Hlavní obsah

Pětiminutové aktivity, při kterých zatočíte s nadbytečnými kaloriemi

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abychom mohli začít úspěšně hubnout, je třeba dodat tělu potřebný signál ke spalování nadbytečných kalorií. A k tomu je nejvhodnější pohyb. Sportovat můžeme buď pod dohledem odborníka ve fitcentrech, nebo venku. A že na pořádný pohyb venku není příznivé klima? Nevadí, i doma můžete spalovat kalorie, a nenáročně.

Foto: Profimedia.cz

Že nemáte na žádný pravidelný pohyb čas, je jen chabá výmluva. Už jen chůze po schodech místo jízdy výtahem doma či v zaměstnání je pohyb, při kterém spalujete kalorie. Stačí jen chtít.

Článek

Nejdůležitější je vůbec nějak s pohybem začít. Nemusíte hned běhat maraton, jakmile je venku hezky, nebo posilovat s těžkým závažím v posilovně. Počítají se i malé snahy. V teple a klidu domova tak lze provádět i třeba jen pětiminutové aktivity, které se také počítají, a navíc vás pomalu zbaví nadbytečných kalorií.

A nepotřebujete k tomu ani zbytečně moc místa. Stačí prostor někde v obývacím pokoji nebo třeba v ložnici, pokud je větší.

Švihadlo - že jste ho viděli naposledy na základní škole, kde jste byli nuceni přes něj skákat? Chyba, i v dospělosti se dá prakticky využít. Během pětiminutového přeskoku (co nejrychleji vám to půjde) spálíte až 68 kalorií.

Foto: Profimedia.cz

Zkuste se doma podívat, jestli nemáte někde schované švihadlo ještě ze školních let. I přeskoky přes švihadlo jsou totiž dobrým způsobem, jak spalovat kalorie.

I další nenáročné pohyby budete jistě znát ze školy, jde o tzv. výpady nožmo vpřed. Střídavě dělejte výpady levou a pravou nohou vpřed a zase zpět. Spálíte tak za 5 minut 45 kalorií.

Chůze po schodech - všichni víme, že je prospěšná, ale málokdo se k ní odhodlá a raději jezdí výtahem. Je to možná pohodlnější, ale kalorií navíc vás to nezbaví. Zato chůze ano, za pět minut spálíte 36 kalorií.

Běh na místě - dá se realizovat v mnoha situacích i doma. Třeba u mikrovlnné trouby, než se vám ohřeje oběd, u televize, případně při čekání, až vám zaschne lak na nehtech.

Máte doma herní konzoli? Pak není nic jednoduššího než si pořídit nějaký cvičební program, nebo taneční, a už za pět minut spálíte 45 kalorií, uvádí server Health. Nejste-li příznivcem rychlejšího pohybu, zkuste něco pomalejšího, třeba z nabídky domácích prací. Takové luxování vám během pěti minut odpomůže od 20 kalorií.

Zdravotní míč - použili jste ho jen párkrát a od té doby leží vyfouklý někde ve skříni? Tak ho zase hezky vyndejte, určitě se bude hodit. Stačí, když se večer u televize nerozložíte do polohy ležmo na gauč, ale budete se hezky pomalu pohupovat na míči. Už za pět minut spálíte 58 kalorií. Když to vydržíte alespoň půlku filmu, už to dá hezké číslo.

Sedy lehy, kliky -  aktivity, které známe, ale rozhodně je moc často nepraktikujeme. Přitom i pět minut stačí k tomu, abychom tělo donutili ke spalování nadbytečných kalorií - během krátké sportovní pětiminutovky doma se zvládnete zbavit 45 kalorií.

Foto: Profimedia.cz

Neseďte v zimě jen doma u televize. Raději vyrazte ven, při koulování se pobaví celá rodina, navíc budete spalovat i nadbytečné kalorie, které se v období Vánoc rychle nastřádají.

I v zimním období lze ale spalovat kalorie venku, a nemusíte zrovna vyrážet na lyže nebo snowboard. Účinné je třeba i obyčejné hrabání sněhu, za vymezenou pětiminutovku budete "chudší" o 34 kalorií. Stejnou hodnotu spálíte i při koulování s partnerem či dětmi. A při takovém sáňkování vaše tělo spálí za stejný čas až 40 kalorií.

Reklama

Související témata:

Související články

Zimní saláty: málo kalorií i cholesterolu

Při nedávném průzkumu se zjistilo, že novoroční předsevzetí si dává třetina našich obyvatel. Asi čtyřicet procent si slíbí, že udělá něco pro zdraví. A půlka...

Výběr článků

Načítám