Hlavní obsah

Papeže postihl smrtelně nezbepečný septický šok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jana Pavla II., jehož zdravotní stav je považován za velmi špatný, postihl v posledních hodinách septický šok. Podle odborníků jde o závažnou komplikaci: infekce ze zánětu močového měchýře se rozšířila krevním řečištěm do celého organismu.

Článek

Při septickém šoku je tělo zaplaveno toxiny, které způsobují selhávání životně důležitých orgánů, řekl ČTK internista Milan Kubek.

Septický šok je podle lékařů vážný stav v důsledku rozsáhlé infekce, která vede k poklesu krevního tlaku a snížení průtoku krve. Životně důležité orgány, jako je mozek, srdce, ledviny a játra, nefungují správně a mohou selhat. Jedním z příznaků může být snížené vylučování moče z ledvin. Nemocnému papežovi hrozí zánět srdeční nitroblány, což bývá smrtelné.

Uzdravení je možné

Šance potlačit i takto rozsáhlý zánět antibiotiky podle Kubka existuje. Ošetřující lékaři ale 84letému papežovi kvůli nemocnému srdci nemohou nasadit příliš vysoké dávky antibiotik. "Je to starý nemocný člověk, takže léčba je komplikovaná," podotkl Kubek.

Při septickém šoku selhávají ledviny, játra, či srdce zaplavené toxiny. Současně s podáním antibiotik je tedy nutná podpora životně důležitých orgánů - ledvin dialýzou, srdce podáním léků, například noradrenalinu či dopaminu. Přehnanou zánětlivou reakci těla na toxiny lze oslabit kortikoidy.

Srdce při šoku nepumpuje dostatek krve a nedokáže udržet její dostatečný průtok životně důležitými orgány. Periferní cévy, kapiláry, se roztahují, zároveň se stávají propustnější a uniká z nich tekutina do těla. Při léčbě je tedy třeba udržet dostatečný objem krve a dbát na rovnováhu tekutin.

Vyústěním může být kóma

Parkinsonova choroba, kterou papež trpí, v této souvislosti nehraje roli a na průběh septického šoku vliv nemá, řekl Kubek. Septický šok má vysokou míru úmrtnosti, která přesahuje 50 procent. Závisí to na typu infekce, která šok způsobila, a na celkovém stavu organismu.

Septický šok může vyústit v kóma, jak se to dnes údajně stalo i u papeže. Neoficiální zprávu italských médií o kómatu však Vatikán ihned popřel a na odpoledním briefingu oznámil, že Jan Pavel II. je při vědomí. Kóma je nejtěžší forma ztráty vědomí, z níž nelze nemocného běžnými prostředky probrat. Kóma trvá různě dlouho a může se protáhnou i na několik let.

Extrémním příkladem je Američanka Terri Schiavová, která žila po závažném poškození mozku v kómatu patnáct let. Zemřela tento čtvrtek, třináct dní poté, co byla se souhlasem úřadů odpojena od umělé výživy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Italská TV: Životní pouť papeže je u konce

Šance, že papež Jan Pavel II. překoná současnou zdravotní krizi, je mizivá. Podle italské televize je "papež u konce své životní pouti". Vatikán dramatické...

Svět se modlí za umírajícího papeže

K modlitbám za uzdravení papeže Jana Pavla II. vyzvali v pátek nejvyšší představitelé katolické církve věřící v celém světě. Na ranní mše přišlo podle kněží...

Výběr článků

Načítám