Hlavní obsah

Od puberty ji trápila bolestivá menstruace. Až po letech zjistila, že se jedná o endometriózu

Bolestivá menstruace a sex či neplodnost jsou hlavní příznaky endometriózy, pro lékaře stále velmi záhadné nemoci, u které ještě zcela neznají důvody vzniku. Bohužel diagnostika této nemoci není snadná, ne vždy se zobrazí při běžných vyšetřeních, mnohé ženy jsou pak místo řešení gynekologického problému odkazovány na psychiatrii. Což se stalo i třicetileté paní Anety ze severní Moravy.

Foto: Nemocnice Znojmo, Právo

Paní Aneta s primářem znojemské nemocnice Radkem Chvátalem

Článek

Bolestivou menstruací paní Aneta trpěla už od puberty. Při běžném preventivním vyšetření ale lékař nikdy žádný problém nenašel. Vše došlo tak daleko, že ve svých dvaadvaceti letech skončila s obrovskými bolestmi na pohotovosti, kde se jí ale pomoci také nedostalo, protože ani tam žádný problém nenašli.

Poslali ji tak domů, a když se na pohotovost za několik měsíců dostavila opět, bylo jí doporučeno navštívit psychiatra. Nezbývalo tak nic jiného než snášet velké bolesti během menstruace dál.

„Spousta pacientek je odesílána na psychiatrii nebo trpí bez léčby, protože jim nikdo jejich bolesti nevěří. Endometrióza je špatně vidět, důležité je kontaktní vyšetření pacientky, které dnes někteří kolegové, pro mne z nepochopitelných důvodů, nedělají,“ potvrzuje strasti před určením příčiny potíží primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Znojmo Radek Chvátal, který se léčbě endometriózy věnuje víc než patnáct let.

Paní Anetě endometriózu diagnostikovali až o rok později a doporučili jí absolvovat operativní zákrok v Praze. Prozatím jí od dalších potíží pomáhala kontinuální antikoncepce, která zabránila menstruaci a bolestem. Jenže v okamžiku, kdy kvůli přání mít miminko antikoncepci vysadila, bolesti se vrátily.

Jak řešit bolestivou menstruaci

Zdraví

Tehdy v televizi uviděla reportáž ze znojemské nemocnice, kde se specializují právě na léčbu endometriózy, a tak se rozhodla okamžitě jednat a objednala se tam na vyšetření. Hned na první návštěvě dostala termín operace, po jejím absolvování a rekonvalescenci začala s partnerem opět usilovat o miminko.

„V červenci 2018 jsme podstoupili s partnerem vyšetření a dohodli si termín na soukromé klinice pro umělé oplodnění. Dostavit jsem se měla první den menstruace, která se však nedostavovala. Napadlo mě udělat si těhotenský test a on byl pozitivní,“ vypráví s úsměvem Aneta.

Příznaky, které vás mohou včas upozornit na poruchy plodnosti

Zdraví

Po zkušenosti s lékaři se rozhodla pro porod ve Znojmě. Přijela tehdy po dohodě dříve, a přesto na poslední chvíli. Lékařům se nelíbil stav miminka.

„Pacientka krvácela do břicha, došlo k odloučení placenty, kdy byl ohrožen život jak rodičky, tak dítěte,“ popsal překotný porod císařským řezem primář Chvátal.

Lékaři nicméně vše zvládli a paní Anetě se narodila zdravá holčička Agátka.

Necelý rok od porodu se bohužel paní Anetě vrátily bolesti při menstruaci, a tentokrát již při prvním vyšetření jí byla potvrzena recidiva endometriózy.

„Přes nepříznivou diagnózu jsem dodnes vděčná, jaké jsem měla štěstí, že jsem našla pracoviště a lékaře, kteří si s mojí diagnózou vědí rady a dokážou mi pomoci,” svěřila se paní Aneta.

Co způsobuje nadýmání během menstruace a jak se s ním vypořádat

Zdraví

Nyní již má za sebou druhou laparoskopickou operaci a plánuje druhého potomka. Lékaři věří, že by to i tentokrát mělo vyjít.

Počátky endometriózy jsou nenápadné, ne vždy se nemoc zcela rozvine. Závažné formy postihují mladé ženy, které chtějí mít děti. První příznaky bývají bagatelizovány. Průměrná doba od příznaků do poskytnutí adekvátní péče činí pět až sedm let. Nemocnice Znojmo byla prvním certifikovaným centrem pro léčbu endometriózy u nás, dnes je další centrum v Praze. Ve Znojmě léčí ročně více než 200 pacientek s touto diagnózou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám