Hlavní obsah

Osm z deseti vegetariánů se záhy vrací k masu

Vegetariánská strava zažívá poslední leta svůj boom. Nejčastěji na ni lidé přecházejí ze zdravotních důvodů a pak také z lásky ke zvířatům. Ne všichni ale u tohoto způsobu stravování dlouhodobě setrvávají. Podle průzkumu společnosti Humane Research Council, která se snaží propagovat vegetariánství a bojuje za práva zvířat, osm z deseti vegetariánů se k masu zase vrátí.

Foto: Profimedia.cz

Většinu vegetariánů tvoří ženy s vyšším vzděláním.

Článek

Mezi vegany je tento počet o něco nižší. Tři z deseti lidí, kteří se rozhodnou pro veganskou stravu, u ní vydrží po celý život, zbývajících sedm se vrátí ke konzumaci živočišných produktů.

Přičemž zdravotní důvody nejsou to, co lidi odláká od této stravy zpět k masu. Nejčastěji se tak děje kvůli obtížnému životnímu stylu vegetariánů. Třiačtyřicet procent z těch, kdo to vzdají, tvrdí, že je v potravinách skryto příliš mnoho živočišných produktů a nemají čas a sílu všechno kontrolovat. Vegetariánská strava ve specializovaných obchodech je zase příliš drahá.

„Většinu vegetariánů tvoří ženy s vyšším vzděláním a společensky poměrně liberálním zaměřením. Mezi vegetariány a vegany je dvakrát více politicky liberálních jedinců než konzervativců,“ tvrdí autoři průzkumu z Humane Research Council.

Sedmatřicet procent těch, kteří vegetariánství či veganství vzdají, se ještě někdy v životě znova pokusí stravovat bez masa.

Vegani jsou lidé, kteří nekonzumují žádné živočišné produkty, kromě masa ani vejce, mléko, mléčné výrobky a živočišné tuky. Vegetariáni vyloučí maso (tedy živočišné produkty vznikající po zabití zvířete), ale konzumují vejce, mléko a mléčné výrobky.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Vegetariánská kuchyně: žij a nech žít

Vegetariánská strava vychází ze zásady Žít a nechat žít. Její vyznavači nejedí některé živočišné potraviny, hlavně maso, sádlo... Tedy produkty, pro něž bylo...

Symbolem mužnosti je stále masožravost

Symbolem mužnosti pro většinu západní společnosti je stále maso. Zvláště tradiční hodnoty zastávající část společnosti věří, že právě konzumace masa je typicky...

Výběr článků

Načítám