Hlavní obsah

Pivo je nápoj mnoha tváří

Právo, Eva Müllerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psát o pivu u nás, kde se roční spotřeba už třicet let pohybuje kolem 160 litrů na osobu, je jako nosit dříví do lesa. Tuplák řízně nahořklého moku s bílou čepicí pěny nemusí ale vždy skončit jen v žíznivém hrdle.

Článek

Pivo je totiž nápoj mnoha tváří a užitků. Proto se dnes využívá nejen v gastronomii, ale také v oblastech, jako jsou lázeňství a kosmetický průmysl. A nelze zapomenout ani na jeho nealkoholickou variantu.

Z fádního jídla kulinářský skvost

„Použije-li se pivo v kuchyni, získá jídlo chuťovou nadstavbu, nad níž budou nejspíš pomlaskávat i jeho odpůrci. Jako velmi originální ingredience obohatí kulinářský vjem u pokrmů na první pohled fádních a málo zajímavých,“ tvrdí Štefan Lucký, šéfkuchař pražské restaurace Černý baron.

Ví, o čem mluví, ve zdejší kuchyni používají tmavý a polotmavý pivní speciál Master. A výsledek nemá chybu, jak se lze přesvědčit i na naší stránce receptů. „Pivo Master preferuji kvůli jeho výrazné chuti tónované karamelem, a protože si dobře rozumí s čerstvými bylinkami, česnekem, paprikou či mixem barevných pepřů,“ vysvětluje mladý šéfkuchař.

Možnosti využití

Pivo se v kuchyni obvykle užívá k podlévání místo vody. Tím ale jeho kulinářské možnosti zdaleka nekončí:

  • Hovězí a vepřové. V pivu se dají péci, dusit i vařit, uzené maso nejlépe v tmavém. Přidá-li se pivo s kořením do mletého masa, posune je do nečekaně lahodné dimenze.
  • Drůbež. Kuře podlévané černým pivem získá kvality husy, ale bez jejího velkého množství tuku. Marináda z bílého vína, světlého piva a divokého koření dodá nudným kuřecím prsíčkům chuť zvěřinového steaku. Snad nejlépe si s ním notuje krůta, již lze připravit s pivem světlým, tmavým i ležákem.
  • Ryby. Většinu sladkovodních tvorů lze upravit na světlém pivu. Přidá-li se do vejce nebo těstíčka, získá i trojobal štědrovečerního kapra křehkost a kyprost.
  • Ostatní. Králík zůstane šťavnatý, podlévá-li se černým pivem. Báječnou chuť mají bramboráky a nádivky zadělané místo mléka pivem. To se týká i rýže do plněných paprik, nechá-li se přejít varem v převařeném pivu.

Poslouží i zdraví

Konzumace kvalitního piva může posloužit i zdraví. Velké množství vitamínů řady B totiž snižuje v krvi hladinu homocysteinu, který přispívá ke vzniku srdečně-cévních chorob. Pozitivní vliv na chod těla mají také obsažené minerály, nutné pro posílení kostí, stejně jako polyfenoly, jež působí proti volným radikálům, podílejícím se na vzniku nádorových onemocnění.

To vše ale jen při konzumaci dvou malých (ženy) či dvou půllitrů (muži) piva denně. U piva totiž neplatí čím víc, tím líp pro zdraví. Že mají látky obsažené v pivu pozitivní vliv i na vlasy a pleť, věděly už naše prababičky. Dnes není nutné míchat tyto přípravky podomácku, na trhu existují ucelené řady pivní kosmetiky. Od šamponu přes balzám na vlasy až po sprchový gel a mýdlo.

Šestero rad do kuchyně:
Pivo musí být čerstvé a nezkalené.
V kuchyni se používá hlavně světlé, černé jen tam, kde to recept vyžaduje.
Minutky ozvláštní pivo těžší, s výrazně hořkou chutí. Do pečiva se hodí sladší.
Pivo v těstíčku zabraňuje, aby jídlo při smažení nasálo příliš tuk. Sójové maso se vyplatí do piva předem na pár hodin namočit.
Pivní pomazánky by se měly hned jíst, jinak rychle ztrácejí na kvalitě. Což ale neplatí u druhů se sýry zrajícími pod mazem (romadur, dezertní, syrečky). Ty se naopak příjemně rozleží.
Pivo se dobře snáší s mlékem. Proto se pivní polévky běžně zahušťují smetanou či strouhaným sýrem.

K potěše těla i duše

Existuje redukční dieta, která se bez piva neobejde. Jako koktejl přírodních vitamínů v ní totiž doplňuje organismu potřebné látky. Denní energetický příjem při této dietě činí kolem 5000 kJ, úbytek hmotnosti 1-2 kg týdně. Kdo se obává alkoholu, může klasické pivo nahradit nealkoholickým. Jídelníček i další podrobnosti najdete na www.prvni-damsky-pivni-klub.cz.

Léčebné i relaxační účinky pivního kalu a kvasnic se využívají také při lázeňských procedurách. Na speciální tmavé Koupelové pivo vsadili v rodinném pivovaru Chodovar Planá. V pivních lázních Harrachov a Bahenec v Písku u Jablunkova nedají dopustit na lázeň z kvasnicového piva.

Reklama

Související témata:

Související články

Pivo prý studentům pomáhá

Studentům zatíženým stresem ve zkouškovém období prospívá pití piva. Zjistili to odborníci z českobudějovické a strakonické nemocnice. Pivo pomáhá tím,...

Výběr článků

Načítám