Hlavní obsah

Pivo je zdravé, může blokovat některé infekce

Pití piva pozitivně působí proti zánětlivým procesům i některým chronickým neduhům. Jak tvrdí ve své studii badatelé z fakulty lékařství na univerzitě v rakouském Innsbrucku, pokusy s krevními buňkami ukázaly, že pivo může blokovat některé infekce i chronické nemoci.

Článek

Látky obsažené ve výtažcích z ječmene mají pravděpodobně účinek na organismus podobný tomu, který je přisuzován červenému vínu a zelenému i černému čaji a jenž je pro zdraví pozitivní. Tento účinek je lékařsky uznáván zejména při chorobách srdečních, připomíná tým vědců v čele s chemickým biologem Dietmarem Fuchsem.

Vědci zdůrazňují, že samotný fakt pití piva nezahrnuje nutně i požití alkoholického nápoje, jelikož pozitivní účinek výtažku z ječmene je znát i v případě, že nápoj neobsahuje alkohol. A závisí to rovněž na značce konzumovaného nápoje.

Autoři studie ujišťují, že pivo zřejmě zvyšuje produkci takzvaného hormonu štěstí, totiž serotoninu. Tento hormon hraje významnou roli v náladách lidí, jako je radost, úzkost, sen, bolest a dokonce i sexuální chování a stravovací návyky.

Pivo mimo jiné obsahuje spoustu vitamínů a minerálů (vápník, fosfor, hořčík, draslík, sodík, chloridy). Z vitamínů jde především o řadu vitamínů B (B1 - Thiamin, B2 - Riboflamin, B6 - Pyridoxin a Kyselinu listovou). Pro ženy je obzvláště vítaný obsah kyseliny listové. Ta je velmi důležitá zejména pro ženy v reprodukčním věku, které touží otěhotnět. Nedostatek této kyseliny totiž prokazatelně způsobuje vyšší riziko (až o 50 %) vývojových poruch u novorozenců, jako jsou rozštěpy páteře a patra.

Malé množství piva může vést k hubnutí

Z pivovarských kvasnic přechází do piva také vzácný chróm, kterého je v běžné stravě stále větší nedostatek. Tento stopový prvek podporuje aktivitu hormonu insulinu, regulujícího hladinu cukru v krvi. Je-li chrómu nedostatek, hladina cukru může být rozkolísaná, což vede k pocitům neodolatelných chutí, zejména na sladké. Důsledkem potom bývá nadváha, s níž nezatočí žádná dieta tak spolehlivě jako obohacování stravy chrómem.

Pivo není zdaleka tak energetické, jak se lidé domnívají. V půllitru desítky je v průměru okolo 200 kcal energie, zatímco v půllitru ovocné šťávy nebo mléka okolo 250 kcal a v půllitru vína dokonce 300 kcal energie. Podíl energie z cukrů na celkovém obsahu energie v pivu je 60 %. Pivo přitom obsahuje jak cukry jednoduché, které se rychle spalují, tak složité cukry tzv. dextriny, z nichž se uvolňuje energie ještě dlouho po požití. Tím zajišťuje dodávku energie do těla nejen těsně po napití, ale i později. Cukry se v těle nehromadí, rovnoměrně se spalují a nepřeměňují se na obávaný tuk.

Malé množství alkoholu v pivu není z energetického hlediska vůbec na závadu. Při odbourávání alkoholu účinkem enzymu dehydrogenázy totiž vznikají volné radikály, které vstupují do rozkladných procesů tuků a tím urychlují jejich energetické využití, namísto aby se tuky ukládaly.

Studie také potvrdila, že požívání piva má uklidňující účinky na toho, kdo jej pije. Před spaním dokonce působí jako přirozené sedativum.

Ovšem všeho s mírou. Maximální denní dávka by neměla přesáhnout u muže 37 g alkoholu (0,3-1 litr) a u žen 20 g alkoholu (0,3 - 0,5 l desítky). Pokud vypijete více než 40g alkoholu denně, hrozí Vám riziko nejen mozkové příhody či onemocnění srdce a cév, ale především cirhóza jater a závislost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám