipce zvlhčovat vzduch a nemít v ložnici víc než 20 °C.

* Pomáhají i obklady s bezinkovým octem na zápěstí, krk a hlavu, ulevují i chladné zábaly.

* Dvě velká jablka denně, větší pomeranč nebo grep by měly pokrýt doporučenou denní dávku 80 mg vitamínu C. V době chřipky jeho potřeba stoupá, a tak se vyplatí přidat zelí, kiwi, citróny či papriky a doplnit vitamíny z jídla multivitamíny z lékárny.

* Chřipka může odstartovat rozvoj dalších nemocí, o nichž jsme dosud neměli ani ponětí.

* Pandemie chřipky byla v letech 1918-1920, kdy šlo o tak zvanou španělskou chřipku. Ve světě onemocnělo 700 miliónů lidí a zemřelo 22 miliónů.

* Další milióny nemocných a mrtvých si vyžádaly pandemie v letech 1957 až 1959 (asijská chřipka) a 1968 (hongkongská).

* Nejrozsáhlejší chřipková epidemie byla v ČR na přelomu let 1969-1970, kdy se jako nová varianta objevil kmen A(H3N2). Tehdy chřipka postihla 2,5 až 3,2 miliónu obyvatel. V roce 1985/1986 to byly 3 mil. obyvatel. Loni chřipková epidemie byla jen lokální.

* Běžně vlna chřipek u nás trvá asi 6 týdnů a začíná většinou v lednu.

Reklama

Související témata:

Související články

Chřipka může vyhladit až 62 miliónů lidí

Virus chřipky neustále mutuje. Pandemie chřipky, která se očekává každým rokem, může usmrtit až 62 miliónů lidí. V roce 1918 pandemii podlehlo 50 miliónů...

Výběr článků

Načítám