Hlavní obsah

Pět bylin pro posílení těla

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé bylinky by se měly stát běžnou součástí našich životů. Celkově posílí organismus, ale zároveň působí na rozdíl od jiných prostředků jemně a mírně.

Foto: Profimedia.cz

Jinan dvoulaločný je lékaři i léčiteli doporučován po staletí. Patří mezi byliny, které omlazují organismus.

Článek

Ginkgo biloba

Jinan dvoulaločný je rozložitý strom s lístečky ve tvaru ploutví a lékaři i léčiteli je doporučován po staletí. Patří mezi byliny, které omlazují organismus. Působí proti kornatění cév a na nemoci související se stařeckou demencí.

Organismus prokrvuje, rozšiřuje i ty nejjemnější cévy, čímž odstraňuje i problém studených nohou. Jeho velkým pozitivem je okysličování krve – je vědecky dokázáno, že obsahuje tzv. antioxidační enzym s atomy železa.

Čaj ze sušených listů působí také protialergicky a může zlepšovat astma.

Rozmarýn lékařský

Přínosem rozmarýnu je hlavně prokrvení organismu, protože nedostatečný rozvod krve v těle způsobuje řadu neduhů a civilizačních nemocí. Stimuluje také mozkovou činnost.

Pokud vám nevadí charakteristická vůně rozmarýnu, můžete si vylepšit zdraví i omladit organismus skleničkou rozmarýnového vína před spaním. Za vyzkoušení stojí i při bolestech hlavy či psychickém vyčerpání.

Foto: Profimedia.cz

Rozmarýn prokrvuje organismus a za vyzkoušení stojí i při bolestech hlavy či psychickém vyčerpání.

Víno (podle Lucie Šefrny z Bylinkofestu): Omyjte pět čerstvých větviček rozmarýnu a otrhejte z nich jehličky. Oloupejte asi jeden centimetr zázvoru.

Do tmavé láhve nalijte litr suchého červeného vína, přidejte připravený rozmarýn, nadrobno nastrouhaný zázvor a celou skořici.

Láhev uzavřete a nechte na slunném místě dva týdny odpočívat. Jednou denně obsah protřepejte. Po čtrnácti dnech vše přeceďte do čisté nádoby.

Na dno je dobré nakapat trochu alkoholu, aby se do lahve nedostala plíseň. Uchovávejte v chladu v uzavřené lahvi. Popíjejte čtyři týdny jednu likérovou skleničku před spaním, pak vysaďte. Rozmarýnová kúra podpoří regeneraci organismu.

Byliny, které pomáhají u akutních i chronických zánětů

Zdraví

Gynostema pětilistá

Jde o bylinu dlouhého života, jejíž účinky se přirovnávají k ženšenu. Také se někdy mylně nazývá ženšen pětilistý. Tuto popínavou rostlinu můžete pěstovat doma v květináči a uždibovat její lístečky.

Syrové jsou výborné v salátech. Její působení je velmi široké, pro naše téma jsou podstatné její účinky proti stresu, který je příčinou mnoha nemocí.

Rostlina zlepšuje průtok krve, snižuje krevní tlak a špatný cholesterol, upravuje hladinu cukru v krvi a při dlouhodobém užívání podporuje regeneraci jater.

Foto: Profimedia.cz

Gynostema pětilistá snižuje krevní tlak, špatný cholesterol a upravuje hladinu cukru v krvi.

Čaj: Jednu čajovou lžičku sušených listů louhujte asi pět minut (můžete i méně) ve čtvrt litru horké vody. Po scezení lze bylinu použít ještě jednou, má potom intenzivnější nasládlou chuť a silnější účinky.

Čaj dostane do pohody psychiku i fyzično, budete odolnější proti zátěži.

Lékové kombinace aneb Co s čím nejde dohromady, na co si dát pozor

Zdraví

Bez černý 

Léčivé účinky mají jak květy, tak plody tohoto keře. Na tělo působí komplexně, což dokládá i známé lidové pořekadlo Před bezinkou klekni. Pomáhá tělu zbavovat se toxinů, ale také je nápomocný při hubnutí. A to díky kyselině chlorogenové, u níž je prokázáno, že má vliv na úbytek váhy.

Obsahuje rutin, který posiluje pružnost cév a působí blahodárně na oběhovou soustavu. Bez černý také snižuje teplotu těla, proto je hojně používán v čajových směsích při nachlazení, je silně močopudný, tudíž pomáhá i při léčbě revmatismu a otoků.

Foto: Profimedia.cz

Léčivé účinky mají jak květy, tak plody bezu. Na tělo působí komplexně.

Bezinkový sirup: Do skleněné nádoby vložte 25 květů černého bezu, zalijte 1 l převařené vody (ne vroucí, aby květy nezhnědly). Přidejte jeden nakrájený a umytý citron. Nádobu přiklopte pokličkou (případně uzavřete fólií) a nechte jeden den odstát.

Poté sceďte a do tekutiny přidejte 1/2 kg pískového cukru a vymačkejte druhý citron. Pro konzervaci můžete přidat kyselinu citronovou, ale na chladném místě sirup vydrží i bez ní.

Bezinkový ocet: Deset květů zalijte 1/2 l octa. Květy musejí být ponořené. V uzavřené nádobě je nechte louhovat v chladu a temnu asi šest až osm týdnů.

Ocet je skvělý v salátech, ale i na srážení teploty. V období chřipek si jím také můžete potírat spánky a chodidla.

Bršlice kozí noha, plevel i bylinný poklad

Zdraví

Petržel zahradní 

Petržel má především odvodňující a močopudné účinky, proto se v lidovém léčitelství používala hlavně při lehkých problémech s močovým měchýřem. Podporuje i trávení, zmírňuje záněty. Pomáhá při potížích v klimakteriu.

Rozemnutím listu na kůži zmírníte svědění po bodnutí komárem. Na problémy se srdcem a zadržováním vody v organismu se doporučuje víno z petržele.

Foto: Profimedia.cz

Petržel má močopudné účinky, podporuje trávení a zmírňuje záněty.

Víno (podle fytoterapeutky Jarmily Podhorné): Do čistého bílého přírodního vína dejte deset stonků petržele i s listy a k tomu dvě lžíce vinného octa. Vše krátce asi deset minut povařte na slabém plamenu. Pozor, směs vydatně pění.

Pro větší sílu vína a zvýšení močopudnosti můžete ke stonkům přidat i nadrobno nakrájený kořen petržele. Poté sceďte a nalijte do sklenice vypláchnuté alkoholem.

Důkladně uzavřete. Usazenina, jež se tvoří na dně, není na závadu, můžete ji vypít.

Víno pijte třikrát denně, vždy půl deci po jídle, pomáhá při slabostech srdce. Pozor, močopudné doplňky stravy neužívejte dlouhodobě bez porady s lékařem!

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám