Hlavní obsah

Patní ostruha znepříjemní každý krok

Novinky, das

Patní ostruha v průběhu života potrápí deset procent populace. Projevuje se bodavou bolestí paty, a to buď po velké fyzické zátěži, anebo hned ráno na začátku chůze. Léčba může být dlouhá, ale bolesti se dá zbavit i natrvalo.

Foto: Profimedia.cz

Patní ostruha dokáže potrápit.

Článek

Při vzniku ostruhy mohou být na vině nepadnoucí či jinak nevhodné boty, které staví nohu do špatné polohy a způsobují různé deformity. Nebezpečná je také velká zátěž nohy, ale výjimkou není ani vznik ostruhy po úrazu paty.

Na patní kosti vznikne výrůstek, který se podobá kohoutí ostruze, odkud také název tohoto onemocnění vznikl. Výrůstek tvoří kostěné zpevnění úponů vazů a svalů paty nebo výjimečně také Achillovy šlachy.

„To samo o sobě není problém a mnoho lidí žije s menší patní ostruhou, ani o tom neví. Ovšem pokračující zatěžování úponu vede k rozvinutí ischemického zánětu, který se už ohlašuje nepříjemnou bolestí. Proto se mnozí pacienti i lékaři domnívají, že bolí patní ostruha. Ve skutečnosti je bolestivý zánět plantární fascie,“ vysvětluje Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Cviky, které jsou dobrou prevencí i lékem na bolavá chodidla

Zdraví

Možnosti léčby

Podle ortopeda Tomáše Hudce z EUC Kliniky v Kladně v první řadě léčba spočívá v omezení zátěže, v úpravě obuvi, resp. používání speciálních vložek či podpatěnky s odlehčením a užívání protizánětlivých léků.

V první fázi mohou také pomoci obklady z bylinek, které mají protizánětlivé účinky a zároveň dokážou pomoci uvolnit vazivovou tkáň.

„Vhodný je například tújový olej, který uvolňuje otoky a pomáhá při odstraňování nežádoucích ložisek. Třezalkový olej či olšová mast se uplatňují při regeneraci pokožky, zlepšují zánětlivé stavy, a proto jsou také vhodnými pomocníky při těchto problémech,“ upozorňuje nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná.

Pomoci může i užívání přírodních látek vnitřně. „K uvolnění ztuhlých tkání mohou pomoci například pýr, lopuch nebo přípravky z pupenů jasanu či buku. Protizánětlivě působí také olše a třezalka, k zacelení narušené tkáně potom využijeme svídu krvavou,“ dodává bylinkářka.

Ploché nohy mohou způsobovat celou řadu zdravotních problémů

Zdraví

„Dobrý efekt přináší rovněž užití fyzikálních procedur, jako je laser a ultrazvuk, a protizánětlivá radioterapie – léčba nízkou protizánětlivou dávkou rentgenového záření. Úlevu přináší i lokální aplikace kortikoidů k místu zánětu,“ dodává ortoped.

Velmi oblíbenou a moderní metodou je léčba rázovou vlnou, která vykazuje značnou úspěšnost a dlouhodobý efekt. „Její předností je, že se dokáže velmi dobře vypořádat se zánětem plantární fascie způsobujícím bolest. Je ale zapotřebí terapii zbytečně neodkládat. Čím dříve začnete problém rázovou vlnou řešit, tím bude i celková cena za tento zákrok levnější,“ upozorňuje Iva Bílková.

„Od rázové vlny ale nelze očekávat, že díky ní dojde k odloučení patní ostruhy, jelikož rozbíjet kosti rázová vlna opravdu nedokáže,“ dodává.

K operaci lékaři přistupují zřídka a jen v případě neúspěchu předchozí léčby a při úporných bolestech. „Nejčastěji se jedná o výkony spočívající v resekci ostruhy nebo se provede denervace svalového úponu,“ uzavírá Hudec.

Reklama

Související témata:

Související články

Cviky pro unavené nohy

Problémy s unavenýma, bolavýma nebo otékajícíma nohama můžete zmírnit pomocí cviků, které vám nabízíme.

Výběr článků

Načítám