Hlavní obsah

Odborníci radí, jak hubnout pomocí pečiva a těstovin

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože většina odborníků na hubnutí tvrdí, že nejúčinnější metodou na snížení hmotnosti je omezení či úplné vyřazení sacharidů z jídelníčku, doktorka Michelle Braudeová ukazuje, že zhubnout lze i s nimi, jen je zapotřebí preferovat ty kvalitní.

Foto: Profimedia.cz

Celozrnný chléb obsahuje komplexní sacharidy.

Článek

„Sacharidy opravdu mohou pomoci při hubnutí, stačí jen vědět, jaké z nich upřednostnit. Bez sacharidů totiž tělo udržuje přebytečný tuk, protože postrádá svůj hlavní přísun energie,” vysvětluje pro Daily Mail odbornice na výživu Dr. Michelle Braudeová.

Ve skutečnosti tak omezení sacharidů může zpomalit metabolismus a proces spalování tuků, což v podstatě výrazně zpomaluje i proces hubnutí. „Vyřazení sacharidů z jídelníčku je tak tím nejhorším dietním mýtem, který dokáže napáchat víc škody než užitku,” varuje Braudeová.

Nedostatek přijatých sacharidů může mít také za následek, že člověk postrádá energii, cítí se unavený, je náladový, neustále musí bojovat se svými chutěmi a může ho trápit i zácpa a svalové křeče. „Sacharidy jsou pro tělo hlavním zdrojem energie při veškeré práci a cvičení. Pokud jej z jídelníčku vyřadíme, sníží se i naše energie a tělo přestane mít sílu. Pozná se to i tak, že při cvičení dosahujeme horších výsledků. Glykogen ze sacharidů jednoduše naše tělo pro správnou funkci potřebuje. Bez něj trpí i mozek,” vysvětluje odbornice.

Jakmile je veškerý glykogen pryč, tělo odbourává tuky a tzv. ketony. To má ale za následek i to, že má člověk neustále sucho v ústech, trpí zápachem z úst, slabostí, únavou, závratěmi, nevolnostmi a mnohdy i neschopností soustředit se. Někdy může mít jedinec stejné pocity, jako když má chřipku.

Časem se tělo sice přizpůsobí, ale to neznamená, že bude fungovat tzv. na plný plyn. To ani nemůže, když postrádá nejdůležitější zdroj energie. Sacharidy jsou navíc také životně důležité pro hormonální rovnováhu, která ovlivňuje vše od spánku, nálady až po libido.

„Sacharidy včetně celozrnných nerafinovaných zvyšují i hladinu tzv. hormonu dobré nálady serotoninu, tudíž pokud z jídelníčku vyřadíme všechny sacharidy, dobrovolně se i vzdáme svého duševního zdraví a životního štěstí,” dodává Braudeová.

Krátkodobý efekt hubnutí

I když redukce sacharidů může vést ke krátkodobému hubnutí, výsledky jsou často opravdu jen dočasné.

„Když se sníží příjem sacharidů, obvykle dochází k velmi rychlému poklesu hmotnosti. Všichni jsou pak nadšení, jak rychle hubnou a jsou ve svém snažení úspěšní. Bohužel tento stav netrvá dlouho. Posléze si tělo uvědomí nedostatek sacharidů a přejde do režimu hladovění. V rámci úspory energie pak metabolismus automaticky zpomalí. I když poté začnete jíst opět sacharidy, metabolismus zůstane i nadále zpomalený, stejně jako schopnost spalovat sacharidy. Což je hlavní důvod následného jojo efektu,” varuje Braudeová.

Jak rozpoznat kvalitní sacharidy

Bílé pečivo spadá do kategorie jednoduchých sacharidů, stejně jako sušenky, sladké pečivo, brambory a bílá rýže. Tyto jednoduché sacharidy jsou velmi rychle štěpeny a mají tendenci rychle zvyšovat glykémii - hladinu cukru v krvi.

Pokud energie získaná z glukózy není okamžitě využita, což se děje málokdy, jelikož by muselo jít o potraviny zkonzumované vyloženě před tréninkem či samotnou prací, přeměňuje se na tuk, který se ukládá. Dochází tak k nárůstu tělesné hmotnosti a dalším zdravotním problémům.

Mnohem lepší je tedy vsadit na komplexní sacharidy, kam patří například hnědá rýže, sladké brambory, ovesné vločky a celozrnný chléb. U těchto potravin dochází k pomalejšímu štěpení sacharidů a k uvolnění energie dojde výrazně pomaleji, nenastane tak jejich přeměna na tuk. Svou roli zde sehrává i velikost porce, proto je lepší jíst častěji a po menších dávkách.

Další způsob hodnocení sacharidů lze rozdělit dle jejich glykemického indexu (GI), který souvisí s rychlostí trávení a ukazuje nám i efekt jednotlivých potravin na hladinu glukózy v těle. GI stupnice se pohybuje od 0 do 100, čím je hodnota GI nižší, tím pro jedince lépe.

„Konzumace potravin s nízkým GI více zasytí a pomáhá zvládat chutě. Jejich konzumace je i velmi výhodná po cvičení, jelikož dodávají stabilní hladinu energie,” uzavírá téma Braudeová.

Potraviny s nízkým glykemickým indexem (GI)Středně vysoký GIVysoký GI
nové bramboryrohlíkinstantní bílá rýže
špagetybílý pita chlébhranolky
hnědá rýžecelozrnné žitobramborová kaše
sladké bramboryborůvkový muffintapioka
instantní nudlezmrzlinakrátkozrnná bílá rýže
celozrnný chlébmangobílý chléb
humusbanánybagel
piškotový moučníkčervená řepafrancouzská bageta
čočkarýže basmatikoláčky
cizrnakuskusrýžové koláčky
zmrazený hrášeknokypastiňák
rajčatapečené bramborydýně
cibuledigestivyvodní meloun
jablkameddatle

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám