Hlavní obsah

Opomíjené druhy ovoce a zeleniny, které do zdravého jídelníčku patří

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aby mohl být jídelníček označován za zdraví prospěšný, měl by obsahovat nejen správné množství netučných potravin, chybět by nemělo i dostatečné množství ovoce a zeleniny. Většina lidí se je snaží do jídelníčku zařadit, často se ale omezují jen na lehce dostupné druhy a ostatní nevyhledávají.

Foto: Profimedia.cz

Ovoce a zeleniny je k dostání nepřeberné množství. Mnozí lidé se ale zaměřují jen na pár oblíbených druhů, čímž se ochuzují o vitamíny a další tělu prospěšné látky.

Článek

Ovoce a zelenina se začleňuje stále častěji do jídelníčků, mnohdy se ale omezujeme na běžné druhy typu jablka, banány, salát, okurky a další. Přitom nabídka je mnohem pestřejší, stačí se jen trošku rozhlédnout. Pak už jen stačí trocha nápadu, jak tyto méně využívané druhy připravit.

Ředkvičky 

Ředkvičky se řadí mezi zdroje bohaté na vitamín C. Větší "odvážlivci" si je dopřávají samotné, kdo takovou variantu nemusí, může zkusit vařené s trochou soli nebo cukru jako přílohu k hlavnímu jídlu, případně jdou dusit s dalšími druhy zeleniny.

Brusinky

Jak vypadají brusinky nebo brusinková omáčka, to si možná každý vybaví, do jídelníčku je ale zařazuje málokdo. Z hlediska zdravotního jde ale rozhodně o přínosnou součást stravy. Vedle významného obsahu vitamínu C pomáhají při infekcích, zlepšují také hodnoty tzv. dobrého cholesterolu v krvi. Dají se konzumovat čerstvé, sušené, jako omáčky nebo marmelády.

Rebarbora 

Rebarbora bývá pro svou netradiční chuť často odmítána, což je škoda. Dá se bohatě využít do koláčů, knedlíků, ovocných polévek, salátů či kompotů. K vyrovnání kyselosti je možné ji dochutit cukrem nebo medem.

Červené pomeranče

I zde platí, že se dají konzumovat samotné nebo jako jedna z přísad v salátech, dezertech či nápojích. Stejně jako další odrůdy pomerančů jsou i ty červené bohaté na vitamín C a také vlákninu.

Kapusta

Kapusta nepatří zrovna mezi oblíbené druhy zeleniny, přesto by na talíři neměla alespoň občas chybět. Stejně jako další brukvovitá zelenina obsahuje i kapusta potřebné fytonutrienty, které chrání tělo a působí jako přírodní detoxikační prostředek.

Hrášek

Bohatý zdroj vitamínů C a K se dá připravovat na několik způsobů - dusit nebo vařit, záleží jen na chuti.

Kaštany

Jedlé kaštany jsou skvělým pomocníkem, uvádí server Health. Pomáhají proti únavě či stresu, lze je využít i jako preventivní "lék" proti kardiovaskulárním chorobám.

Kaki

Podle názvu vám toho možná moc neřekne, vzhledově si ho ale jistě vybavíte. Jde o ovoce, které je již běžně k dostání i v českých obchodech, což je dobře. Tyto jasně oranžové plody tomelu japonského připomínají něco mezi pomerančem a přerostlou mandarinkou. Jde o příjemně sladké ovoce, které by v jídelníčku nemělo chybět.

Reklama

Související témata:

Související články

Trvale zhubnou jen ti chytří

V Annonci kdysi vyšel inzerát na zaručený recept, jak rychle zhubnout. Stál 50 Kč. Tisíce zvědavců, kteří jeho autorovi poslaly požadovanou padesátku, obdržely...

Výběr článků

Načítám