Hlavní obsah

Obezita ji přivedla až do depresí, k výraznému zhubnutí jí pomohla operace

Novinky, Kristýna Léblová, pkv
Praha

Odjakživa byla boubelka. Babička Pavlínu Šantovou řádně vykrmila. V osmnácti letech měla rovných sto kilogramů. Během let ji kromě samotného vzhledu začaly trápit i zdravotní komplikace. K těžké depresi se postupně přidala i cukrovka a další potíže. Pomohla jí bariatrická operace, při které jí lékaři zmenšili objem žaludku na pětinu.

Obezita ji přivedla až do depresí. Shodila pětašedesát kiloVideo: Novinky

 
Článek

„Už v 18 letech jsem měla 100 kilo. Do sedmi let mě vychovávala babička, která mi dopřávala, a já si i díky ní našla cestu k jídlu, což se lety prohlubovalo,” vzpomíná na dětsví Šantavá.

V dospělosti zkoušela držet nejrůznější diety, ale po jejich přerušení shozená kila vždy nabrala rychle zpátky. Sportovat kvůli postavě moc nemohla, při namáhavějších činnostech se rychle unavovala. Na váze přibírala výrazně i během dvou těhotenství.

Foto: archiv Pavlíny Šantavé

Tohle bývalo oblečení, které paní Šantavá nosila, když byla obézní.

„V té době jsem vážila 115 kg, nedařilo se mi hubnout a přidaly se zdravotní komplikace. Musela jsem si začít třikrát denně píchat inzulin. K tomu se stále častěji setkávala s nejrůznějšími úšklebky od lidí z ulice, díky čemuž jsem začala propadat depresi, což způsobovalo jen další přejídání,“ popisuje své strasti.

Obezitoložka radí, jak vyzrát na genetické poselství

Zdraví

O možnosti bariatrické operace žaludku se poprvé dozvěděla ve 45 letech. Byla odhodlaná operaci podstoupit, ovšem další zdravotní komplikace jí to neumožnily. O čtyři roky později požádala o další konzultaci na bariatrické ambulanci a v listopadu 2018 podstoupila zákrok. V té době vážila 139 kg.

„Nyní, rok a půl po operaci, je moje váha 74 kg, společně s kilogramy zmizely i zdravotní komplikace. Moje váha klesla o 65 kg. Dnes již mohu jíst téměř vše, jen v menším množství a častěji během dne. Jen se snažím vyhýbat sladkému a tučným jídlům,” podotýká Šantavá.

Deset důvodů, proč se nemůžete přestat přejídat

Zdraví

Díky shozeným kilogramům se začala věnovat pilates a cvičení ji začalo i bavit.

Foto: Novinky

Matka dvou dětí se dnes cítí jako úplně jiný člověk.

Bariatrická operace vede ke snížení příjmu potravy, člověku stačí méně k pocitu sytosti. „Pacient, který má před zákrokem 130 kg, zhubne během 6 až 12 měsíců alespoň 20 kg či více, záleží na tom, jak využije snížení hmotnosti ke změně životního stylu. Poklesy mohou být i podstatně vyšší,“ popisuje zákrok Martin Haluzík, diabetolog z Centra diabetologie IKEM.

Zvyšovat povědomí o možnostech léčby obezity se snaží i projekt Za lehčí život.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

Nezdravá strava je stejně návyková jako drogy

Řekne se to velmi snadno - stačí omezit nezdravé jídlo a hubnutí jde samo. Jenže vzdát se některých nezdravých dobrůtek není tak snadné, jak se na první pohled...

Výběr článků

Načítám