Hlavní obsah

Po jídle z fast-foodů se hloupne, zjistili vědci

Novinky, Daily Teleghraph
Oxford

Fanouškům pokrmů ze stánků rychlého občerstvení zasadili vědci další ránu. Nejenže jsou jejich oblíbené pochoutky častou příčinou obezity a poruch kardiovaskulárního systému, teď se navíc ukázalo, že se po nich hloupne. Informoval o tom britský internetový server Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelné stravování potravinami s vysokým obsahem tuku má negativní vliv na inteligenci.

Článek

Vědci z Oxfordské univerzity dokázali, že konzumace jídla s vysokým obsahem tuků po dobu více než deseti dnů, má negativní vliv na krátkodobou paměť.

Výzkumný tým během svých pokusů srovnával dvě různě krmené skupiny potkanů. Jedna skupina dostávala dietu s nízkým obsahem tuku, obsahující maximálně 7,5 procenta kalorií, druhou skupinu vědci krmili výhradně potravinami s vysokým obsahem tuku, obsahovaly 55 procent kalorií.

Tučné krysy začaly chybovat v bludišti

Po čtyřech dnech se ukázalo, že překrmovaným krysám začala selhávat schopnost svalů využívat kyslík k získávání energie pro pohyb. Zároveň se jim zvětšilo srdce.

Výzkumníci u krys krmených tučnou potravou zjistili zvýšený obsah "odpřahovacího proteinu 3“ (uncoupling protein 3) ve svalových buňkách. Tento druh proteinu omezuje schopnost buněk využívat kyslík k získávání energie.

Po devíti dnech začaly tyto krysy také závažně chybovat v bludišti v důsledku zhoršení krátkodobé paměti. Vyběhnout z bludiště jim trvalo delší dobu než jejich družkám na nízkotučné dietě. Krysy krmené potravou s nízkým obsahem tuku naopak za určený časový úsek doběhly o 50 procent dál.

"Západní stravovací návyky, které tradičně obsahují vysoké množství tuku, se obvykle spojují s dlouhodobými komplikacemi, jako je obezita, diabetes či selhání srdce. Nicméně okamžitým následkům takového stravování nebyla dosud věnována patřičná pozornost,“ řekl Andrew Murray, spoluautor vědecké studie.

"Doufáme, že závěry naší práce přimějí lidi vážně se zamyslet nad snížením obsahu tuku ve svém denním příjmu potravy. Mohou tak urychlit zlepšení svého zdravotního stavu,“ dodal.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám