Hlavní obsah

O zánětu močových cest koluje mnoho mýtů

Novinky, zun

Opakované infekce močových cest jsou velkým strašákem mnoha žen. Je to i důsledek faktu, že řada z nich je léčena nedostatečně nebo vůbec. Navíc kolem tohoto onemocnění se traduje řada mýtů, jejichž vinou nemocné ženy zkoušejí všechno možné, jen ne to, co jim doopravdy pomůže.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní roli hraje imunita ženy

Článek

Nejvíce rozšířeným mýtem je přesvědčení, že k častějším močovým infekcím musí nutně vést příliš intenzivní a promiskuitní život. Nehledejte za tím ani nevěru partnera. Při vzniku močových infekcí totiž hraje, na rozdíl od pohlavně přenosných nákaz, hlavní roli kvalita imunitního systému každé ženy.

Tyto infekce jsou většinou povrchové a do močových cest se přenášejí z hráze, na níž jsou bakterie původem ze střeva, které se tím pádem ocitnou tam, kde nemají.

Dalším mýtem je tvrzení, že proti infekcím chrání kondom – infekce se totiž jednoduše přenášejí po jeho povrchu. Příčinou infekce také nebývá nevhodná technika pohlavního styku (s výjimkou styku análního), jak se často píše, ale prosté mechanické zanášení bakterií na sliznice močových cest, které mají menší obranyschopnost. Přenosu bakterií tedy prakticky nelze zabránit, a pokud má žena narušenou imunitu, je rozvinutí močové infekce dílem okamžiku.

Hygiena za nic nemůže

Mýtem je také tvrzení, že za rozšíření močové infekce může nedostatečná hygiena. Jistě, pokud se někdo myje jednou za týden, je jeho tělo útočištěm všech možných infekcí, ale problémy s močovým měchýřem mívají i ženy, jejichž hygienické návky se nijak neodlišují od ostatních. Přehnaná hygiena intimních partií přitom může podráždit sliznici, vytvořit zde mikrooděrky a smýt přirozené ochranné faktory z povrchu dolních močových cest. Tím se vytváří živná půda pro opakované návraty močové infekce.

Naproti tomu se málo ví, že ke vzniku těchto infekcí přispívá oblíbené dámské spodní prádlo, tanga, a to zvláště při dlouhodobém nošení. Působí totiž jako „knot“, který se nasaje vlhkem a bakteriemi, jež po něm mohou snadno doputovat až k ústí močové trubice a předním částem genitálu. „Tanga“ by se proto měla nosit jen krátkodobě, určitě ne celý den. Pozor také na menstruační pomůcky: nasáklé tampony mohou být kvůli krevní sraženině zdrojem bakterií pro budoucí močové infekce. Je třeba je tedy často měnit.

Nespoléhejte na brusinky

Ženy se za své potíže stydí a uchylují se k samoléčbě. Nekriticky pak přijímají informace o účinnosti potravinových doplňků obsahujících brusinky. Ty sice určité účinky mají, ale jsou opravdu jen doplňkem správné léčby, samy o sobě infekci nezastaví, což platí pro všechny další „zaručené“ babské rady: směsi bylinek, horkou láhev s vodou mezi nohy… Ženy také močové infekce často přecházejí, a to jim v budoucnu může způsobit další zdravotní komplikace.

Špatně léčený zánět může z močového měchýře přestoupit na horní močové cesty, opakované záněty ledvin někdy dokonce dlouhodobě vedou až k poklesu či ztrátě jejich funkcí. Navíc platí, že čím je infekce komplikovanější, tím obtížněji se na ni později vybírá vhodný lék. Pouze hned od začátku správně řízená léčba má odpovídající efekt.

Trpíte-li močovými infekcemi, navštivte v první řadě na své praktické lékaře, při recidivách nebo komplikovanějším průběhu močové infekce urologa a gynekologa.

Klíčový je osobní a otevřený pohovor s lékařem, jenž by se měl podrobně dozvědět vše o vašich problémech: zeptá se vás na sexuální život, hygienické návyky a okolnosti vzniku onemocnění. Nejprve by měly být nasazeny protibakteriální léky, které ničí nejčastější původce močových infekcí – tedy běžné střevní bakterie (bakteriální kmeny E. Coli). Obvykle lékaři předepisují chemoterapeutikum nitrofurantoin a antibiotika z řady aminopenicilinů. Je ovšem třeba chodit k jednomu lékaři, pokud je budete střídat a každý vám předepíše nějaké antibiotikum, budou proti nim bakterie brzy rezistentní.

Posílit imunitní systém

Rozhodně byste antibiotika neměla dostávat příliš často a už vůbec ne proto, aby se „něco nestalo“, nebo jako prevenci. Pokud narazíte na lékaře, který vše řeší opakovaným předepisováním antibiotik, spěchejte jinam. A nenechte se zmást tvrzením, že nové antibiotikum je „novější a účinnější“, všechna působí zhruba stejně a všechna ztrácejí opakovaným užíváním na účinnosti.

Pokud tedy antibiotika nezabírají, měl by váš lékař přistoupit k systematickému posílení obranyschopnosti dolních močových cest neboli imunoterapii. Jejím cílem je zvýšit produkci imunoglobulinů třídy IgA – tato molekula brání bakteriím zachytit se na povrchu sliznic močových cest a způsobit tak infekci.

Předepisují se takzvané bakteriální lyzáty – směsi nejčastěji se vyskytujících bakterií či jejich částí.

„Dlouhodobě se osvědčuje lék, který je v České republice dostupný jen na lékařský předpis. Je připravený z 18 kmenů bakterie E. Coli, která je ve více než 80 procentech případů příčinou vzniku infekcí močových cest,“ uvádí doktor Miroslav Louda z Urologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Imunoterapie posiluje oslabený imunitní systém, který se pak lépe umí bránit bakteriálním útokům. Aby ale měla úspěch, musí být podávána nejméně tři měsíce, někdy ale třeba až jeden rok a u silně poškozených sliznic a těžkých, déletrvajících recidiv onemocnění s narušenou obranyschopností ještě déle. „Chce to určitě trpělivost, k dlouhodobému úspěchu nevedou jedna či dvě krabičky,“ podotýká M. Louda.

Reklama

Související témata:

Související články

Mátový čaj ztlumí bolest stejně jako aspirin

O tom, že léčivé rostliny jsou svými účinky srovnatelné s průmyslově vyráběnými léky, ví každý. Je známo a užíváno na padesát tisíc léčivých rostlin.

Jak přirozeně posílit dětskou imunitu

Déle než dva měsíce děti chodí do školek a škol, teplé počasí se změnilo v sychravé až mrazivé, doma začínáme topit, končí sezónní ovoce a zelenina. A dětem se...

Výběr článků

Načítám