Hlavní obsah

Plodová voda je nově objeveným zdrojem kmenových buněk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Kmenové buňky, které by jednou mohly být používány k léčbě nemocných lidských orgánů, byly objeveny i v plodové vodě. Vědci je také při svých laboratorních experimentech nechali úspěšně růst.

Článek

Nejužitečnější druhy kmenových buněk byly dosud získávány z lidských embryí. Tento způsob však vyvolává ostré etické rozpory, neboť lidské zárodky jsou při tomto procesu zničeny. Oponenti dokonce tvrdí, že jde o věc rovnocennou s kanibalismem. Přívrženci výzkumu tvrdí, že kmenové buňky mohou nabídnout reálnou naději lidem trpícím například Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou či cukrovkou.

Plodová voda obsahuje velké množství buněk. Řada z nich pochází z vyvíjejících se zárodků. Vědci z univerzity Wake Forest v americkém státě Severní Karolína při experimentech zjistili, že mohou buňky odebrané z plodové vody nechat vyrůst do široké škály různorodých buněk. 

Buňky z plodové vody jsou vhodné k léčbě

Následně je transplantovali myším a zkoumali, jestli se budou vyvíjet i u živých bytostí. I zde se buňky rychle šířily a začaly vytvářet klíčové chemikálie, a to jak v mozku, tak v játrech pokusných myší. Také kostní kmenové buňky implantované myším se chovaly podobným způsobem jako normální kmenové buňky. 

Z buněk v plodové vodě je tedy možné získat množství různorodých kmenových buněk. Ty pak v sobě mají potenciál pomoci s léčbou, a to zejména u dítěte, z jehož matky byly odebrány.

Reklama

Související témata:

Související články

Kmenové buňky jsou velkou nadějí pro mozek

Kmenové buňky jsou velkou nadějí pro lidi, kteří mají poškozený mozek, míchu nebo srdce. Několik desítek pacientů je již v České republice dostalo, ale léčebné...

Výběr článků

Načítám