Hlavní obsah

Nový klub v Moskvě bude sloužit lidem nakaženým HIV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Onemocnění AIDS je v Rusku v posledních letech stále větší hrozbou. Registrovaných osob, které jsou prokazatelně nakažené virem HIV, je nyní 300 000 proti 40 000 před pěti lety. I proto byl nedávno v Moskvě otevřen první klub pro HIV pozitivní. Lidé se smrtelnou nákazou by zde měli najít všechny potřebné informace a klub by se měl stát i místem setkávání s odborníky či s lidmi ve stejné životní situaci.

Foto: Pardubické hudební jaro (archiv)

Charismatický houslista Jan Mráček v roli sólisty přesvědčil zaplněnou Sukovu síň o své virtuozitě a posluchače si naprosto podmanil.

Článek

Klub vznikl při ruském osvětovém středisku Pozitiv a finančně jej zaštítily západní dobročinné organizace. Ředitelka jeho servisních služeb Irina Deobaldová listu Izvěstija řekla, že v klubu je vše zorganizované tak, aby tam HIV pozitivní lidé získali "pro svůj další život důležité znalosti i emoce".

K dispozici je internetová kavárna, další informace mohou zájemci získat v čítárně s knihami a časopisy o této problematice.

Nacvičí i životní situace

"Někteří HIV pozitivní lidé tají svou chorobu i před příbuznými," uvedla Deobaldová. "Proto doma nemohou tohle téma otevírat. Člověk, který se právě dozvěděl výsledky svého testu, se často pokládá za méněcenného. Zdá se mu, že se život zastavil."

Proto v klubu organizují i diskuse o tématech, jako je možnost partnerského vztahu mezi HIV pozitivním a zdravým člověkem, virus HIV a těhotenství a podobně. Několikrát týdně chtějí pořádat večery s filmy, ale i s tréninky, kde by si nemocní mohli nahrát a nacvičit situace, kdy se třeba o chorobě náhle dozví sousedé, či jak se zachovat, když se nadřízený rozhodne propustit HIV pozitivního pracovníka.

Zapojil se i Richard Gere

Boj s nemocí AIDS v Rusku v těchto dnech podpořil i americký herec Richard Gere, který plánuje zahájení osvětové kampaně za 30 miliónů dolarů. Její součástí by měly být nejen osvětové programy ve školách, ale třeba i vzdělávací kurzy pro novináře.

Účast na kampani už přislíbily ruské hudební hvězdy jako Andrej Makarevič nebo skupina Mašina Vremeni. "Dnes je HIV pozitivní jedno procento (ruské) populace, ale snadno to bude pět procent a pak deset procent," varoval Gere v listu Moscow Times.

Oblastmi, kde je případů AIDS/HIV nejvíce, jsou kromě Moskvy a okolí také Povolží a oblast Uralu. Většině nakažených je mezi 15 a 24 lety. Choroba je problémem také v armádě. Podle Andreje Fedotova z Rady pro bezpečnost a obranu bude při současném tempu šíření choroby brzy mezi vojáky základní služby sedm až osm procent HIV pozitivních.

Reklama

Související témata:

Související články

Princ Harry natočil dokument o AIDS

Britský princ Harry se objeví jako průvodce dokumentárním filmem o africkém království Lesothu, které sužuje nemoc AIDS. Snaží se tak na toto nebezpečné...

Výběr článků

Načítám