Hlavní obsah

Očkování proti nikotinu se už klinicky testuje

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Očkování proti nikotinu se již klinicky ověřuje v Anglii a USA. Studie jsou sice nadějné, ale zatím nelze odhadnout, jak celkově dopadnou. Není proto možné ujistit, že očkování proti nikotinu bude stoprocentně účinné.

Foto: Eliška Bečková

Výhled z rozhledny Travičná

Článek

"Látka působí na mozek a omezuje chuť kuřáka na cigaretu. Během několika týdnů by jeho nechuť k cigaretě měla stoupat a on by měl přestal kouřit," vysvětlila v úterý doktorka Eva Králíková z 1. Lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Očkovací látka by během několika let měla být dostupná i v České republice. Nyní se ověřuje také lék se stejným účinkem jako očkování. Oba přípravky by tak mohly rozšířit už nyní používanou léčbu žvýkačkami, náplastmi, inhalátory nebo medikamenty. Žádnou léčbu zatím nehradí zdravotní pojišťovny.  

Ztráta patnácti let

Na následky kouření v České republice denně zemře padesát lidí, ročně jim podlehne asi 18 tisíc, což je pětina všech úmrtí. Celosvětově pak tabák ročně zahubí pět miliónů osob.

"V ČR nyní kouří asi 30 procent dospělých nad 15 let. Jejich počet se za posledních deset let ale snížil zhruba o pět až deset procent," řekla doktorka Eva Králíková. Přesto jsou počty úmrtí stále velmi vysoké, protože není nemoc, kterou by kouření neovlivnilo.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Nechali byste se očkovat proti nikotinovému návyku?

"Alarmující je, že stoupá počet kuřáků ve věku 15 až 18 let, kdy v tomto věku kouří 40 procent mladých lidí a dokonce o nějaké procento vedou dívky. Trend je tedy velmi nepříznivý," dodala Králíková.

Upozornila, že cigarety obsahují 5 tisíc škodlivých zplodin a kuřák si v průměru zkracuje věk o patnáct let proti člověku, který nekouří. 

Cigarety jsou lacinější

Nejúčinnější prevencí je podle Králíkové legislativa. "To znamená komplexní zákon na kontrolu tabáku, jehož hlavní podstatou by mělo být například zvýšení daní z tabákových výrobků. Cigarety jsou u nás velmi laciné. Když se vezmeme cenu cigaret a průměrný plat, tak zjistíme, že za posledních deset let je reálná cena krabičky poloviční. Bylo to půl procenta z průměrného platu za krabičku cigaret a nyní je to asi čtvrt procenta."

Anketa

Nechali byste se očkovat proti nikotinovému návyku?
Ano
54,2 %
Ne
25,3 %
Nevím
20,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 629 čtenářů.

Reklama

Související články

Kuřákům hrozí vyšší riziko omrzlin

Osoby, které holdují tabáku, jsou náchylné k omrzlinám. Žíly kuřáků se totiž nerozpínají dostatečně rychle a neumožňují tak prohřívat prochladlé prsty na rukou...

Děti kuřáků jsou náchylnější k nemocem

Rodiče, kteří kouří, vystavují své děti mnohonásobně většímu riziku vzniku nemocí spojených s pasivním kouřením, než je tomu u děti nekuřáků. Přitom nezáleží...

Kuřáci mají problémy s potencí

To, že kouření neblaze ovlivňuje mužskou sexuální výkonnost, je věc všeobecně známá. Ví se i o dalších negativních účincích kouření. Vědci z Britské lékařské...

Výběr článků

Načítám