Hlavní obsah

Osteoporóza se nevyhýbá ani mužům

Novinky, das

Řídnutí kostí neboli osteoporóza se netýká jen žen. Odhaduje se, že v České republice je tímto onemocněním postiženo i 15 % mužů ve věku nad 50 let a 39 % starších 70 let. Přesto čeští muži příznaky tohoto onemocnění podceňují.

Foto: Profimedia.cz

Osteoporóza se může zprvu projevit bolestí zad a kloubů.

Článek

„Při osteoporóze ubývá kostní hmota, mizí kostní trámečky, ztenčuje se a řídne kost a zhoršuje se kvalita kostní hmoty. Onemocnění se projevuje bolestmi zad, snadnou lámavostí kostí a zmenšením tělesné výšky. Důsledkem neléčené osteoporózy pak dost často dochází ke zlomeninám, které výrazně zhoršují kvalitu života a mohou zkracovat i jeho délku,“ upozorňuje prof. MUDr. Jan Štěpán, DrSc., z Revmatologického ústavu v Praze, který se věnuje výzkumu a léčbě osteoporózy.

Jedná se totiž dost často o zlomeniny krčku a obratlů, jejichž léčba není vůbec jednoduchá a může u nich docházet až k fatálním následkům. Podle statistik až 20 % lidí se zlomeninou krčku do roka umírá a 30 - 40 % zůstává trvale odkázáno na cizí pomoc. Pouze 20 % mužů si po vyléčení zlomeniny uchová původní nezávislost.

„S věkem riziko zlomenin vzrůstá. Dále by měli být obezřetní muži, kteří už prodělali zlomeninu vzniklou při malém zatížení kosti, dále pak ti, jejichž rodiče utrpěli zlomeninu v oblasti kyčle a ti, kteří jsou dlouhodobě léčeni glukokortikoidy,“ dodává prof. MUDr. Jan Štěpán, DrSc.

Příčiny onemocnění

Na poruchy kostního metabolismu má vliv řada faktorů. Jsou to vrozené predispozice či hladina hormonů. Velkou roli ale, jako v mnoha jiných případech, hraje i náš životní styl. Situaci zhoršuje, když člověk kouří, nadměrně konzumuje alkohol a jeho fyzická aktivita je nedostatečná.

Metabolismus kostí ale také ovlivňuje nedostatek vápníku a vitaminu D. „Déčko“ napomáhá vstřebávání vápníku z potravy. Jeho hlavním zdrojem je přitom sluneční záření, menší množství lze získat i z potravy.

„Když ho nemáme dost, nedokáže tělo správně využít vápník, i kdybychom ho ve stravě přijímali dostatek,” vysvětluje MUDr. Ivo Sotorník, DrSc.

Vitamin D lze také doplnit přípravkem, který předepíše lékař. „Pokud jídelníček neobsahuje mléko nebo mléčné výrobky, je denně v potravě kolem 0,5 g vápníku. Dalších půl gramu vápníku lze doplnit mléčnými výrobky, například konzumací půl litru nízkotučného mléka, 65 g tvrdého tvarohu či eidamského sýru nebo čtvrt litru bílého jogurtu. Mužům doporučujeme také pravidelný pohyb, ideálně rychlou chůzi 2 - 4 hodiny denně. Fyzicky aktivní muži mají totiž výrazně nižší riziko zlomenin v oblasti kyčle než muži s nízkou fyzickou aktivitou,“ radí prof. Jan Štěpán.

Podle mnohých odborníků také velmi záleží, jak moc jsme si ukládali základní kostní „stavební materiály”, jako je vápník, vitamin D a další minerály, během svého dětství. Kdo si v dětství do této pomyslné „banky“ uložil málo nezbytných složek pro zdravý růst kostí, mnohem dříve dosáhne na její dno. Pokud navíc neměl jedinec v dětství dostatek zdravého pohybu, prořídlá kost má v pozdějším věku vyšší tendence ke zlomeninám.

Nejčastějšími příčinami osteoporózy jsou:

  • Nedostatek vitaminu D,
  • kouření,
  • přílišný příjem alkoholu, 
  • nadměrná funkce štítné žlázy, 
  • nedostatek hormonu testosteronu,
  • diabetes mellitus neboli cukrovka, 
  • zánětlivá revmatická onemocnění,
  • chronické nemoci zažívacího ústrojí a ledvin,
  • úbytek kostní hmoty navozený léky (např. prednisonem).

Léčbu je dobré zahájit včas

Zákeřnost osteoporózy spočívá zejména v tom, že se zprvu nikterak neprojevuje a nebolí. Muži se tak o svém problému často dovídají až v důsledku poklesu tělesné výšky (někdy o 10 až 15 cm), bolestí zad a kloubů či zlomenin. Což už je samozřejmě pozdě. Pokud lékař onemocnění odhalí včas, lze zhoršování stavu i zlomeninám předejít.

Pro stanovení diagnózy je nezbytné klinické vyšetření a osteodenzitometrie, která stanovuje množství kostního minerálu v nejvíce zlomeninami ohrožených místech skeletu.

„Osteodenzitometrické vyšetření trvá jen několik minut, je bezbolestné a není spojeno s radiační zátěží. Samo však pro klinickou diagnózu nepostačuje, protože nevypovídá o příčině onemocnění. Tu zpravidla objasní až laboratorní vyšetření,“ vysvětluje prof. Štěpán.

Pokud se zjistí zrychlený úbytek kostní hmoty, jsou k dispozici účinné léky, které zpomalují nebo dokonce zastavují řídnutí kostí. Udrží se tak množství a uspořádání kostní hmoty a sníží se riziko zlomenin. Pro pacienty s těžkou osteoporózou

a s osteoporózou navozenou glukokortikoidy je také dostupný lék, který vytváří novou kostní hmotu.

Novým pomocníkem k léčbě osteoporózy je biologický lék, který se podává v podkožní injekci jednou za půl roku. Jednorázové podání biologické léčby je jednoduché, a navíc se lékař nemusí obávat, že pacient nebude lék pravidelně a správně užívat.

„Osteoporóza je chronické onemocnění, vyžadující dlouhodobou terapii. Pokud se léky neužívají pravidelně a doporučeným způsobem, nejsou dostatečně účinné. Každý z dnes dostupných léků má své výhody i nežádoucí účinky a pro každého pacienta je třeba zvolit nejvhodnější přípravek. Přednostně je ale třeba diagnostikovat a léčit základní onemocnění, která také navozují osteoporózu,“ doplňuje profesor Jan Štěpán.

Reklama

Související témata:

Související články

Neseďte dlouho s nohama křížem

Je to pohodlné, „slušné“, elegantní a sexy, a nezabírám zbytečné místo. To jsou nejčastěji uváděné důvody, proč s oblibou sedáváme s nohama přehozenýma přes...

Výběr článků

Načítám