Hlavní obsah

Panika kolem listeriózy

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Listerióza vyděsila veřejnost. Ke konci loňského roku zabila tato infekce šest dospělých a jednoho novorozence. Za celý minulý rok osm lidí. K infikování listeriemi, malými bakteriemi, došlo z jídla. Zdálo se, že se tu objevil další zákeřný nepřítel. Skutečnost je ale jiná, méně dramatická, i když to tak nevypadá.

Článek

Sedmdesátiletá žena z Lovosic bojovala v krajské nemocnici v Ústí nad Labem o život. Teplota a bolesti hlavy u ní přešly do hnisavého zánětu mozkových blan. Doktoři zjistili, že příčinou infekce je listerie. Žena měla štěstí. Lékaři ji zachránili a z potíží vyvázla bez vážných následků.

Listeriemi se podle všeho nakazila z infikovaných olomouckých tvarůžků.

Typické je to, že její muž, který si dal milované tvarůžky spolu s ní, žádné výrazné potíže nepociťoval. Listerióza totiž ohrožuje na životě pouze pacienty, jejichž organismus se musí vyrovnávat se značnou zátěží. Typické je těhotenství a špatná imunita. U ženy z Lovosic ji podle všeho snížily léky, které bere na své zdravotní potíže.

Epidemie proběhly pouze v zahraničí

Těsně před loňskými Vánoci zaplnili Krajskou hygienickou stanici v Olomouci znepokojení lidé. Chtěli, aby jim tu otestovali sýry, které si nedávno koupili. Hygienici se jim snažili vysvětlit, že tyto testy nedělají, testují pouze vzorky odebrané z výroby a obchodů. Lidé se zlobili.

Je logické, že smrtelné případy pacientů infikovaných listeriemi veřejnost vylekaly. Na druhou stranu je pravda, že na chřipku umře každý rok daleko víc lidí, aniž by to někoho příliš znepokojovalo.

"V žádném případě není u nás možné mluvit o epidemii, i když tu o nárůst infekcí jde," říká MUDr. Michael Vít, hlavní hygienik ČR. Hygienici u nás ročně zaznamenají kolem 20 případů vážné infekce, loni to bylo víc jak 60 případů. K epidemiím došlo v minulých letech pouze v zahraničí (Francie, Španělsko, Itálie nebo USA).

Zatímco v minulosti se lidé u nás infikovali hlavně prostřednictvím potravin obsahujících nepasterované mléko (zrající sýry, lahůdkové saláty a některé obložené chlebíčky), loni hygienici objevili zvýšené hladiny listerií v sekané, kabanosu, aspiku, salámech, klobáse, tlačence a dalších uzenářských výrobcích.

Řadu zajímavých informací o listerióze najdete na internetových stránkách ministerstva zdravotnictví: www.mzcr.cz.

Lidé v nebezpečí
Nejohroženější skupinou jsou:
* staří lidé, u kterých imunitu snížil věk a další zdravotní problémy (není náhodou, že v zemích EU jsou mezi postiženými nejpočetněji zastoupeni lidé nad 65 let);¨
* pacienti, kterým imunitu výrazně snížilo ozařování a chemoterapie nebo léky na potlačení imunitní reakce po transplantaci orgánů;
* těhotné ženy, u nich je až dvacetkrát vyšší riziko nákazy a tvoří až třetinu všech případů, při infikování jim hrozí poškození plodu nebo to, že dítě porodí mrtvé;
* někteří pacienti s diabetem nebo s onemocněním ledvin a HIV pozitivní (u těch je riziko nákazy až 300krát vyšší);
* staré osoby a pacienti, kteří musí dlouhodobě užívat značné dávky kortikoidů.

Většině postižených nezpůsobí problémy

Je však potřeba zdůraznit: zhruba 90 % lidí, kteří snědí potraviny infikované listeriemi, nepociťuje žádné potíže nebo jenom mírné. Ty pak připomínají virózy: bolí je svaly a hlava, také mohou mít zvýšenou teplotu nebo horečky, případně průjmy a nechuť k jídlu.

Pokud infekce u oslabených lidí propukne s plnou silou a rozšíří se do nervového systému, projevuje se většinou úpornými bolestmi hlavy, zmateností, křečemi, horečkami, schváceností, poklesem krevního tlaku, případně dalšími příznaky.

Listerie jsou trochu záludné tím, že infekci mohou vyvolat během 3 až 70 dnů. Lékaři je obvykle diagnostikují z krve, případně mozkomíšního moku nebo plodové vody. Jinak nejsou ničím novým ani záhadným. Různé kmeny této bakterie běžně najdete v půdě, odpadních vodách a výkalech zvířat. Dvacet procent lidí je má dokonce neustále v těle a většina z nich neonemocní. "Nebezpečné bývají jen některé kmeny listerií," říká MUDr. Michael Vít. "I když jsou relativně odolné, při teplotě 70 °C hynou.

Proto mohou být rizikové ty potraviny, které neprojdou tepelnou úpravou nebo tato úprava není udělána dobře."

Jak se účinně bránit

Těhotné, senioři a lidé se sníženou imunitou by se měli vyhnout:

  •  konzumaci tepelně nezpracovaných potravin, hlavně těch, při jejichž výrobě se používá nepasterované mléko (měkké zrající sýru typu Niva, Baladur nebo Camembert) 
  • důkladně tepelně opracovat syrová masa, která si doma připravují, a umývat zeleninu, tu mohou kontaminovat zvířata
  • po zpracování syrového masa si důsledně umývat ruce a pečlivě oplachovat použité pomůcky, včetně nožů, ale dbát i na to, aby nedocházelo ke kontaktu syrového masa s ostatními potravinami (časté je třeba to, že z něj skape šťáva nebo krev na jiné potraviny, ať už ve vozíku při nákupu, anebo při skladování v lednici)
  • těhotné ženy by se měly vyhýbat lahůdkovým salátům (hermelínovému, pařížskému, pochoutkovému atd.)
  • důležité je i to, aby rizikové potraviny byly dobře skladovány, jak v obchodech, tak doma, protože při vyšších teplotách se v nich bakterie mohou rychleji množit.

Reklama

Související témata:

Související články

TÉMA: listerióza v ČR

Čeští konzumenti mají o důvod víc k obavám z některých potravinářských výrobků. Od poloviny prosince, kdy ministerstvo zdravotnictví zakázalo prodej dvou druhů...

Výběr článků

Načítám