Hlavní obsah

Obezitou se dá prý nakazit podobně jako chřipkou

WASHINGTON

Na nárůstu hmotnosti může mít podle nových výzkumů amerických vědců podíl i virová infekce. Uvedli to odborníci z univerzity v americké Louisianě. Podle nich může poměrně rozšířený typ takzvaného lidského adenoviru, který způsobuje především respirační obtíže, proměnit některé lidské kmenové buňky v tukovou tkáň.

Článek

Podle vědců toto zjištění znamená, že za světovou epidemii obezity, někdy nazývané jako "globezita", nemůže jen nedostatek pohybu a přejídání se vysokokalorickými potravinami. 

Vědci již delší dobu "podezřívali" adenovirus-36 a dva spřízněné viry Ad-37 a AD-5 z toho, že mohou stát za zvyšování hmotnosti u zvířat. Tým louisianských vědců nyní tuto hypotézu potvrdil i u lidí a přišel s tím, že přeměnu "obyčejných" buněk v buňky tukové má na svědomí jeden z genů těchto adenovirů. Nová studie prý ukazuje, že u 30 procent obézních lidí byl diagnostikován adenovirus-36. 

"Netvrdíme, že virus je jedinou příčinou obezity. Naše studie poskytuje důkazy, že některé případy obezity vznikají na základě virové infekce," citoval The Independent Magdalenu Pasaricovou z Louisianské státní univerzity. Podle ní ne každý z nakažených začne trpět obezitou. Vědci by proto podle Pasaricové nyní rádi odkryli faktory, které určují, proč některý z nakažených zloustne a jiný ne. 

Obezita způsobuje velké zdravotní problémy

Pasaricová prý během svého výzkumu podrobila dospělé kmenové buňky z lidské tkáně od pacientů, kteří podstoupili liposukci, následujícímu pokusu. Polovinu z nich v laboratoři infikovala adenovirem a druhou polovinu ne. Po týdnu se ukázalo, že téměř všechny infikované buňky se transformovaly v tukovou tkáň, zatímco zdravé buňky nikoliv. Nově vzniklé tukové buňky prý navíc měly zvýšenou schopnost k akumulaci tuků, které se do lidského metabolismu dostanou v potravinách. 

Podle výstupů některých výzkumů se přemíra tuku podílí ročně jen v USA na 300 000 předčasných úmrtích. V České republice má nadváhu téměř polovina lidí a pětina trpí obezitou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám